hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A felkelő nap sugarai
Helyzetjelentés a fukusimai erőmű hatásairól

2011. 04. 07.
Lapzártánkkor jelentette be a Fukusima 1 atomerőművet üzemeltető japán cég, hogy sikerült megállítani az erősen radioaktív víz tengerbe szivárgását a második reaktor kábelalagútjából. A tengervíz sugárszennyezettsége azonban olyan nagy, hogy a Tepco-t további repedések utáni kutatásra utasították. Közben döntés született arról is, hogy az atomerőműhöz vontatnak egy hatalmas úszó platformot, hogy tartályaiba szivattyúzzák át a megsérült reaktorokban és a hozzá kapcsolódó létesítményekben felgyülemlett több tízezer tonna szennyezett vizet.

Nap mint nap érkeznek sokkoló hírek a március 11-ei japán földrengés és szökőár hatására megrongálódott Fukusima 1-es atomerőműről. Az egymásnak olykor ellentmon­dó adatokból nem könnyű kihámozni és megbízhatóan értékelni a helyzetet.

A tudósok szerint a fukusimai erőmű három reaktorában részleges üzemanyag-olvadás történt. A gondot az jelenti, hogy a sérült technológia hűtése és kezelése radioaktív kibocsátással jár, mivel az üzemzavar korai szakaszában bekövetkezett hidrogénrobbanások a körülvevő épületszerkezeteket is megrongálták. Az üzemanyag hűtése azóta megoldódott. Gáznemű és folyékony radioaktív anyagok kibocsátása korlátozottan sajnos még mindig történik és jó darabig lesz is, ám a radioaktív anyagok döntő része a reaktortartályban és a pihentetőmedencében maradt.

Ugyanakkor az ENSZ illetékes szervének adatai megerősítik, hogy jelentékeny mennyiségű jód-131 és cézium-137 szabadult ki, s előbbi radioaktív koncentrációja egyre növekszik a tengervízben. A legutolsó mérések szerint a tenger 131-es jódizotóp-tartalma a megengedett érték csaknem 4800-szorosa, ami már súlyos károkat okozhat az ökoszisztémában. Elsősorban nemesgázok és alkálifémek tudnak kijutni az erőműből, melyek közül a jód és cézium a legfontosabb.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!