hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tavaszi divattrend: hitelesség és minőség
Laza elegancia

2010. 05. 14.
Az 2010-es tavaszi-nyári trend újszerű stílusával, ötletességével olyan értékeket céloz meg, amelyek a korábbi években ugyan vitatémának számítottak a divatszakmában, mára azonban kívánatos és elérendő célokká váltak. Ezek az értékek a gazdaságosság, a fair trade, a környezettudatosság és az egészség. A divat középpontjába a hitelesség és a minőség került, követve a fogyasztók megnövekedett igényeit.

A 21. század elején úgy tűnt, nem létezik több kihívás és megoldandó feladat a divatipar számára, ami új ötleteket teremtene. Az idei irányzatok hátterében azonban azok az újonnan kialakult gazdasági és környezeti tényezők állnak, amelyek az egész világ piaci helyzetét befolyásolják.
A 2010-es tavaszi-nyári trend ezen alapokból kiindulva távol áll minden túlzástól és díszítettségtől, formai egyszerűségre és tökéletességre törekszik, mindezt gyakorlatias és tárgyilagos szempontokból vezérelve, laza eleganciával és könnyed megoldásokkal. A lágy selymek és dzsörzék, légies sifonok, puha pamutok laza redőkbe, lágyan omló drapériákba rendezve hordozzák magukban együttesen a 21. századi modernséget, választékosságot és kényelmet. Az új irányzatok rendkívüli teret engednek a tervezői szabadságnak: eddig nem látott szabásvonalak és anyagkombinációk jelennek meg. Az idei trend kedveli a rétegeket, a nagyvonalú anyagbőséget. Színvilágára azonban a természetesség jellemző. Noha a tavaszi-nyári trendek szinte követelik a ragyogó, harsány színeket, az idei szezon a visszafogottságról nevezetes. A fehér, a bézs és a drapp árnyalatain kívül megjelennek a fekete és barnás tónusok, valamint népszerű a khaki-moha- és olajzöldek párosítása. Néhol fel-feltűnik egy tompább kék árnyalat, illetve egy éles sárga, valamint egy lágyabb lazacszínű folt a divat palettáján, de mindez csak kiegészítőként.  
Akik kedvelik a romantikus, virágos ruhadarabokat, azoknak most sem kell csalódniuk. Lágy esésű selymek, hullámzó organzák, libbenő sziluettek teszik izgalmassá a színeiben és mintázatban visszafogott ruhákat. Az apró virágmotívumok mellett megjelennek a finom csipkebetétek, rojtok, flitterek, hímzések és pliszék. Gyakori az anyagok réteges alkalmazása, valamint a kelmék bőséges ráncolása. Finom, nosztalgikus nőiességet tükröző öltözékünket vékony kötött kardigánnal, kis kabátkával tehetjük még csinosabbá. Klasszikusnak mondható  ruhadarabokkal, blézerekkel és nadrágokkal is találkozhatunk idén, ám laza, újszerű megfogalmazásban, mind formailag, mind anyaghasználatban. Egyszerű zakók rafinált ráncolásokkal, nadrágok izgalmas szármegoldásaival teszik lezserré a szigorú, tradicionális sziluetteket a természetesség és kényelem jegyében. Tiszta vonalak, bő redők és széles övek rejtik el és emelik ki az alakot. 
A lezseren elegáns összeállítások rajongói szintén találnak kedvükre valót. Az alakot lágyan körülölelő, finoman leomló drapériák, könnyeden redőző kelmék kifinomulttá és pazarrá teszik öltözékünket. A leginkább nadrágból és tunikából álló összeállításokban kiemelt szerepet kap a textilek lágysága, finomsága.  Az általában egyenes vagy csőszárú nadrágok szára ráncolt, illetve húzott, a tunikák, a blúzok nem egyszer aszimmetrikusak, átkötősek. Népszerűek a keleti kultúrából átvett szabások, mint a kimonó és a szárong jellegű szoknya, nadrág. Idén fontos szerepet kapnak a sportos karakterű ruházatok is. Kiemelt helyen elsősorban a farmert találjuk, de bőrnadrágok és kabátok is színesítik a palettát. A különböző anyagfelületeket szegecsekkel, rusztikus cipzárakkal díszítik, valamint roncsolással és hasításokkal is tarkítják azt. Az anyagok bősége, redők sokasága a sportosan egyszerű szabásvonalak ellenére itt is jellemző. Az uralkodó színek az olajzöld, a barna, a fekete és szürke árnyalatai. Kiegészítőként elmaradhatatlanok az óriási méretű, ráncolt válltáskák, alkalmi öltözékek esetében a flitteres, gyöngyös, aprócska kézitáska. Széles pántú sarukkal, illetve magasított talpú szandálokkal, cipőkkel tehetjük teljessé öltözékünket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!