hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2010. 05. 14. (XIV/19) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Interjú Gálik Zoltán Európa-szakértővel

Fél év se telt el a mérföldkőnek beharangozott lisszaboni szerződés életbe lépése óta, miközben az Európai Unió nem hogy erősödött volna, de egyes vélemények szerint egyenesen a széthullás küszöbére jutott. Az okokról Gálik Zoltánt, a Magyar Külügyi Intézet kutatóját kérdeztük.

Vérbíró az ENSZ szolgálatában

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa évente 20-25 Izraelt elítélő határozatot fogad el.  A határozatokból úgy tűnik, mintha az egész világon kínosan ügyelnének az emberi jogok pedáns betartására, egy állam, Izrael kivételével, amely kitartóan és megrögzötten sérti a palesztin nép emberi jogait. Irán, Líbia, a Hamasz, a Hezbollah és a PFSZ, Szudán, Szíria, Jemen, Kína és a többi, az emberi jogokat folyamatosan sértő ország és terrorszervezet az Emberi Jogi Tanács részéről nem képezi bírálat tárgyát.

Őrségváltás Nagy-Britanniában

Kedd óta új miniszterelnöke van Nagy-Britanniának: David Cameron tizenhárom ellenzékben eltöltött év után vezette vissza a torykat a hatalomba. Cameron a szigetország 53. miniszterelnöke – a legfiatalabb 1812 óta –, és a liberálisokkal alakít koalíciós kormányt, amire békeidőben hetven év óta nem volt példa.

Belföld

Egy csónakban: a kisgazdáktól az „oligarchákig”

Bár a Fidesz kétharmados többséggel „bivalyerős” kormányzásra képes, a hatalmas támogatottságnak köszönhetően a korábban a különféle pártokhoz köthető lobbicsoportok is a párton belülre kerültek. A kormányalakítás „titka” éppen az, hogy miként tud Orbán Viktor egyensúlyt teremteni a különféle, olykor ellentétes érdekek között. A mező­gazdasági és vidékfejlesztési miniszter éppen ezért lett állítólag a kompromisszumok embere.

Orbán Viktor nyakába vette az országot

Mozgásban tartani a bázist – úgy tűnik, ez a Fidesz-filozófia érvényesül ellenzékben és kormányon egyaránt. A választásokon kétharmados parlamenti többséget összekalapáló Fidesz a jelek szerint egyelőre nem a szakmapolitikára és a válságkezelésre koncentrál, inkább saját táborának megtartására, az MSZP és a Jobbik szimpatizánsi körének erodálására összpontosít. Úgyhogy az új kormánypárt továbbra is az utcán tartja a politikát, igaz, most nem hatalomdöntő, hanem hatalomlegitimáló célzattal. Ez a folyamat a „nemzeti konzultációban” ölt testet, amelynek során Orbán Viktor miniszterelnök bejárja az országot, hogy helyben tapasztalhassa meg, mi fontos a népnek.

A Fidesz kemény keze

Lázár Jánost, Hódmező-vásárhely fideszes polgármesterét harmad-szorra választották meg az alföldi város egyéni országgyűlési képviselőjévé. Lázár János neve már tavaly év végén szóba került a leendő Orbán-kormány egyik lehetséges minisztereként, végül az elmúlt húsz év legnagyobb parlamenti frakciójának lett a vezetője. De kicsoda Lázár János?

Átjátszott elnökség, átvert választók

Az MSZP – képviselőinek szavai szerint – „átengedte a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöki posztját a Jobbiknak”. Ezzel a döntéssel a szocialisták brutálisan arcul csapták megmaradt választóikat, akiknek azt ígérték, hogy őrködni fognak a demokratikus intézmények és a jogállam intézményei felett. A megújult MSZP a megbukott MSZP tradícióját folytatja, átveri választóit. Cikkünkben három kérdéssel foglalkozunk: miért a szocialistáké a felelősség a kialakult helyzetért, miért más a Nemzetbiztonsági Bizottság, mint bármely más parlamenti bizottság és miért fenyegeti a jogállamot és az alkotmányos intézményeket az, hogy a Jobbik delegálja ennek a bizottságnak az elnöki tisztét.

Hit és értékek

Hódítás burkában

„Az elmúlt 10-15 évben az európaiak többsége komoly identitási válságot élt át, miközben rengeteg bevándorló érkezett közéjük, olyanok, akiknek viszont nagyon erős az identitástudatuk. A válságot kezelni nem tudó nyugatiak úgy érzik, a muszlimok el akarják pusztítani a civilizációjukat.”  A Heteknek Dr. H.A. Hellyer elismert író, szociálpolitikai elemző és a nyugati muszlim közösségek nemzetközi szakértője beszélt a muszlim radikalizmus visszaszorítását célzó új jogi kezdeményezésekről.

