hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2009. 08. 07. (XIII/32) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

50 éve alakult az ETA

Riadókészültségben „ünnepelte” a spanyol ren­dőrség a Baszk Haza és Szabadság, közismert nevén az ETA szakadár szervezet létrejöttének 50. évfordulóját. A legismertebb európai terrorszervezet tagjai több mint 825 embert öltek meg a független baszk állam megteremtéséért folytatott terrorhadjáratukban.

Óriás Gárda-fotó a Time magazinban

A Jobbik a legjobban fotózható európai szélsőjobb szervezet – legalábbis ez derül ki a Time magazin augusztus első hetében megjelent számából. Az amerikai hírmagazin borítóján Szélsőjobbkanyar címmel négy európai párton keresztül mutatja be az EP-választáson történt radikális előretörést. Vizuálisan Vona Gáborék uralják a mezőnyt, mind terjedelem, mind darabszám alapján. A Gárda-egyenruhás szónokok mellett a brit vagy a francia szélsőjobbos vezetők unalmas óvatoskodó kispolgárok. A Jobbik azonban a magyar történelem legsötétebb korszakának a jelképeit tűzi magára a Time szerint.

Két nép, két állam

Sokan elég sok érvet hoztak fel annak bizonyítására, hogy nincs palesztin nép, a palesztinok csak az arabok egy válfaja (és mivelhogy ebben a konfliktusban minden érvnek megvan a tükörképe: nincs izraeli vagy zsidó nemzet, hiszen mi a közös vonás egy jemeni vallásos zsidó és egy világi norvég zsidó között?). Kár erre időt és energiát vesztegetni: minden nép maga határozza meg, nemzet-e vagy sem. Az izraeliek és nem a palesztinok döntenek az izraeli nemzet létezéséről, a palesztinok és nem az izraeliek döntenek a palesztin nemzet létezéséről.

Vádemelési javaslat az izraeli külügyminiszter ellen

Lemond külügyminiszteri és pártvezetői posztjáról Avigdor Lieberman (képünkön), izraeli külügyminiszter, amennyiben a fő­ügyész, Menahem Mazuz vádat emel ellene. Ám Lieberman nem hiszi, hogy ez a közeli jövőben megtörténik. Az izraeli rendőr­ség mindenesetre vádemelési javaslattal küldte át az ügyészségre a miniszter vaskos dossziéját.

Belföld

Hirdetésekkel gyűjti nyári áldozatait a pornóipar

Diákmunka címszó alatt rengeteg szexmunkahirdetés található a neten, melyekre a nyári szünetben a neten szörföző, állást kereső fiatalok két kattintás után rátalálnak. 18 év alattiakat tilos bármilyen erotikus munkára fogni, ám törvényi erővel nehéz a visszaélést bizonyítani. Ilyen ügyben a rendőrség semmilyen eljárást nem folytat, miközben a nyár a prostitúció és pornóipar főszezonjának számít.

Plázacsavargók

A plázában tekergő időmilliomos fiatalok korlátlan mennyiségű energiájának lekötése egyre nagyobb kihívás nemcsak a tiné­dzse­rekkel foglalkozó civil szervezeteknek, hanem a bevásárlóközpontok vezetésének is. A probléma kezelésére kitalált programok sikerei arra engednek következtetni, hogy országos összefogással hatványozottan nagyobb eredményt lehetne elérni a „kulcsos gyerekeknél”.

Mecsetet terveztek Budára

Iszlám vallási központ felépítését tervezik Budapest legforgalmasabb helyén, a BAH-csomópont közelében. Az újbudai önkormányzat korábbi döntését felülírva,  a városfejlesztési bizottság elutasító állásfoglalása, valamint a lakossági tiltakozások ellenére engedélyezte az Iszlám Kulturális Központ létrehozását a Budaörsi út 38. mögött található telken.

Eddig mindenki tagadja a tiltott őssejtkezelést

Elképzelhető, hogy további gyanúsítottakat vesz őrizetbe a rendőrség a múlt héten kirobban őssejtbotrány kapcsán. A nyomozók szerint az eddig ismert nyolcnál nagyságrendekkel több páciens kapott tiltott – és szakértők szerint akár halált is okozó – kezelést az IRM Kft. jóvoltából. Az orvosi projektet egy amerikai üzletember költöztette Magyarországra, miután a BBC leleplező riportja kapcsán Barbadoson bezárták az őssejtkezeléseket végző ottani klinikát.

A hét eseményei

Kevesebb a turista a Balatonnál, mint tavaly10-15 százalékkal kevesebb turista jött eddig idén a Balatonra, mint tavaly,      a csökkenés azonban nem mindenütt egyformán jelentkezik. A turisták        70-72 százaléka magyar volt.

Halálbrigád járja az országot

Egy volt magas rangú rendőrtiszt szerint politikai megrendelésre követhetik el a roma-gyilkosságokat, hogy így destabilizálják az ország közbiz-tonságát, politikai közéletét. Ficsor Ádám titkosszolgálati miniszter az üggyel kapcsolatban annyit mondott lapunknak, hogy ez „már a legalja lenne”, ezt nem tudja elképzelni.

Bűnös alku

Több magas beosztású ügyésszel is jó kapcsolatot ápolt a szex- és korrupciós botrányba keveredett, azóta már kirúgott kerületi ügyész. Az ügyészség jelenlegi szerkezetét kifogásoló szakértők szerint felelőtlenség azt hinni, hogy ez az egyetlen hasonló ügy az átláthatatlan szervezet berkein belül.

