hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rakétákkal zsarol a Hamasz

2012. 03. 22.
„Nem tűnt fel magának, hogy jelenleg háború van?" - kérdezi a belbiztonsági tiszt a rafahi határátkelő palesztin oldalán álló épületegyüttes egyik irodájában. Már négy órája várunk, hogy beléphessünk az övezetbe. A rendszer drasztikusan megváltozott a 2009-es izraeli „Öntött ólom" hadművelet óta: akkor boldog-boldogtalant beengedtek a Palesztin Autonómia területére, most a Külügyminisztérium írásos engedélye szükséges ahhoz, hogy valaki bemehessen. Ilyen papírunk nincs.

„Hát nem valószínű, hogy így be tud ma menni" - folytatná a tiszt, de a szavait egy robbanás hangja szakítja félbe, az egész épület megremeg. Felugrunk az asztaltól, és a kijárat felé rohanunk. Rafah palesztin oldalán fekete füst száll az ég felé. Izrael rakétát lőtt a városka alatt futó 1800 alagút egyikére, melyeken a blokád alatt álló övezet árú- és fegyverellátása zajlik. Halálos áldozatokról nincs hír.

A rakétatámadás azonban kétségkívül felgyorsítja a bürokráciát a határon. Az övezetet 2006 óta irányító Hamasz soraihoz tartozó biztonsági tiszt már nem kísér vissza az irodába. „Nem biztonságos" - mondja. A szabad ég alatt várjuk be Abdelhalim Al Anzi nevű palesztin kollégámat, akinél az elkövetkező héten lakni fogok. Miután megérkezik, megkapom a belépési engedélyt. Autóba ülünk, és Nuszejrátba indulunk. Amikor a Naszer Szalahadin brigádok egyik kiképzőtábora mellett

haladunk el, Khán Júnisz közelében, Abdelhalim félrekapja a kormányt, és kirángat az autóból. Egymás mellett fekszünk a földön, amikor becsapódik a rakéta. Először süvítő hangot hall az ember, aztán egy hosszú másodperc csend következik. Ezután látni és hallani a robbanást. A detonáció után fél óráig cseng a fülünk. „Honnan tudtad, hogy jön a rakéta?" - kérdezem Abdelhalimot. „Hallottam a hangját - mondja. - Ezt itt elég hamar megtanulod felismerni. Na, persze az is nyilvánvaló volt, hogy erre a negyedre lőnek a zsidók."
Nuszejrátbeli otthonában megkapom az eligazítást a jelenlegi politikai helyzetről.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!