hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A vidám ünnep

2009. 12. 11.
A fény ünnepe, a hanukka Izraelben is a kedvenc ünnepek közé tartozik. Elsősorban azért, mert a vidámság és a gyerekek állnak a középpontban – avatta be a Hetek olvasóit Edelényi Bodnár Éva magyar–izraeli filmproducer.

„A fény ünnepe vidám ünnep, különösen ott, ahol gyerek is van a családban” – mondja Edelényi Bodnár Éva, aki szerint az első gyertya meggyújtása az igazi nagy szám.
A kilencágú gyertyatartó, a hanukkija fő ágára tett gyertyát, az úgynevezett samast gyújtják meg ugyanis az ünnep első estéjén. Erről gyújtják meg a többi gyertyát. Ezt az eseményt nemcsak családoknál, hanem köztereken, parkokban is látni lehet. Ilyenkor megáldják a hanukkiját, és hanukkai énekeket énekelnek közösen – meséli Éva.
Általában ilyenkor gyűlnek össze a barátok és a gyerekek, és megülik a fény ünnepét, amely az időszámításunk előtti második században kitört Makkabeus lázadás idején történt csodáról emlékezik meg.
A hagyomány szerint akkor a mindössze egy napra elegendő olaj nyolc napig kitartott, ezért a hanukkát az olaj ünnepének is tartják. Ezért esznek ilyenkor olajban kisütött ételeket, mint például a fánk (héberül szufganija), amit lekvárral fogyasztanak, és a burgonyás latkesz, amit sósan és édesen is el lehet készíteni. A felnőttek inkább sósan fogyasztják, és mellé puncsot, forralt bort vagy vörösbort iszogatnak. Izraelben ilyenkor sok a citrusféle, ezért előszeretettel raknak narancsot, mandarint a puncsba – mondja Éva. A gyerekek viszont inkább édesen: lekvárral vagy nutellával eszik a latkeszt.
A fánk azonban a legjellegzetesebb hanukkai édesség. Kávéházakban, szupermarketekben is lehet kapni, de sokan otthon készítik el.
Izraelben az emberek vagy az ünnep első, vagy az utolsó napjára hívnak nagy társaságot vendégségbe. Az utolsó nap azért különösen szép, mert ilyenkor már a hanukkija mind a kilenc gyertyája ég. A gyerekek kisebb ajándékokat kapnak, és a hanukkai pörgettyűvel (héberül szevivón) játszanak, amelynek az oldalain a „nagy csoda történt itt” (nész gádól hájá pó) szavak első betűit lehet olvasni. (A diaszpórában a „nész gádól hájá sám”, vagyis „nagy csoda történt ott” szavak kezdőbetűi vannak a pörgettyűn.)
A felnőttek, családtagok, barátok gyakran közösen készítik el a finomságokat. „Én a barátnőimmel inkább latkeszt szoktam sütni, miközben puncsot vagy bort kóstolgatunk” – meséli Éva. Jobb ugyanis, ha frissen fogyasztják el a kisütött fánkot vagy latkeszt, mivel ilyenkor még nem túl nehéz.
Újabban sokat cikkeznek arról Izraelben, hogy milyen veszélyei vannak a nehéz, olajos ételek fogyasztásának. Elsősorban amiatt, hogy sok-sok kalóriát tartalmaznak.
A hanukka ünnepe alatt bizony sokan jó pár kilót felszednek.
Éva szerint különösen a fiatalok nyitottak a reformétkezésre. A szakemberek azt javasolják, hogy az ünneplők mindenféle trükkökkel igyekezzenek „lájtosítani” a nehéz ételeket. Például a fehér búzalisztet keverjék teljes kiőrlésűvel, az olajat alaposan csorgassák le a sütés után, de az is jót tesz, ha az emberek sokat mozognak. Némelyek szerint pedig a legjobb, ha evés helyett rágóznak… Éva mindenesetre néha reszelt cukkinival vagy sárgarépával helyettesíti a burgonyát a latkeszben, vagy elkészíti így is, úgy is.

A latkesz receptje

5 db burgonya
1 nagy fej vöröshagyma
3 egész tojás
¾ bögre liszt
1 teáskanál só
bors ízlés szerint
½-¾ bögre olaj
A burgonyát és a hagymát meghámozzuk, és egy nagy lyukú reszelôn lereszeljük. A kettôt együtt belerakjuk egy szűrôbe, hogy kicsit lecsorogjon. Ezután belerakjuk egy tálba, ahol hozzáadjuk a felvert tojásokat. Hozzáadjuk a lisztet, a borsot és a sót. Felforrósítjuk az olajat egy nem túl nagy serpenyôben. A masszát levesmerô kanállal szaggatjuk, és belehelyezzük az olajba. Egy kicsit lelapítjuk, és lejjebb vesszük a lángot, hogy ne égjen. Amikor aranybarna lesz az egyik oldala, megfordítjuk (kb. négy perc után), és a másik oldalát is megsütjük (kb. két-három perc). Egyszerre a serpenyőbe legfeljebb kettôt érdemes tenni, hogy ne hűtse ki az olajat.
A megsült latkeszt papírra helyezzük, hogy lecsorogjon róla az olaj. (Sütés közben az olajat pótolni kell.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!