hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2011. 04. 08. (XV/14) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Világinterjú a YouTube-on

A világ minden tájáról több ezer internetező tett fel kérdéseket az izraeli miniszterelnöknek. Korábban már Barack Obama amerikai elnököt, valamint David Cameron brit miniszterelnököt is faggatták a júzerek a forradalmi YouTube-interjúsorozat ke­re­té­ben. Netanjahu rekord­mennyiségű kérdést kapott: több mint 3600 kérdező jelentkezett be a világ mintegy 90 országá­ból. A YouTube-on a felhasználók által legjobbnak ítélt kérdéseket tette fel az izraeli kormányfőnek az izraeli Channel2 televízió műsorvezetője, Netanjahu pedig élőben felelt az interneten becsatlakozó kérdezőknek.

Kivégzések egy könyv miatt

Hét ENSZ-alkalmazottat végeztek ki brutálisan az afganisztáni Mazar-i-Sharifban a múlt hétvégén egy erőszakba torkolló demonstráción. Afganisztán-szerte napokig tartottak a zavargások arra a hírre, hogy egy amerikai lelkipásztor elégette a muszlimok szent könyvének egy példányát.

Inog a szír oroszlán

Szíriában a véres tüntetések nyomán egy újabb nagy múltú arab dinasztia helyzete rendült meg. Az Asszad család felvett nevet visel, a választás akár jelképesnek is tekinthető, hiszen „oroszlánt” jelent. 1948-ban az akkor tizennyolc esztendős Háfez választotta, amikor élete két fontos elhatározására jutott.

Kátyúvá válhat Líbia

„A líbiai hadműveletek egyre bonyolultabbak, mert a Moammer Kadhafihoz hű erők élő pajzsként használnak civileket” – a had­műveletek harmadik hetében erre a következtetésre jutott Alain Juppé francia külügyminiszter, aki szerint megvan a veszélye, hogy meg­fenek­lenek a hadműveletek. A NATO-gépek csak minden negyedik bevetésüket tudják teljesíteni, mert tartanak attól, hogy nagyszámú civil áldozata lehet a bombázásoknak. Közben Londonban kihallgatták a Kadhafi-rezsim eddigi legmagasabb rangú disszidensét.

Csoda helyett vérengzés

Az afrikai kontinensnek nemcsak az északi része forrong – polgárháborús állapotok uralkodnak a nyugaton fekvő Elefánt­csont­parton is. A huzavona tavaly novemberben kezdődött, amikor 10 év után először tartottak újra elnökválasztást. A rég várt esemény azonban nem békességet hozott, hanem újabb konfliktust: a regnáló elnök ugyanis nem volt hajlandó átadni a staféta­botot utódjának, akinek támogatói elindul­­tak dél felé, hogy „kifüstöljék” a bukott államfőt fővárosi erődítményéből.

Belföld

Zajlanak az egyeztetések az egyháztörvényről

Több körülmény is lassítja az új egyházi törvény koncepciójának véglegesítését. Amellett, hogy a különböző érdekek összebékítése érzékeny diplomáciai egyensúlyozásokat igényel az államtitkárságtól, számos olyan kardinális kérdésben bizonytalanok még, melyek évtizedekre meghatározhatják az eddig homogén felekezeti mezőny szereplőinek jövőjét. Annyi azonban már bizonyosnak tűnik, hogy a Hit Gyülekezete is a történelmi egyházak között kap helyet.

Hány millióba került a diplomád?

Az oktatási tárca a 2012/2013-as tanévtől kezdve kivezetné a felsőoktatásból a költségtérítéses képzést úgy, hogy az önköltséges képzéshez igazítaná annak árát – nyilatkozta minap Hoffmann Rózsa oktatásügyi államtitkár. Az érintettek szerint az intézmények bevételének jelentős hányadát a fizetős hallgatók adják, így az intézkedés az életképes intézményeket is nehéz helyzetbe hozhatja.

A táltos alkotmányjogászok és a szegény budapestiek

Mintha megsokasodtak volna az ősz hajszálai. Ennyire nehéz a kormányzás?

Karnyújtásnyira a gyilkostól

Április elején robbant a hír: Fenyő János egykori médiavállalkozó 13 évvel ezelőtti meggyilkolásának ügyében a szlovák állam­polgárságú Jozef Rohácot elkövetőként gyanúsítják a magyar hatóságok. A lapunknak nyilatkozó egykori rendőrök állítják: a szakmában a megrendelő személye is ismert, Rohác megfelelő vallomása révén pedig bizonyíthatóvá is válhat a bérgyilkosság.

