hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lopakodó kórházbezárások
„Népnyúzó” liberális kottából játszik Szócska Miklós?

2012. 03. 29.
Az SZDSZ fegyveréhez nyúlt a kormány: noha 2010 májusában a Fidesz hivatalos dokumentumaiban még azt képviselte, hogy nem igaz, hogy Magyarországon sok a kórházi ágy, most leépítést terveznek. Országosan ugyanis több mint 2500 aktív fekvőbeteg-ágyat szüntetne meg a szaktárca.

Az előző ciklusban a sokat bírált, SZDSZ-vezetésű egészségügyi tárca szorgalmazta a feleslegesnek tartott kórházi kapacitások leépítését, egyebek mellett kórházi ágyak megszüntetéséről is döntöttek, a kórházi rendszerben pedig létrehozták a súlyponti kórházak köré épülő szisztémát.

A mostani Fidesz-kormány ugyanezt folytatja: a Semmelweis-terv alapján a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) 5 nagy régióba sorolta a hazai egészségügyi ellátást, s a 8 kijelölt központi intézmény közül 3 a fővárosra esik. A GYEMSZI átlátható betegútrendszert és egységes szempontrendszer kialakítását szorgalmazza, mivel az egészségügyi ellátás szétaprózódott, kihasználatlan kapacitással és költségesen működik, az önkormányzatok eltérő gazdasági helyzetéből fakadóan igen egyenetlen színvonalon. Az intézmények átszervezése végett kerül sor 2013 januárig bezárólag a kórházak állami kézbe vételére, első körben lezajlott a megyei és országos intézmények központosítása, ezután jön a városi kórházaké. A legköltségesebb aktív betegellátást a nagy központi intézményekbe koncentrálnák, míg a kisebb kórházak profilváltás címén rehabilitációs intézményekké, krónikus betegek ellátóhelyévé, esetleg szociális gondozóhellyé válnának; sorsuk egyelőre bizonytalan. Magyarán: megszűnnének igazi, „aktív" kórház lenni.

A legutóbbi hírek szerint országosan több mint 2500 aktív fekvőbeteg-ágyat szüntetne meg május 1-jétől a szaktárca, ebből közel 550 ágy a Budapestet is magában foglaló középső régióra esik. A fővárosban a két legnagyobb vesztes egyrészt a Péterfy Sándor Utcai Kórház- Rendelőintézet és Baleseti Központ, ahol a teljes aktív betegellátás megszűnik, illetve „kibelezik" a Károlyi Kórházat, ahol 190 ágyat szüntetnek meg, így a teljes traumatológiai és idegosztályt is, míg egyes szakmák, mint például a kardiológia, többletkapacitást kapnak. Érthetetlen a logika, hiszen a Károlyi Kórház baleseti sebészete négy évtizede teljes körű traumatológiai ellátást nyújt évi 4500 beteg ellátása és 2500 műtét elvégzése révén, heti rendszerességgel vállalva át más intézmények ügyeletes betegeit is, miközben tavaly fejezték be a kórtermek és műtők felújítását is egy 400 milliós beruházás keretében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!