hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ostromállapot - Kényszer­helyzetbe hozták a kormányt

2012. 01. 12.
Államcsőd, bankbetétek államosítása, kilépés az unióból. Csak néhány kifejezés az elmúlt napok közéletéből, ami azt mutatja, hogy milyen elképesztő közhangulat alakult ki Magyarországon. A jobboldali vélemények szerint azért történik mindez, mert a kormány véget vetett annak, hogy a nemzetközi vállalatok kiszívják a pénzt Magyar­országról. Így a nemzetközi kritikák mögött nemzeti - francia, német és amerikai - lobbiérdekek húzódnak. A küzdelem már ott tart, hogy ha a jegy­banktörvényt, a bírók nyugdíjazását és az ombudsman elzavarását nem vonja vissza a kormány, akkor Brüsszel kötelességszegési eljárást indít. Sőt, elvehetik az évi 2000 milliárdnyi összeget jelentő EU-s támogatásokat is a rossz költségvetés miatt.

A múlt héten a jegybanki tartalékok kapcsán írtunk arról, hogy az argentin államcsődtől tartanak gazdasági szereplők. A héten mindez már odáig fajult, hogy Szelényi Iván szociológus, a Yale Egyetem professzora egyenesen arról írt, hogy a Matolcsy-Orbán páros mintha erre a megoldásra hajtana. Argentínában felfüggesztették az államkölcsönök visszafizetését, és - az IMF rosszallása ellenére - azok újratárgyalását ajánlották a nem különösebben lelkes hitelezőknek, akik elfogadták, hogy a kötvények eredeti értékének csak a 25-35 százalékát kapják meg. (Szelényi Ivánt 1974-ben a Konrád Györggyel közösen írt, Az értelmiség útja az osztályhatalomhoz című könyv kéziratának külföldre juttatása miatt letartóztatták, majd 1975-ben kiutasították Magyarországról.) Egy londoni stratégiai elemző is erre, a csőd bevállalásának az elképesztő következtetésére jutott. Tény, hogy egy államcsődnél átrendeződnek a tulajdonviszonyok, az adósságokat újra lehet tárgyalni, de elképesztő mélységű szociá­lis válságot tud okozni a széles társadalmi tömeg soraiban. A dél-amerikai országban gyermekek haltak meg a legyengültségtől a válság időszaka alatt.

A másik elképesztő feltételezés, amelyre legutóbb személyesen Orbán Viktornak kellett reagálnia, hogy nincsenek veszélyben a bankbetétek. A már említett argentin államcsőd idején valóban zárolták a betéteket, a tulajdonosoknak cserébe államkötvényeket ajánlottak, de az összevetés önmagában hisztérikus politikai és gazdasági hangulatról szól.

A pénzügyi elemzők és a nemzetközi sajtó szerint kényszerpályára került Magyarország, ezért az IMF-megállapodás nélkül csak irracionális feltételekkel képes finanszírozni a devizában lévő államadósságot. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) azonban nem biztosít hitelkeretet feltételek nélkül, ráadásul a megállapodáshoz az EU bábáskodása is szükséges. Brüsszel szemében pedig egyre több a szálka hazánk jelenlegi jogalkotási gyakorlatával kapcsolatban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!