Hit és értékek

Julianus barát nyomában Közép-Ázsiában

Hétezer kilométerre Budapesttől egy magyar lelkész prédikációját hallgatja a volt kábítószer-kereskedőkből, exkommunista hivatalnokokból és muzulmán hitről a kereszténységre áttért hívőkből álló gyülekezet. A közel nyolcezer méteres festői hegyek között egy kis közép-ázsiai országban a keresztények szó szerint a létükért küzdenek a viharosan terjedő iszlámmal szemben. Nagy József lelkész évek óta segíti a kirgizisztáni gyülekezeteket.

HÁTTÉR

Mélyponton a brit gazdaság

Az AFP hírügynökség beszámolója szerint a brit gazdaság 1955 óta nem tapasztalt recesszióba került a globális pénzügyi krízis miatt. A brit GDP 5,6 százalékkal csökkent, Németországban már a felvirágzás apró jelei tapasztalhatóak,    de a magas munkanélküliség Európa-szerte riasztó. A lassan megkezdődő kilábalást az új influenza elterjedése akár meg is állíthatja.

Korrupt korunk

Éppen a válság miatt lenne égetően fontos minél hamarabb felszámolni világméretekben a korrupciót. Ez ugyanis közvetve hozzájárul a recesszió kialakulásához.

Szelek szerelmese

Láng Róbert 2004-ben lőtte fel magát a száz leggazdagabb magyar listájára azzal, hogy eladta az általa alapított autóalkatrész-kereskedő céget, a Láng Kft.-t. Negyvenévesen - 1995-ben - lett szerelmes a vitorlázásba, és bár nem emiatt vált meg cégétől, azóta élete mégis a hajózásról szól. Új vállalkozást is alapított Adriatic Challenge néven, amely az európai vitorláspiac meghatározó szereplője. Ennek ellenére a Balatonon is szívesen hajózik. 2000-ben felújította a legendás Nemere II-t, amelynek a Kékszalag versenyen 1955-ben elért rekordját a mai napig nem tudták megdönteni.

Mit tud egy jó fekete?

A kávéházak kialakulása névlegesen a kávécserje termésének főzetéhez köthető, valójában azonban sokkal többről, a társasági élet, a polgárosodás, újabb és újabb szellemi műhelyek kialakulásának helyszínéről, vagy akár forradalmak kiinduló pontjáról van szó. A múlt század első felében a kávéházak szerkesztőségeknek adtak otthont, a második világháború után azonban az állampárti rendszer igyekezett az önálló, polgári gondolkodásnak eme gócpontjait mindinkább felszámolni. Mára ismét jelenséggé vált a kávéházi élet: igaz, megváltozott jelleggel.

A makacs hit ereje

Glória hisztizik, ami nem csoda egy korabeli kislánynál, hiszen most lesz egyéves. Anyja tettetett haraggal fenyegeti, de sosem bántaná, hiszen gyermeke élete egy csoda. A terhesség huszonnyolcadik hetében nyolcvan dekagrammal született kislány életesélyeit egy tüdőbevérzés, majd agyvérzés és az abból visszamaradt ciszta tette szinte a nullával egyenlővé. A szülei azonban nem mondtak le róla: hitük segített.

Csaló tudósok

Az őssejt­te­rá­piára sokan mindent megoldó csodaszerként tekintenek. Dolly klónozása óta a tu­do­mány­területet hatalmas mé­dia­érdeklődés veszi körül. Talán ennek is köszönhető, hogy sokan nem bírnak ellenállni a hírnév utáni vágynak, és ha kell, akár saját maguk gyártanak szenzációs híreket.

Élet-halál urai?

Miért hívják őssejtnek az őssejtet?

KÁVÉSZÜNET

Interjú a világbajnok Gyurta Dániellel, a magyar úszósport kiválóságával

A magyar úszóválogatott a római vb-n 8 Európa-rekordot, 25 magyar rekordot állított fel. Hosszú Katinka, Gyurta Dániel és Cseh László révén 2 arany-, 1 ezüst- és 3 bronzéremmel léphettek ki augusztus 3-án a Ferihegyen landoló repü­lő­gép­ből. Sok ígéretes fiatal tehetséget is láthattunk a csapatban. Gyurta elképesztő hajrával lett világbajnok kétszáz mellen. A jelen és a jövő magyar sportcsillaga a hazaérkezés után nyilatkozott a Heteknek.

Egy közellenség legendája

Világszerte nagy sikerrel vetítik a mozik a harmincas évek egyik leghírhedtebb amerikai gengszterének életéről szóló filmet. John Dillinger csupán egy volt a világgazdasági válság miatt megszaporodó bűnözők közül, ám azzal, hogy sorozatosan borsot tört az őt üldöző rendőrök orra alá, megteremtette a 20. századi Robin Hood mítoszát. John Dillinger pisztolyát, amelyet a zoknijában hordott, a letartóztatásakor 95 ezer 600 dollárért, vagyis több mint 17 millió forintnak megfelelő összegért vásárolta meg egy magángyűjtő.

Megállt az idő - Karel Gott 70 éves

Aki azt hitte, hogy Michael Jackson idő előtti távozásával nem maradt még király a popszakmában, az téved. Vigyázó szemeinket elég a közelbe, Prágára vetni, és elámulni az állócsillag Karel Gott véget nem érő pályafutásán.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!