Hit és értékek

Fémbe öntött titkok

Az elmúlt héten bejárta a világsajtót a Jordániában felbukkant külön­-leges fémkódexekről szóló hír. A felfedezés bejelentői szerint a mintegy 70 darabból álló gyűjtemény a kereszténység egyik legkorábbi dokumentuma, míg a szkeptikusok szerint hamisítványokról vagy jóval később keletkezett művekről van szó. A Hetek megkereste azt a brit történészt, aki elsőként vizsgálta meg a szokatlan gyűjteményt. David Elkingtonnal Morvay Péter készített interjút.

Prágai tavasz

A híres angol reformátor, John Wyclif tanításai nagy hatással voltak a cseh Husz Jánosra is. Wyclif nézeteinek csehországi terjedését nagyban segítették a dinasztikus kapcsolatok – Vencel cseh király testvére, Anna, 1382-től II. Richárd angol király felesége volt – és az ennek kapcsán gyakorivá váló angliai egyetemjárások.

HÁTTÉR

Egy vicc ára

Tizenhat éve tért haza. Volt a BBC rádió szólistája, a St. Louis-i Zenekonzervatórium zongora főtanszékének vezetője, ahol mesteriskolát is alapított. Európa- és Amerika-szerte telt házak előtt koncertezett. A New York-i Lincoln Centerben adott szólóestet, de még a Queen Elizabeth 2 fedélzetén utazók lélegzete is elállt játéka hallatán.

Hamburgeradó - Fogyjon a magyar!

A kormány az egészséges táplálkozás és a gyógyítás támogatásának jegyében bevezetne egy „egészségtelen élelmiszerekre” kivetett adónemet. A köznyelvben csak „hamburgeradó”-nak nevezett termékdíjtól összesen 386 milliárd forint bevételt várnak, melyet a forráshiánytól szenvedő egészségügyre fordítanának. A kormányzat új tervének megvalósíthatóságáról kérdeztük Zara Lászlót, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnökét.

Az élet utat tör

Szekeres Pál tőröző vívókarrierje fényesen indult, egy váratlan autóbaleset azonban mindent megváltoztatott. ő nem adta fel: „Küzdősportból jöttem. Egy évet adtam magamnak, hogy teljesen megtanuljak új módon élni” – mondta lapunknak interjúalanyunk, aki számtalan közéleti szerepvállalása mellett a NEFMI sportért felelős helyettes államtitkára.

Szomszédaink az atomveszélyről

A fukusimai atomerőmű balese­téből származó radioaktív jód – rendkívül kis mértében ugyan, de – kimutathatóvá vált Európában és Magyarországon is, ám ennek sugárvédelmi, egészségügyi következménye egyáltalán nincsen – jelentette be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója az elmúlt hét végén. Összeállításunkban azt vizsgáljuk, hogy vajon hazánk szomszédai is ennyire bizakodóak-e.

A felkelő nap sugarai

Lapzártánkkor jelentette be a Fukusima 1 atomerőművet üzemeltető japán cég, hogy sikerült megállítani az erősen radioaktív víz tengerbe szivárgását a második reaktor kábelalagútjából. A tengervíz sugárszennyezettsége azonban olyan nagy, hogy a Tepco-t további repedések utáni kutatásra utasították. Közben döntés született arról is, hogy az atomerőműhöz vontatnak egy hatalmas úszó platformot, hogy tartályaiba szivattyúzzák át a megsérült reaktorokban és a hozzá kapcsolódó létesítményekben felgyülemlett több tízezer tonna szennyezett vizet.

Eger ostroma 2.0

Mind több arab érdekeltség „térképére" kerül fel Eger városa, amely - Heves megyével együtt - látványosan nyit az iszlám világ felé. A helyi fideszes vezetés szerint gazdasági-kulturális kapcsolatok kiépítéséről van szó, amely anyagilag is meg fog térülni. A kritikusok viszont az arab lobbi térnyeréséről és egyéni érdekekről beszélnek. Akár így, akár úgy, Magyarországnak, úgy tűnik, számolnia kell az iszlám térnyerésével - még ha ez egyelőre nem is okoz olyan feszültségeket, mint Nyugat-Európában.

KÁVÉSZÜNET

Interjú Gera Zoltánnal, a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitányával

A televízión keresztül úgy tűnt, hogy óriási teher szakadt le rólad, amikor a hollandok ellen bevitted azt a két gyönyörű találatot...

Egy festői kastély, festői birtokon…

A német-magyar származású gróf Degenfeld család már a 19. század közepén fontos szerepet játszott Tokaj-Hegyalja életében. Első osztályú szőlőterületeiken kiváló minőségű borokat termeltek és termelnek ma is. A család múltja a kora középkori Svájcba vezet. Magyarországon és Erdélyben a 19. század elejétől találjuk meg őket.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!