hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Téli aromaterápia
Rosszkedvűző fűszerek

2012. 01. 19.
A hangulatjavító téli fűszerek a borongós napokon különösen nagy hasznunkra válhatnak. Nem hiányozhatnak az asztalunkra kerülő finomságokból, de a házi patikából sem: javítják stressztűrő képességünket, nyugtatnak, fertőtlenítenek, antiszeptikus illóolajaik pedig a meghűlés és az influenza kiváló ellenszerei.

Valaha veszélyes felfedezőutakra vállalkoztak a fűszerek miatt: véres háborúkat vívtak, hogy megszerezzék a mesés Kelet titokzatos ízeit, és volt idő, amikor a fűszereket aranyárban mérték, és csak a leggazdagabbak jutottak hozzá. A fűszerekkel való kereskedelem egész országokat virágoztatott fel.

Sajnálatos módon hazánkban - a keleti népekkel ellentétben - nem élünk eléggé a fűszerek áldásos képességeivel, sokoldalú egészségügyi előnyeivel, amelyekkel kapcsolatban sem kellő ismeretünk, sem hagyományunk nincs: szakemberek szerint ez is az egyik oka a magyarok nagyfokú egészségtelenségének. Tudományosan bizonyított, hogy azokban az országokban, ahol többféle fűszert, fűszerkeveréket használnak, ott egészségesebbek az emberek. Számos kutatás jelzi azt is, hogy a fűszerek hatalmas mennyiségű antioxidánst tartalmaznak mind száraz, mind nyers állapotban, bizonyos fajtáik pedig erőteljes gyulladáscsökkentő hatással bírnak.

Örök klasszikus

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!