hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Eger ostroma 2.0

2011. 04. 07.
Mind több arab érdekeltség „térképére" kerül fel Eger városa, amely - Heves megyével együtt - látványosan nyit az iszlám világ felé. A helyi fideszes vezetés szerint gazdasági-kulturális kapcsolatok kiépítéséről van szó, amely anyagilag is meg fog térülni. A kritikusok viszont az arab lobbi térnyeréséről és egyéni érdekekről beszélnek. Akár így, akár úgy, Magyarországnak, úgy tűnik, számolnia kell az iszlám térnyerésével - még ha ez egyelőre nem is okoz olyan feszültségeket, mint Nyugat-Európában.

Dobó István forog a sírjában - fakadt ki a Hetekenek egy Eger gazdasági-kulturális életét jól ismerő közéleti személy. Megjegyzésével az utóbbi hónapokban a városban szerinte tetten érhető arab-iszlám lobbitevékenységre utalt. Az események kronológiájában először egy decemberi városi közgyűlési határozatra érdemes utalni, amely mintegy 3 millió forint költségvetési támogatáshoz juttatta az Al-Gharnati Alapítványt. Habis László polgármester reményét fejezte ki, hogy a szervezet olyan konferenciákat és kiállításokat szervez majd, amelyekből a megyeszékhely profitálhat. Az ellenzék szerint viszont nem biztos, hogy a megszorítások kellős közepén ilyen célra kellene pénzt áldozni, és kétségeiket növelte az a tény is, hogy a  muzulmán Korán-tudósról elnevezett alapítvány az önkormányzati döntés előtt néhány nappal lett bejegyezve. A Heves megyei önkormányzat azután márciusban újabb 2 millió forinttal támogatta az Al-Gharnati Alapítványt. A közgyűlés egyik, neve elhallgatását kérő tagja lapunknak úgy vélekedett, hogy a hirtelen jött arab-magyar barátság mögött személyes érdekek állhatnak. Bár nevet nem említett, egy egri internetes fórumon az egyik hozzászóló idézte Horváth László fideszes honatya és megyei kormánybiztos életrajzát, amely szerint a politikus - akit 2002-ben választottak meg az Interparlamentáris Unió magyar csoportján belül a Magyar-Arab-öböl országok baráti tagozatának elnökévé - kiváló arab kapcsolatokat ápol. „Az üzleti életben kezdtem el dolgozni az Egyesült Arab Emirátusokban (...) Cégünk több területen is tevékenykedik: európai vállalatok számára végez piackutatást, üzleti partnerek felkutatásával foglalkozik; megújuló energiaforrások kiaknázását elősegítő magyar találmányok számára igyekszik befektetőket találni; sportlovakat értékesít az Emirátusba és Katarba" - írta a politikus.

Az iszlám világgal való kapcsolatfelvétel jól indult Egerben. Januárban Egyiptom titkai címmel nyílt kiállítás az Agria Parkban, és az eseményen részt vett Aly Houssam Eldin El-Hefny Mahmoud, Egyiptom magyarországi nagykövete is, aki Eger és Egyiptom együttműködési lehetőségeiről is tárgyalt Habis László polgármesterrel, aki hangsúlyozta: szeretné, ha Egerben több olyan rendezvényre kerülne sor, amellyel az arab világot közelebb hozhatják az emberekhez. Márciusban pedig a Szaúd-Arábiai Királyság magyarországi nagykövete, Nabeel Khalaf Ahmad Ashour látogatott a városba. A vizit fő témája egy júniusra tervezett egri iszlám konferencia volt, amely a vallások, kultúrák közötti párbeszédről szól, de gazdaságetikai és finanszírozási kérdésekkel is foglalkozik majd.

Az ügyben az Al-Gharnati Alapítvány elhárította megkeresésünket, és lapzártánkig Horváth László megyei kormánymegbízottat sem sikerült elérni. Ugyanakkor egy helyi forrásból úgy értesültünk, hogy az alapítvány életre hívóinak logikája szerint a gazdasági válság a „bizonyos pénzügyi körök által irányított" nyugati bankrendszer és fiskális politika csődjét bizonyította. Mindeközben a teljesen más erkölcsi alapokra épülő arab-iszlám bankrendszer gond nélkül vészelte át ezt az időszakot, tehát érdemes figyelmünket az arab térségre fordítani, és szorosabbra fonni a gazdasági kapcsolatokat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!