hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2012. 01. 13. (XVI/02) Lapszám

Tartalom ajánló

Belföld

Gyorsított egyházak

Megalakult a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tematikus bizottsága, amely a jövőben a parlamenti elismerés iránti kérelmet benyújtó egyházakról nyilatkozik. Lapunk úgy értesült, hogy a napvilágot látott személyi összetétel még nem végleges, ahogyan az aspiráns egyházak köre is tovább bővülhet a hét elején rögzített állapotokhoz képest.

Hit és értékek

A feláldozott hadsereg

1943. január 12-én indult meg a Don-kanyarban az a nagyszabású szovjet hadművelet, amely szétzúzta a keleti frontra kivezényelt második magyar hadsereget. A sereg kétszázhétezer katonájából mintegy százhúszezer volt az áldozatok száma. A tragikus ütközet nemcsak a magyar történelem mindmáig legnagyobb vér­áldoza­tot követel csatája volt – a veszteségek felülmúlták a mohácsi vészt –, hanem abban is megdöbbentő újdonságot jelentett, hogy mindez Magyarország határaitól több mint kétezer kilo­méternyi távolságban történt. A tragédiához vezető korabeli politika intő példaként szolgálhat a mindenkori magyar kormányok számára, hogy egy esetleges jövbeli fegyveres konfliktus során képesek lennének-e felismerni és szolgálni az ország lakóinak tényleges érdekeit. (2012. 01. 13.) 

Mégiscsak lett tandíj

Nehéz helyzetben vannak a felsoktatásba jelentkezk, mert az új törvény értelmében emelik a ponthatárt, keretszámokkal szabályozzák, és fizetssé teszik a képzések jelents részét. A legnehezebb helyzetbe a közgazdász- és jogászképzés került. A jelek szerint a kormány az állami szféra szakember-utánpótlására, valamint a hiányszakmák betöltésére koncentrál, s a többi területet inkább a piac mŐködésére bízná. Rengeteg bizonytalanság közepette közelít február 15-e, a jelentkezési határid.

HÁTTÉR

Ostromállapot - Kényszer­helyzetbe hozták a kormányt

Államcsőd, bankbetétek államosítása, kilépés az unióból. Csak néhány kifejezés az elmúlt napok közéletéből, ami azt mutatja, hogy milyen elképesztő közhangulat alakult ki Magyarországon. A jobboldali vélemények szerint azért történik mindez, mert a kormány véget vetett annak, hogy a nemzetközi vállalatok kiszívják a pénzt Magyar­országról. Így a nemzetközi kritikák mögött nemzeti - francia, német és amerikai - lobbiérdekek húzódnak. A küzdelem már ott tart, hogy ha a jegy­banktörvényt, a bírók nyugdíjazását és az ombudsman elzavarását nem vonja vissza a kormány, akkor Brüsszel kötelességszegési eljárást indít. Sőt, elvehetik az évi 2000 milliárdnyi összeget jelentő EU-s támogatásokat is a rossz költségvetés miatt.

A negatív világrekord

Súlyos ellentmondások jellemzik a magyar agráriumot: a rendszerváltás óta közel hétszázezer, a mezőgazdaságban dolgozó ember veszítette el a munkáját, miközben a magyar föld a világ összes termőterületének legjobb 3 százalékához tartozik. Az elmúlt húsz évben a magyar hús- és tojástermelés a korábbi mennyiség felére esett vissza, miközben világszerte nő az igény az élelmiszerek iránt. És miközben az egykori szocialista országok mezőgazdaságai 10-40 százalékkal termelnek ma többet, mint a diktatúrában, a magyar mezőgazdaság termelése ugyanebben az időszakban 24 százalékkal csökkent.

A roma–magyar kapcsolat újraértelmezése

A vezetői képességek nem függnek a származástól – bizonyíték erre az a roma polgármester, aki egy vegyes lakosságú falut virágoztatott fel, tett élhető településsé az ezredforduló utáni Magyarországon.

Csatornapolitika

„Bár a magyar médiaviszonyokat ér kritikák nem mindig megalapozottak, az kétségtelen, hogy az elmúlt egy évben torzult a társadalmi nyilvánosság. A kormánynak két célja van ezen a téren: egyrészt a közmédiumokon keresztül befolyásolni a politikailag kevésbé aktív tömegeket, másrészt piaci eszközökkel építeni tovább a jobboldali médiabirodalmat” – értékelte lapunknak az elmúlt egy év médiapolitikáját Polyák Gábor médiakutató.

