hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2009. 12. 11. (XIII/50) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A Hamasz kettős bűne

Izrael kész feltételek nélkül újrakezdeni a béketárgyalásokat. Ezért vállalta egyoldalú engedményként, hogy tíz hónapra befagyasztja az építkezéseket a településeken. Benjamin Netanjahu külpolitikai főtanácsadója azonban leszögezte, hogy Jeruzsálemet Izrael nem tekinti tárgyalási alapnak. Az izraeli fővárosnak egységes irányítás alatt kell maradnia, mivel csak így biztosítható a városban a vallásszabadság és az itt található szent helyek szabad megközelít­hető­sége. Mark Regev elmondta, hogy készek bárkivel leülni a palesztin vezetők közül, de a Hamaszt nem tekintik tárgyalófélnek.

Izrael-párti lobbi alakul Európában

Az Európai Unió külügyminiszterei hosszas vita után elvetették a svéd elnökség által készített javaslatot, hogy Kelet-Jeruzsálemet a leendő palesztin állam fővárosának nyilvánítsák. Ezt az álláspontot támogatta Nagy-Britannia, Belgium, Hollandia és Portugália is.

Belföld

Asztaltársaság - Főpapok és az elbukott vétó

Sólyom László idén sem bírálta felül azt a sokak által kritizált gyakorlatát, hogy az advent alkalmából megrendezett díszebédre a Horthy-korszak felekezeti kategóriáit idéző szelekció alapján invitálja klerikus vendégeit. A zárt ajtók mögött az egyház-finanszírozási kérdések mellett a népszámlálási kérdő-ívről lemaradt, vallási hovatartozást firtató blokk feletti sajnálkozásra is jutott idő.

Fidesz-casting: Molnár Oszkár kihullott a rostán

A sajtón keresztül adta tudtára a Fidesz vezetősége a választáson indítani nem kívánt képviselőknek a vezérkar álláspontját. Többek között a kamionsofőrből lett, a roma és izraeli „folklórt" sajátosan ismerő edelényi polgármester is megkapta az elbocsátó szép üzenetet.

Hit és értékek

Németh Sándor jeruzsálemi ünnepi beszéde

Németh Sándornak, a Hit Gyülekezete vezető lelkészének, lapunk főszerkesztőjének ünnepi beszéde, amely 2009. december 8-án hangzott el Jeruzsálemben, a Knesszet képviselőcsoportja és a Zsidó Világkongresszus díjátadóján.

HÁTTÉR

Újabb válság a horizonton - Kína markában a világ

Dr. Végzet újra riogat. Vagy csak előre figyelmeztet: újabb válsághullám közeleg? Ezt ma még senki nem tudja pontosan. Lapunknak nyilatkozó elemzők úgy vélik, ha lesz is újabb krízis, semmiképpen nem lesz akkora, mint az egy évvel ezelőtt kirobbant.

Monok mint ugródeszka

„Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés az egész országra kiterjessze, és egységesen kötelezővé tegye a szociális kártya rendszerét, hogy az adófizetők pénzéből kifizetett segélyeket ne lehessen alkoholra, cigarettára és uzsorára elkölteni?” Így szól a legújabb népszavazási kezdeményezés, melyet Monok polgármestere nyújtott be az Országos Választási Bizottsághoz. Bár az OVB ebben a formában elutasította a kezdeményezést, Szepessy Zsolt szerint a legutóbbi felmérések alapján a lakosság 75 százaléka helyesli a szociális kártya ötletét. „Ez az adat is megerősít döntésünk helyességében, és abban, hogy mindent meg kell tennünk a kártya bevezetéséért” – nyilatkozta az ötletgazda.

Földanya és a szén-dioxid

Egyes vélemények szerint a december 2-án kezdődött koppenhágai klíma-csúcs az emberiség utolsó esélye, hogy megmentse a Földet. Mások viszont úgy gondolják, hogy az egész ennek ellenére olyan a résztvevők számára, mint egy nagy össznépi buli, ráadásul a 12 napos rendezvény ideje alatt annyi káros anyag kerül a levegőbe, amit egy közepes méretű város termel ki ugyanennyi idő alatt. A szakma legnagyobb szégyenének számító hacker-botrányról pedig szinte mindenki mélyen hallgat.

Üzenet az emberiségnek

Az alábbiakban három olyan szövegrészletet közlünk, amelyek Elie Wiesel életének fontos állomásaihoz kötődnek. Elsőként Az éjszaka című világhírű önéletrajzi ihletésű regényének egy megrázó jelenete olvasható; majd a Nobel-békedíj átvételekor elhangzott beszédének főbb gondolatai; végül Barack Obama és Angela Merkel társaságában, Buchenwaldban elmondott szavai.

Erő a fasizmussal szemben

Lapzártánk után, csütörtök este a Hetek Közéleti Klubban tart előadást Elie Wiesel Nobel-békedíjas író. A regisztrációkból úgy tűnik, a rendezvény többezres antifasiszta nagygyűléssé válik. Értelmiségieket kérdeztünk arról, hogy mennyire fontosak az ilyen témájú megmozdulások.

Elie Wiesel a magyar-zsidó együttélésről

A gyűlölködők, a rasszisták, akik szégyent hoznak Magyarországra, a magyarok és a zsidók közös ellenségei – jelentette ki Elie Wiesel a Parlamentben, a Magyar-zsidó együttélés - együtt a közös jövőért című konferencián. A Nobel–békedíjas író először érkezett hivatalos látogatásra Magyarországra, ahonnan 1944-ben családjával elhurcolták Auschwitzba.

KÁVÉSZÜNET

Tiger Woods: mélyütés

Igazi csillag hullott le a példamutató úriember-sportolók egéről. A kihalófélben lévő kaszthoz tartozó Tiger Woods – a világ legjobban fizetett sportolója – a családi élete körül kirobbant botrány következtében az elegáns golfklubok zöld gyepéről hirtelen a bulvársajtó mocsarába zuhant. Woodsról ugyanis kiderült, hogy a 2004-ben kötött házassága merő képmutatás, a frigy röpke négy éve alatt Tigert hét kétes hírű hölgygyel is hírbe hozták, akik közül többen meg­erősí­tették, hogy viszonyuk volt a 33 éves profi golfozóval. Úgy tűnik, az eset a sportoló anyagi életét is megrendítheti.

Mese Elek apóról

Százötven éve született Benedek Elek, a népmesék gyűjtője, a magyar gyermekirodalom megteremtője. Meséinek hőseit mindenki ismeri, róla azonban keveset tudunk. Hogy milyen ember volt? Elmesélem.

Egy hölgy tollából...

Mai napig is sok lány álmodozik a Büszkeség és balítélet című regényben olvasható romantikus és természetesen happy enddel végződőő párkapcsolatokról. Bár Jane Austen regényeiben általában saját élettapasztalatai köszönnek vissza, azt talán kevesen tudják, hogy igazából nem élte át azt a boldogságot, amelyről műveiben ír.

A vidám ünnep

A fény ünnepe, a hanukka Izraelben is a kedvenc ünnepek közé tartozik. Elsősorban azért, mert a vidámság és a gyerekek állnak a középpontban – avatta be a Hetek olvasóit Edelényi Bodnár Éva magyar–izraeli filmproducer.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!