hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Világinterjú a YouTube-on
Netanjahu az interneten válaszolt

2011. 04. 07.
A világ minden tájáról több ezer internetező tett fel kérdéseket az izraeli miniszterelnöknek. Korábban már Barack Obama amerikai elnököt, valamint David Cameron brit miniszterelnököt is faggatták a júzerek a forradalmi YouTube-interjúsorozat ke­re­té­ben. Netanjahu rekord­mennyiségű kérdést kapott: több mint 3600 kérdező jelentkezett be a világ mintegy 90 országá­ból. A YouTube-on a felhasználók által legjobbnak ítélt kérdéseket tette fel az izraeli kormányfőnek az izraeli Channel2 televízió műsorvezetője, Netanjahu pedig élőben felelt az interneten becsatlakozó kérdezőknek.

Hogyan érzékeli Izrael a helyzetét a jelenlegi közel-keleti forrongás kellős közepén, megfelelőnek tartja-e az Egyesült Államok reakcióját?

- Mindnyájan egy oldalon vagyunk, Izrael, az Egyesült Államok és a demokratikus világ a demokrácia győzelmében reménykedik. Mindnyájan azt szeretnénk, ha Irántól Tuniszig létrejönnének a demokráciák, mert ezek a rendszerek békepártiak. De ezzel párhuzamosan tartunk attól is, hogy ezeket a demokráciákat radikális rezsimek vagy iszlamisták kaparinthatják meg, ahogy az öt éve történt Libanonban, ahol demokráciát követelt a milliós tömeg, de mára egy teokratikus országgá vált, a Hezbollah és Irán irányításával. Ezért hangsúlyozom, hogy valódi demokráciák oldalán, és nem a militáns teokráciák pártján állunk.

Asszad Izraelt vádolta meg a zűrzavarral, ami most Szíriában van. Az a kérdésem, hogy az-e Izrael érdeke, hogy megbukjon a damaszkuszi rezsim?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!