Mintánk, Belorusszia

Fellegi Tamást ugyan pénzügyminiszterként aposztrofálta Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap főigazgatója, amikor azt mondta a CNN televíziónak, hogy várja már a vele folytatandó eszmecserét, de hát mi tudjuk, hogy a magyar kormány által kijelölt főtárgyalónak valójában nincs tárcája. Minthogy arról, ami volt neki – nevezetesen a fejlesztési –, nemrég lemondott.

Vukovár rózsái

Szlavónia fővárosától, Eszéktől 36 kilométerre délkeletre, a Duna jobb partján, a Vuka folyó torkolatánál fekszik Vukovár, amelyet a régi magyarok csak Valkóvár­nak hívtak. Az egykori barokk város nevét húsz évvel ezelőtt ismerte meg a világ, és az akkori tragikus események a mai napig meghatározzák az itt élő lakosok – a horvátok, szerbek, németek, bosnyákok és magyarok – életét.

Grátiszba kapott élet

Horváth Szilveszter a rendszerváltás utáni években ünnepelt humorista volt. Rádióban, tévében szerepelt, fellépésekre hívták - miközben gyakorlatilag egy kocsmában lakott, súlyos alkoholbetegként és szerencsejáték-függőként. Azt mondja, hogy harminchárom éves korára teljesen „elfogyott", így két lehetősége maradt: vagy befejezi földi pályafutását, vagy leáll. Immár tizenhét éve, hogy józan, az alábbiakban lejegyzett története pedig számos tanulsággal szolgál az egymillió alkoholista országában. Azoknak a hajléktalanoknak is, akik a nyolcadik kerület úgynevezett LÉLEK Házában a múlt év végén kezdték meg rehabilitációjukat - az intézmény igazgatója ugyanis Horváth Szilveszter lett.

Minden diktatúra gonosz

Tavaly év végén jelent meg Lendvai L. Ferenc filozófus legújabb, a kommunizmus és a fasizmus kultúrtörténetét feldolgozó kötete, A Gonosz birodalmai. A szerző különbséget tesz a totalitárius rendszerek ideológiái között, és azt állítja, hogy az alapvető eltérés jövőképükben és a transzcendenciára való nyitottságukban keresendő. És hogy mire volt jó egy keresztény-marxista dialógus, kiderül a beszélgetésből.

KÁVÉSZÜNET

Egészségpénztár újraértelmezve

Hányféle pénztártagság van ma Magyarországon?

Téli aromaterápia

A hangulatjavító téli fűszerek a borongós napokon különösen nagy hasznunkra válhatnak. Nem hiányozhatnak az asztalunkra kerülő finomságokból, de a házi patikából sem: javítják stressztűrő képességünket, nyugtatnak, fertőtlenítenek, antiszeptikus illóolajaik pedig a meghűlés és az influenza kiváló ellenszerei.

Adakozás klikkel

A Flattr egyik legnagyobb nehézsége, amellyel rövid létezése óta szembe kell néznie, hogy senki nem érti, miről szól. Talán még inkább így van ez Kelet-Európában, ahol a szellemi termék vagy a magántulajdon még kisebb tisz­tességnek örvend, mint a nálunk boldogabbnak mondott nemzetek között.

Mesterhármas aranylabdával

Elsöprő győzelemmel, a szavazatok majdnem felét bezsebelve ismét Lionel Messi kapta a futballvilág legelőkelőbb elismerésének tartott FIFA Arany­labdát. Az argentin zseni sorozatban harmadszor nyerte el a díjat, nem kis fejtörést okozva ezzel a futballközvéleménynek. A trénerek közül az FC Barcelonával a tavalyi évben öt címet szerző Pepp Guardiola kapta a legtöbb szavazatot, az év góljáért járó Puskás-díj pedig a brazil Neymar kezébe került.

Egy igazán exkluzív szalon

Lucia Iraci 2006-ban jótékony szépségápolási céllal alapította a Josephine Egyesületet. Elsődleges célja az volt, hogy a szépítkezést elérhetővé tegye a társadalom perifériájára szorult hölgyek számára, és segítséget nyújtson önértékelésük helyreállításában. Tavaly „nőnapi ajándékként" nyitotta meg kapuit Párizsban az első „társadalmi célú" szépségszalon.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!