HÁTTÉR

Mentőöv a süllyedő Európai Uniónak

Egymást érik a gigászi méretű pénzügyi mentőcsomagok. Míg múlt héten még Görögország talpon maradásáért folyt a csata, hétvégén már az egész európai kontinens megmentése volt a cél. A mindenkit meglepő nagyságú, 750 milliárd eurós pénzügyi hitelkeret egyrészről sikeresen visszaverte a közös valuta elleni spekulációs támadást, ugyanakkor jelzi, hogy a várakozásokhoz képest nagyobb a baj az öreg kontinensen.

A probléma görög tovább

A 2008-as pénzügyi világválság közvetlen kiváltó oka egy amerikai pénzintézet 160 milliárd eurós hiánya volt. Ezzel szemben a napokban lélegeztetőgépre kapcsolt Görögország 400 milliárdos adósságot halmozott fel. A globális hatás egyelőre megjósolhatatlan, az azonban biztos, hogy az új magyar kormány nem alapozhat sem az európai fellendülésre, sem a hiánycél felpuhítására – mondta a Heteknek Róna Péter közgazdász.

A szingliség súlyosan káros az egészségre

„A házasságnak és a családnak van a legerősebb egészségvédő szerepe az emberek életében, ezek hiánya sokkal nagyobb kockázatot jelent, mint az ismert rizikótényezők, az alkohol, a dohányzás vagy az elhízás. Messze nincs ilyen pozitív hatása az élettársi kapcsolatnak, a szingli lét pedig egyenesen egészségkárosító. Épp ezért a népegészségügyi programoknak legalább olyan súllyal kellene támogatniuk a családalapítást, mint a dohányzás vagy az elhízás elleni kampányokat” – hangzott el a javaslat a Népesedési Kerekasztal legutóbbi sajtótájékoztatóján.

Szocialista kamikaze

A baloldal, azaz a szociáldemokrácia válsága nem tekinthető magyar specialitásnak. Sőt, inkább kontinensünk határait is meghaladó világjelenségnek, mert egyes politológusok az egyesült államokbeli Demokrata Pártot is az európai szociáldemokrácia sajátos változatának tekintik. De ennél jóval fontosabbak és kétségtelenül tanulságosabbak számunkra a szociáldemokraták európai történelmének válságperiódusai, illetve az azokat követő megújulás tényezői és kimunkált céljai.

Utcagyerekből európai sztárfocista – portré Gera Zoltánról

Alázat és akarat – azok, akik valamilyen módon közreműködtek nem mindennapi pályafutásának egyengetésében azt mondják, a veleszületett tehetségen túl ez a két tulajdonság Gera Zoltán sikereinek titka. A pécsi grundról indult, előbb szikrázó tehetségét utcagyerekként tékozló, majd pálfordulásával nemcsak Istenhez, hanem a futballhoz is visszataláló „Zolly” szerda este Hamburgban pályafutása csúcsára ért. Még akkor is, ha az Európa Liga trófeáját nem sikerült elhódítaniuk.

KÁVÉSZÜNET

Ahol borítékolt a pihenés…

A Kelet-Mecsek erdős lankái között helyezkedik el Komló-Sikonda. Vonzerejét kétségkívül a termálfürdője, és a Sikonda-völgy egyedülálló mikroklímája adja, mely hatékonyan segíti a pihenést, a felfrissülést. Az erdőkkel körülvett völgy ugyanakkor számos lehetőséget kínál a természet tanulmányozására, kalandos túrákra is. Emellett gazdag kulturális programok, lovaglási és más különféle sportolási lehetőségek várják az idelátogatókat.

Tavaszi divattrend: hitelesség és minőség

Az 2010-es tavaszi-nyári trend újszerű stílusával, ötletességével olyan értékeket céloz meg, amelyek a korábbi években ugyan vitatémának számítottak a divatszakmában, mára azonban kívánatos és elérendő célokká váltak. Ezek az értékek a gazdaságosság, a fair trade, a környezettudatosság és az egészség. A divat középpontjába a hitelesség és a minőség került, követve a fogyasztók megnövekedett igényeit.

