hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Izrael-párti lobbi alakul Európában
Örvényben

2009. 12. 11.
Az Európai Unió külügyminiszterei hosszas vita után elvetették a svéd elnökség által készített javaslatot, hogy Kelet-Jeruzsálemet a leendő palesztin állam fővárosának nyilvánítsák. Ezt az álláspontot támogatta Nagy-Britannia, Belgium, Hollandia és Portugália is.

Az unión belüli vitát fokozott figyelemmel kísérték Izraelben, mivel a főváros jövője a béketárgyalások legérzékenyebb kérdésének számít. Magyarország Olaszországgal, Lengyelországgal, Romániával és Csehországgal együtt határozottan ellenezte a határozattervet, amely a palesztin álláspont egyoldalú elismerését jelentette volna.

A The Jerusalem Post szerint új Izrael-párti vezetők tűnnek fel Európában, és ezek közt nemcsak politikusok, hanem egyházi és médiaszemélyiségek is megtalálhatók.

A magyarországi média, köztük az ATV műsorai is hozzájárultak ahhoz, hogy javult Izrael megítélése az európai közvéleményben - állítja a The Jerusalem Post. A legnagyobb példányszámú izraeli napilap annak kapcsán írt erről, hogy Jeruzsálemben kitüntették az ATV egyik népszerű műsorának a producerét. Németh Sándor az izraeli parlament, a Knesszet elismerését vehette át, többek között azért, mert műsorában kiállt a Gáza környékén élő civil lakosságot ért rakétatámadások ellen. A lelkész egy magyar forgatócsoporttal személyesen ellátogatott a dél-izraeli Szderót városába, amelyet az elmúlt nyolc évben több mint hatezer rakétatalálat ért. (Németh Sándor díját­adón elmondott beszéde.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!