hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2012. 03. 23. (XVI/12) Lapszám

Tartalom ajánló

Belföld

A világsajtó a magyar „oligarchákkal” foglalkozik

Az angolszász üzleti elitet kiszolgáló hírügynökség, a Reuters, hosszú elemző cikkben foglalkozott minap a Fideszhez köthető úgynevezett oligarchákkal. A világ összes komoly újságjánál és elemző intézeténél landoló írás arra utalhat, hogy a nyugati politikai és gazdasági elitben már szalonképtelen, ami Magyarországon zajlik. Ezzel párhuzamosan - Ángyán József lemondott agrár­államtitkár után - Lázár János is kirobbantott egy oligarcha-vitát, aminek Csányi Sándor, az OTP-csoport vezére lehet a célpontja.

A Karton Network bemutatja: a Nemzeti Eltusolás Rendszere

Az úgynevezett ügynökkérdés kapcsán a magyar politikai elit megmutatta, hogy pártállásra tekintet nélkül is igenis képes az együttműködésre. A rendszerváltás óta eltelt 22 év során tanúsított összezárás eredményeként a diktatúra titkos­szolgá­latainak iratai a mai napig csak nagyon részlegesen kerültek nyilvánosságra, és úgy tűnik, a múlt tisztázása a jelenlegi hatalomnak sem érdeke, noha a szocializmus időszakát az alaptörvényben ítéli el.

Nemzeti ünnepi pártoskodások

MSZP: 13.00, Esztergom, 1500 ember

Reformgyilkosok kezében a MÁV

Járatritkításba kezd a MÁV, noha a Fidesz ellenzékben minden hasonló kísérletet a magyar vidék elleni támadásként, egyenesen falurombolásként értelmezett. A költségcsökkentési terv egyébként a vasútvonalak felét érinti. Az április 15-én érvénybe lépő menetrendtervezet technológiai előkészületei szerint ugyanis naponta 414 vonattal járna kevesebb a hazai pályákon. Míg Völner Pál államtitkár 8-8,5 százalékos kapacitáscsökkentésről, addig a szakszervezetek 10-13 százalékos (egyes térségekben 60 százalékos) járatritkításról beszélnek. Meg az elmaradt egyez­-­tetésekről, illetve a hatás- ­tanulmányok hiányáról, azaz a rögtönzésről.

Európai bírálat az egyházügyi törvény miatt

Több ponton bírálja a magyar egyházügyi törvényt az Európai Tanács alkotmányjogi szakértői testülete, a Velencei Bizottság. Az elemzés számos ponton megerősíti a hazai kritikákat.

Árnyékkormány árnyékában

Az ember erkölcsi lény. Így a társadalom alapjai is erkölcsiek, nem gazdaságiak vagy politikaiak. Szabad társadalom nem állhat fönn erős erkölcsi alapok, a jó és a rossz közötti világos különbségtétel nélkül. A helyes és helytelen egybemosása elkorcsosuláshoz, az egészséges önvédelmi reflexek elhalásához vezet.

Hit és értékek

Újraírnák a házasságot

A brit kormány szerint a jogegyenlségrl, az ellenzk szerint viszont a házasságnak a természet rendje által meghatározott intézmé­nye felülírásáról szól a melegházasság törvénybe iktatásának terve. Amennyiben a David Cameron vezette konzervatív–liberális koalíciónak ezt sikerül átvinnie, a házassági anyakönyvvezet eltt már nem mint férj és feleség esküdhetnek egymásnak örök hŐséget a házasulandók, hanem mint hitves, illetve partner. A baloldaliaknak ez sem elég: az egyházakat is köteleznék, hogy adják össze a homoszexuális párokat.

A kereszténységgel van problémájuk

Mivel a kereszt, illetve a feszület a kereszténység szerint nem kötelezően viselendő vallási jelkép, ezért a munkáltatók megtilthatják a hordását, valamint elbocsáthatják a jelképhez ragaszkodó alkalmazottaikat – így érvelt a londoni kormány abban a perben, amelyet két brit hölgy indított a stras­bourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságán, miután fegyelmi eljárás alá vonták, illetve elbocsátották őket a kereszt viselése miatt. Andrea Williams, a Keresztény Jogi Központ vezetője szerint az ilyen és hasonló döntések nem általában a vallásszabadságot csorbítják, hanem kifejezetten a keresztényeket marginalizálják.

Magyar–zsidó együttélés a hódoltság alatt

Az ország három részre szakadását (1541) követően a zsidóság helyzete eltérő volt az egyes országrészekben. A velük kapcso­latos bánásmódot nemcsak a hadihelyzet, hanem a reformáció és ellenreformáció harca is befolyásolta. A protestánsokkal szembeni fellépés a zsidóságot sem kímélte, akik az Árpád-házi királyok alatt az őket befogadó Magyar Királyság helyett – ahol a Habsburgok mellett a kuruc szabad­csapa­tok is kegyetlenkedtek velük – inkább az Erdélyi Fejedelemségben, sőt a török hódoltsági területeken kerestek menedéket.

Anglikán szakítópróba

Nyolc évvel megbízatásának lejárta eltt lemondott Rowan Williams canterburyi érsek, az anglikán egyház feje. A brit lapok Williams lemondása legfbb okának a homoszexuális papok és a ni püspökök felszentelése körüli huzavonát tartják. Az érsek reménytelenül rldött saját liberális nézetei és az egyház­fként tle elvárt szerep között, emellett politikai ügyekben is többször vitatott módon szólalt meg.

