hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vérbíró az ENSZ szolgálatában
28 feketét küldött halálba az Izraelt megbélyegző jelentés szerzője

2010. 05. 14.
Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa évente 20-25 Izraelt elítélő határozatot fogad el.  A határozatokból úgy tűnik, mintha az egész világon kínosan ügyelnének az emberi jogok pedáns betartására, egy állam, Izrael kivételével, amely kitartóan és megrögzötten sérti a palesztin nép emberi jogait. Irán, Líbia, a Hamasz, a Hezbollah és a PFSZ, Szudán, Szíria, Jemen, Kína és a többi, az emberi jogokat folyamatosan sértő ország és terrorszervezet az Emberi Jogi Tanács részéről nem képezi bírálat tárgyát.

Amikor Izrael egyoldalúan kivonta katonáit, felszámolta a zsidó falvakat és a közel nyolcezer fős zsidó lakosságot kitelepítette a Gázai övezetből, a palesztin terrorszervezetek háborús bűncselekményként rakétákkal lőtték az észak-izraeli településeket. Több ezer rakétát lőttek nem katonai célpontokra, hanem polgári intézményekre, elrabolták Gilád Salit tizedest, és azóta is fogva tartják.

Ez a folyamatos jogellenes agresszió kétszer is arra kényszerítette a zsidó államot, hogy jogvédő háborút indítva próbálja meg felszámolni a palesztin katonai állásokat. Ám a katonai puccsal hatalomra került diktatórikus rezsim, a Hamasz polgárai és polgári intézményei mögé bújva folytatta támadásait. Fegyvereseit polgári ruhába bújtatta. Miközben izraeli polgárokat lőtt, azon igyekezett, hogy saját áldozatait polgári személyeknek tüntesse fel.  Kétszeresére nagyította az áldozatok számát. Jól számított. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának inkább Izraelt, az ENSZ tagállamát kellett volna megvédenie a Hamasszal, egy terrorszervezettel szemben, ehelyett azzal bízta meg Richard Goldstone-t, hogy Izraelnek a gázai (Öntött Ólom fedőnevű) hadműveletben nem elkövetett és nem létező háborús bűneiről készítsen jelentést, úgy, mintha valóban elkövették volna. A zsidó származású dél-afrikai bíró ezt a megbízatást annak ellenére elvállalta, hogy minden bizonnyal tudta, vagy legalábbis tudnia kellett volna: a vádak nem igazak. Ráadásul Goldstone tudta, hogy zsidó származása miatt a nemzetközi közösség kevéssé kérdőjelezi majd meg jelentésének valódiságát és helyességét.

Miért vállalta el tehát Goldstone bíró ezt a kétes hírű, őt magát hírhedtté minősítő feladatot?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!