hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Téli aromaterápia
Rosszkedvűző fűszerek

2012. 01. 19.
A hangulatjavító téli fűszerek a borongós napokon különösen nagy hasznunkra válhatnak. Nem hiányozhatnak az asztalunkra kerülő finomságokból, de a házi patikából sem: javítják stressztűrő képességünket, nyugtatnak, fertőtlenítenek, antiszeptikus illóolajaik pedig a meghűlés és az influenza kiváló ellenszerei.

Valaha veszélyes felfedezőutakra vállalkoztak a fűszerek miatt: véres háborúkat vívtak, hogy megszerezzék a mesés Kelet titokzatos ízeit, és volt idő, amikor a fűszereket aranyárban mérték, és csak a leggazdagabbak jutottak hozzá. A fűszerekkel való kereskedelem egész országokat virágoztatott fel.

Sajnálatos módon hazánkban - a keleti népekkel ellentétben - nem élünk eléggé a fűszerek áldásos képességeivel, sokoldalú egészségügyi előnyeivel, amelyekkel kapcsolatban sem kellő ismeretünk, sem hagyományunk nincs: szakemberek szerint ez is az egyik oka a magyarok nagyfokú egészségtelenségének. Tudományosan bizonyított, hogy azokban az országokban, ahol többféle fűszert, fűszerkeveréket használnak, ott egészségesebbek az emberek. Számos kutatás jelzi azt is, hogy a fűszerek hatalmas mennyiségű antioxidánst tartalmaznak mind száraz, mind nyers állapotban, bizonyos fajtáik pedig erőteljes gyulladáscsökkentő hatással bírnak.

Örök klasszikus

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!