HÁTTÉR

Interjú Snétberger Ferenc világhírű gitárvirtuózzal

Egy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit az a zenei tehetséggondozó központ, melyet Snétberger Ferenc álmodott meg és hozott létre főként norvég alapítványi segítséggel Felsőörsön. A világhírű gitárművész, aki maga is hátrányos helyzetből küzdötte fel magát a világhírig, saját példáján keresztül bátorítja a fiatal, szegény sorsú tehetségeket. Március végén örömkoncertet ad tanítványaival.

Rakétákkal zsarol a Hamasz

„Nem tűnt fel magának, hogy jelenleg háború van?" - kérdezi a belbiztonsági tiszt a rafahi határátkelő palesztin oldalán álló épületegyüttes egyik irodájában. Már négy órája várunk, hogy beléphessünk az övezetbe. A rendszer drasztikusan megváltozott a 2009-es izraeli „Öntött ólom" hadművelet óta: akkor boldog-boldogtalant beengedtek a Palesztin Autonómia területére, most a Külügyminisztérium írásos engedélye szükséges ahhoz, hogy valaki bemehessen. Ilyen papírunk nincs.

Lopakodó kórházbezárások

Az SZDSZ fegyveréhez nyúlt a kormány: noha 2010 májusában a Fidesz hivatalos dokumentumaiban még azt képviselte, hogy nem igaz, hogy Magyarországon sok a kórházi ágy, most leépítést terveznek. Országosan ugyanis több mint 2500 aktív fekvőbeteg-ágyat szüntetne meg a szaktárca.

Előre a török úton?

Rejtelmes interjút adott Csaba László közgazdász professzor nemrég az Indexnek. Azt mondta, hogy a kormánynak nem kell mindenképpen megállapodnia az IMF-fel. A beszélgetés első felében Csaba még feltételes módban fogalmaz, amikor arról beszél, mit tanácsolna a miniszterelnöknek, ha módjában állna találkozni vele. Kifejtené, hogy a közelmúltban történtek olyan pozitív világgazdasági változások, amelyek lehetővé tehetik, hogy ne vegyük igénybe a Nemzetközi Valutaalap hitelét, vagyis - mint megvilágítja - a magyar tárgyalódelegációnak persze azt kell kommunikálnia, hogy „meg fogunk állapodni, de van B és C verzió is. A B szerint megállapodunk, de nem mindenről, és nem minden áron, a C változat pedig, hogy esetleg nem".

Egy vegetáriánus a vérzivatarban

Nagyot fordult a világ a házi disznótoros szokásokban: a kalákában elkövetett, több napig tartó családi sertés­trancsírozás helyett már szakember, vagyis böllér végzi a munka javarészét. A nagyszövegű, de jó kezű szakember új színt visz a pálinkától gőzölgő eseménybe. A látványdisznóölés így a téli turisztikai programok zászlóshajója lett, ami egy önfeledt napot kínál a résztvevőknek, akik teljesen elmerülhetnek a kulináris élvezetekben.

KÁVÉSZÜNET

Magyar versenyzők a Jeruzsálem Maratonon

Hatalmas, semmihez nem hasonlítható élményként írták le a múlt héten megrendezett Jeruzsálem Maratonon való részvételt a magyar alapítású Mindannyian Együtt Jeruzsálemért mozgalom csapatának tagjai, akiket lelkesen fogadtak a helybeliek, továbbá az izraeli és nemzetközi média figyelmét is felkeltették. Fő céljuk az Izrael és örök, oszthatatlan fővárosa, Jeruzsálem melletti kiállás volt.

Az igazi Katy Perry

Katy Perry énekesnő számtalan sikert könyvelhetett már el magának. Többek között ő lett az első női előadó, akinek egy albumáról öt dal is felkerült a Billboard Hot 100-as lista élére. 2010-ben a Maxim magazin olvasói a világ legszexisebb nőjének választották. Emellett ismert bohókás ruháiról és állandó botrányairól is: ivászatok, féktelen partik, félmeztelen fotózkodások, kétes hírű partnerek kísérik az életét. A róla kialakult képet még zavarosabbá teszi, hogy Katy nyíltan hirdeti keresztény voltát.

Muambát visszaimádkozták a halálból

„Az imáitok működnek, minden egyes ima erősebbé teszi őt" - nyilatkozta örömmel Fabrice Muamba (fent, balra) menyasszonya, miután az angol Premier League-ben szereplő játékos állapota javulásnak indult. A Bolton 23 éves középpályása a múlt hétvégén esett össze a Tottenham elleni FA-kupamérkőzésen. Eszméletlen állapotban szállították a londoni Chest Hospital intenzív osztályára. Kétséges volt, hogy egyáltalán életben marad-e, ötször kellett újraéleszteni.

Boldogság, gyere haza!

A gazdasági válság és a különböző konfliktusok ellenére 2007 óta a világ boldogabb lett, kivéve hazánkat: a magyarok a legboldogtalanabb emberek a földön - derült ki az IPSOS legfrissebb és nemrégiben publikált, 24 országra kiterjedő felméréséből. Összességében Európa a legboldogtalanabb kontinens, a legboldogabb pedig Dél-Amerika. De vajon min múlik a boldogság? Erről faggattunk neves hazai szakembereket.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!