hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ahol borítékolt a pihenés…

2010. 05. 14.
A Kelet-Mecsek erdős lankái között helyezkedik el Komló-Sikonda. Vonzerejét kétségkívül a termálfürdője, és a Sikonda-völgy egyedülálló mikroklímája adja, mely hatékonyan segíti a pihenést, a felfrissülést. Az erdőkkel körülvett völgy ugyanakkor számos lehetőséget kínál a természet tanulmányozására, kalandos túrákra is. Emellett gazdag kulturális programok, lovaglási és más különféle sportolási lehetőségek várják az idelátogatókat.

Sikonda története szorosan összefonódik Komló és ezzel együtt a szénbányászat fejlődésével: meleg vizű forrását 1927-ben fedezték fel. Az időjárási tényezők kedvező összhatásaként a dús lombozatú erdőkkel körülvett szélvédett kis völgyben a kiegyenlített hőmérsékleti viszonyok, magas páratartalom, sok napsütés és tiszta, pormentes levegő a jellemző.
E festői szépségű, egyedi klímával rendelkező völgyben épült fel 2004-ben az exkluzív Sikonda Wellness Hotel és Fürdő az év legnagyobb hazai, idegenforgalmi beruházásaként és az 1928-ban átadott fürdő utódjaként. A saját forrásból táplálkozó szabadtéri termál élményfürdő és napozókert a regeneráló nyugalom szigete. Egészség­centrumában a testi-lelki felfrissülést gyógytornászok, masszőrök, wellnessmenedzserek összehangolt munkája segíti: Thalasso-kezeléseket (tengeri só, algák) is végeznek itt a tenger erejével, mely igazi terápiás csoda.
Az alkalikus, lítiumtartalmú hévíz megszünteti a gyomor- és bélpanaszokat, kiegyensúlyozza az anyagcserét, kitűnő az ízületi bántalmak, a bőrbetegségek és nőgyógyászati megbetegedések kezelésére. Jelentős mennyiségben szabad szénsavat is tartalmaz, a szénsavas termálvíz pedig igen ritka, így nem meglepő, hogy a reumatikus fájdalmak és mozgásszervi bántalmak gyógyítására is ajánlott e fürdő.
A Sikondai Pihenőpark sportolási lehetőségeket (kézilabda, futball, teke stb.) biztosít, míg a tószínpad színvonalas kulturális rendezvényeknek ad otthont. A Vadásztanya vendéglő előtt elhaladó turistajelzésen árnyas vadgesztenyefasor alatt, a pihenőpark szomszédságában találjuk a tan­­ösvényt. Kényelmes erdei sétával vagy épp nyeregbe pattanva, kerékpáron színes táblák sorozatán keresztül megismerkedhetünk az itteni erdők jellegzetes növény- és állatvilágával. Megcsodálhatjuk a védett növényeket, így például az illatos hunyort, a kaukázusi zergevirágot és a fehér ibolyát.
Komlón (nevét az itt termesztett komlóról kapta) különféle programok között csemegézhetünk: van itt helytörténeti kiállítás és természettudományi gyűjtemény. A kézművesipar iránt érdeklődők pedig a csipkeverés mesterségével ismerkedhetnek meg Juhász Gőz Piroska gyönyörű csipkeverő műhelyében.
Az ezüstösen csillogó tavak, zöldellő dombvonulatok között megbúvó falvak adják a Völgység jellegzetes panorámáját. A környéken valóságos tófüzéreket találunk a völgyekben, melyeket kis patakok táplálnak. A sikondai horgásztavak a Vízi-, a Melegmányi-völgy, a Nagy-Mély-völgy, a Csermaalja területe az erdei élővilágba való bepillantásra adnak nagyszerű lehetőséget.
Mánfától délre felkereshetőek a nevezetes mésztufagátak, amelyek a patakmederben számtalan vízesést alakítottak ki. A főúton továbbhaladva a Kőlyuk vidéke (300-400 méter magas hegyekkel) kiváló kirándulóhely.
A környék talán legkevésbé ismert látnivalója Jánosi-puszta, itt látható az 1900-ban épült vadászkastély. Magyarszéktől délre épült ki a Takács-tanya, ahol vadászház, vadaskert, lovarda, étterem, vendég-, apartmanházak várják az igényes turistákat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!