Bohém kastélyok és várak

Ha Csehországról esik szó, elsősorban mindenkinek Prága jut eszébe, ami valóban gyönyörű és látni kell. De ha egy kicsit többet szeretnénk megismerni a csehek történelméről, kultúrájáról, gasztronómiájáról és arról, hogy milyen is a cseh vendégszeretet, akkor érdemes ellátogatnunk Dél-Csehországba. Erről a régióról méltatlanul keveset hallunk itthon, pedig ez Csehország második leglátogatottabb turisztikai célpontja. Bármerre is indulunk el, mindenhol akad megcsodálnivaló kastély vagy vár, felfedezésre váró középkori város zegzugos utcákkal, ódon terekkel és mesebeli házakkal. Cesky Krumlov – a régió egyik legszebb és leghíresebb városa – tökéletes kiindulási pont lehet a környék felfedezéséhez. A város a Moldva (Vltava) folyó kettős kanyarulatában fekszik, történelmi városrészét az UNESCO a világörökség részének nyilvánította. Ha csak egy vagy két nap áll a rendelkezésünkre, akkor azt érdemes itt a városban eltöltenünk, nem fogunk csalódni. Cesky Krumlov legfontosabb látnivalója a vár, ami tulajdonképpen nem is egy épület, hanem szinte egy egész városrész, ahol öt egymásba nyíló udvar és egy gyönyörű várkert követi egymást. Felfedezéséhez talán nem is elég egyetlen nap, hiszen háromszáz szoba található benne, amelyek közül az egyik leglátványosabb az Álarcosbál Terem, amelynek falai a commedia dell’ arte élénk színű figuráival vannak díszítve. A kastély másik különlegessége a barokk színház, ahol az előadások során az eredeti díszletmozgató mechanikát használják. A vár egyik részéből a másikba egy háromszintes – római kori vízvezetékre emlékeztető – híd vezet át. Az egyik szinten a színészek közlekedtek, a másikon a vár személyzete. Érdemes felmászni a vártorony százhatvankét lépcsőfokán, mert innen nyílik a legszebb kilátás az óvárosra. Miután bejártuk a várat, fedezzük fel a Moldva másik partján elterülő színes házak sétára hívogató sokaságát. Mindenfelé kézművesboltok sorakoznak, ahol szebbnél szebb ajándékokat és játékokat vehetünk. Nem tudnánk a városról és az itt elő emberekről teljes képet alkotni anélkül, hogy ne kóstolnánk meg a bohém konyha jellegzetes ételeit. Ha az egész napos séta után enni szeretnénk valami igazán jót egy jó helyen, akkor messze kerüljük el a turistáknak fenntartott csillogó-villogó helyeket, mert nemcsak a pénztárcánk fogja bánni, hanem mi is. Sokkal jobban járunk, ha beülünk valamelyik folyóparti egyszerű fogadóba, lemondunk a rántott húsról, és bátran rendelünk a helyi specialitásokból, amelyeknek az alapja a számtalan módon elkészíthető knédli, a savanyú káposzta, a füstölt húsok, különböző szárnyasok és mártások. Amennyiben időnk engedi, és több naposra tervezzük a nyaralást, érdemes a dél-csehországi régió többi nevezetességét is útba ejtenünk. Felkereshetjük Červená Lhota mesebeli, piros színű kastélyát, ami egy gyönyörű tó partján áll. Amint az idő melegebbre fordul, a közelben élő családok és a turisták is szívesen piknikeznek a kastély körüli erdőben. Ellátogathatunk Telč-be, ebbe az itáliai hangulatú kisvárosba, ahol a főtéren barokk és reneszánsz lábas házak sorakoznak. Holasovice, a 13. században alapított falu, mely szintén az UNESCO világörökség része, különleges látványt nyújt paraszt-barokk stílusú házaival. Kihagyhatatlan program Hluboká nad Vltavou gótikus várkastélya, melyet a windsori kastély mintájára építettek át. Szinte megszámlálhatatlanul sok kastély és vár található még a környéken, amelyeket szintén érdemes meglátogatni. Az aktív kikapcsolódást kedvelőkre is rengeteg program vár a régióban. Lehet golfozni, raftingolni, lovagolni, biciklizni és túrázni vagy a rengeteg tó valamelyikében horgászni. Nyaranta látványos fesztiválok és zenei programok kerülnek megrendezésre. Ilyen a júniusi, háromnapos Ötszirmú Rózsa Fesztivál Cesky Krumlovban. Ilyenkor az egész város visszalép a reneszánsz kor világába: lovagi tornákkal, vásárokkal, zenés műsorokkal várják az odalátogatókat. Az itt élő emberek közvetlenek, barátságosak és segítőkészek. Bármelyik programot vagy helyszínt is választjuk, biztosak lehetünk abban, hogy maradandó élményekkel térünk haza. Ez a Csehország valóban „Csodásan más!”

Gonoszkodás sok pénzért

Forró váltásban érkeznek hazánkba a speed/thrash metal műfajalapító zenekarai, melyeknek közös üzenete a bibliai világnézet lejáratása és a misztikus, illetve perverz életérzések közvetítése. Tagjaik neveltetésében szinte kivétel nélkül szerepet kapott valamilyen vallási elem, amely a későbbiekben nyílt színi lázadásuk egyik hivatkozási alapjává vált, vagy éppen fiatalok millióinak fejében keverte össze a mennyet a pokollal - nem csekély bevételt generálva.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!