hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A világsajtó a magyar „oligarchákkal” foglalkozik
Csák Máték földje?

2012. 03. 22.
Az angolszász üzleti elitet kiszolgáló hírügynökség, a Reuters, hosszú elemző cikkben foglalkozott minap a Fideszhez köthető úgynevezett oligarchákkal. A világ összes komoly újságjánál és elemző intézeténél landoló írás arra utalhat, hogy a nyugati politikai és gazdasági elitben már szalonképtelen, ami Magyarországon zajlik. Ezzel párhuzamosan - Ángyán József lemondott agrár­államtitkár után - Lázár János is kirobbantott egy oligarcha-vitát, aminek Csányi Sándor, az OTP-csoport vezére lehet a célpontja.

A Reuters egy szolnoki vállalkozó, Nyerges Zsolt tizenöt év alatt elképesztően felfutó üzleti karrierjét vette górcső alá, bemutatva, hogy a Fidesz kétharmados győzelmét követően az említett vállalkozóhoz köthető cégek a média- és reklámpiacon (különösen a budapesti szabadtéri reklámok területén) milyen expanzív növekedést értek el. Emellett diverzifikált holdingja, a Közgép Zrt. 200 milliárd forintnyi állami megrendelést nyert el közbeszerzéseken. A hírügynökség fontosnak tartotta kiemelni, hogy Nyerges egyik fontos üzlettársa Simicska Lajosnak, aki középiskolai és egyetemi barátja a miniszterelnöknek. Korábban a Fidesz finanszírozási vezetője volt, ma pedig a „szürke eminenciása" a pártnak.

A Reuters megkereste az érintetteket is, de Nyerges nem kívánt nyilatkozni, Simicska (akiről megjegyzik, hogy teljesen eltűnt a nyilvánosság elől) nem válaszolt a megkeresésre.

A hírügynökség emlékeztetett arra, hogy a választási győzelem éjszakáján Orbán Viktor azt nyilatkozta, hogy elérkezett az oligarchák korának a vége, eltörli a szocialista-kommunista elődeinek tulajdonított, az üzleti világot és a politikát összekötő korrupciót, az ő kormányzása idején a politika nem személyes és magánérdekeket szolgál majd.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!