hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2012. 04. 13. (XVI/15) Lapszám

Tartalom ajánló

Belföld

A terror háza

A kulcsi ámokfutó nem bánta meg tettét, minden halálos döfést és vágást precízen vissza tud idézni, melyeket rokonain ejtett egy bozótvágó késsel. A 24 éves Horváth Csanád Jutas nagyszüleit, apját és bátyját mészárolta le múlt héten, és ha rajta múlik, akkor édesanyját és nővérét is megfosztja az élettől. A holttestek egy részét lefejezte, a többit szinte szétkaszabolta. A lapunk által megkérdezett közeli ismerősök egybehangzóan állítják, hogy a kulcsi családi tragédia előre borítékolható volt, és annak első számú felelőse szerintük Horváth Ferenc, a szélsőségesen antiszemita családfő, aki pszichoterrorjával megnyomorította rokonait.

A Schmitt-dilemma

Nem tolonganak a Fideszben Schmitt Pál megüresedő székéért, noha öt évig az új államfő szimbolizálhatná a nemzet egységét. Nem tudni biztosan, hogy Orbán Viktor fejében egyáltalán megfordult-e egy „Schmitt 2.0-ás” jelölt megtalálása, mégis sokakat meglepett a Fidesz-vezérkarban, hogy egy-két önjelölt jobbos értelmiségit leszámítva nem kívánatos ez a poszt. Nem indult semmilyen mozgalom egyetlen „jobboldali nagyágyú” mellett sem, arról pedig látványosan letehetett a Fidesz, hogy egy népszerű személyt találjanak államfőnek.

Pántlikázott pénzek

Miközben a közmunkások havi 47 ezer forintért dolgoznak, egy állami cég alkalmanként 600 ezerért tart „kiégés elleni tréninget” a munkásokat irányítók számára. Ugyanez a cég családi napot is szervez - alkalmanként 1 millió 200 ezer forintért. A f probléma az, hogy kötelez vele szerzdni.

Gyötrődik a T. Ház

Még a Jobbikot is megosztja az egyik képviseljük penetránsan antiszemita, Tiszaeszlár 130 éve címet visel parlamenti felszólalása, mégis a pártvezetés lapzártánkig nem határolódott el bajtársuk minden kritikán aluli, nyilas szellemiségŐ beszédétl. A Központi Nyomozó Fügyészség közösség elleni izgatás gyanúja miatt nyomozást rendelt el.

Hit és értékek

„Lejárt a zord idő”

1517-ben, a reformáció nyomán új korszak kezdődik az európai történelemben: megkérdőjeleződik a katolicizmus mint zárt vallási képződmény kizárólagossága. A Szentírás igazságaihoz való visszatérés igyekezete, a tradíciók átvilágítása mentén a katolikus kontinens addigi rendszerén repedések keletkeznek, majd gyökeres világnézeti fordulat áll be. Az ész egyeduralmát meghirdető felvilágo­sodás minden ember számára, annak vallásától függetlenül, egyenjogúságot hirdet. A folyamat eredményeként a zsidók az 1848–49-es harcokban már a magyarok­kal együtt küzdenek közös hazájuk szabad­­ságáért. A felvilágosodás a judaizmus egységét is megrengeti, mely a 19. század­ban számos irányzatra szakad. Az asszimilált zsidóság a magyar nemzeti gazdaság, kultúra, tudományos élet motorjává válik.

HÁTTÉR

Csodafegyverek háborúja

Tudományos-fantasztikus regényekbe illő fegyverek beszerzését rendelte el Vlagyimir Putyin elnök a Russia Today és a Daily Mail értesülései szerint. Az új fegyverek között vannak geofizikai, biológiai, de még pszichotronikai típusúak is. Ez utóbbiakkal a célpontot „zombivá” lehet változtatni, az akaratát tökéletesen átírva, igaz, az ilyen fegyverek működőképességét még sohasem tudták bizonyítani.

A tiszaeszlári szörnyeteg

Báró Eötvös József, a zsidók egyenjogúsításának elkötelezett híve 1840-ben úgy jellemezte korát, amelyben minden egyes nap egy előítélet elmúlásával alkonyodik. Nem gondolta, hogy a középkori vérvád túléli őt, s 1882-ben újból előbukkan a már halottnak hitt „szörnyeteg", amely az addig jelentéktelen Tisza menti falut, Tiszaeszlárt az országos, sőt nemzetközi közfigyelem porondjára taszította.

Gyönge lelkek babonája

A zsidók elleni vérvád(ak) hirdetőinek értelmi képességeire és kereszténynek mondott hitére egyaránt meglehetős árnyék vetül, ha hiedelmeiket összevetjük a valósággal – derül ki Eötvös Károly (kis képünkön) A nagy per, mely ezer éve folyik s még sincs vége című művéből, amelyben a védelem vezetője a tiszaeszlári per hátterét és tanulságait foglalja össze.

A jog nevében döntik romlásba Európát

Európa-szerte növekv intoleranciát és diszkriminációt tapasztalnak a keresztények, miközben Brüsszel egyre erélyesebben hirdeti ez egyenl bánásmódot – derül ki egy napokban nyilvánosságra hozott jelentésbl. A beszámoló szerkesztjét, Veronika Gudrun Kugler német keresztény jogvédt kérdeztük.

Az irányváltás parancsa

Jövő hétfőn nevezi meg köztársasági elnökjelöltjét a Fidesz. Még castingolnak, írja a sajtó, mintha csakugyan olyan meghatározó kérdés volna, hogy Kövér László vagy Áder János lesz-e a befutó. A kormánypárt és Orbán Viktor számára mindkét régi harcostárs megfelel; és persze mondhatják ellenzékiek, hogy mennyivel okosabb politika volna – mert mennyivel jobbat tenne az országnak –, ha nem az ismert pártkontingensből választanának államfőt, hanem a jobboldal úgynevezett szellemi holdudvarából, ám ennek az amúgy helyénvaló felvetésnek semmi realitása.

Családi pótlék Erzsébet utalványként

Sokan a maoizmust, a jegyrendszer bevezetését emlegetik annak kapcsán, hogy a családi pótlékot, valamint a szociális juttatásokat Erzsébet-utalványok formájában tervezi az állam a családok részére biztosítani. Az intézkedést a szülők döntési jogkörének korlátozása miatt ellenzik a legtöbben.

Olyan boldogságot érzek, amit korábban soha

Ha választanom kellene a mostani és a régi életem között, én a mostanit választanám - mondja a 29 éves Sáfrány Anita, aki a 2006-os tűzijátékon szerzett sérülése nyomán tolószékbe kényszerült. Párja támogatásával - aki a történtek után is mellette maradt - indult a Miss Colours szépségversenyen, amelyet kerekes székes hölgyek számára rendeztek meg.

A Titanic-sztori

Talán nincs olyan emberi alkotás, amely akkora figyelmet kapott volna, mint a mindössze öt napot megélt luxus-óceánjáró, a Titanic. A tragikus körülmények között elpusztult szupergőzös története immár száz éve foglalkoztatja az emberiséget. Sokan úgy gondolják, hogy az egyre fokozottabb érdeklődés oka az, hogy a majd' négyezer méter mélyen nyugvó hajóroncsnak mindig is lesz aktuális üzenete. A héten megkezdődött centenáriumi ünnepségek alkalmával újra felidézik a Titanic sztoriját.

Az univerzum jövője

Játékosság, eredetiség, vitatható álláspontok bátor vállalása jellemzi a már nyolcvan felett járó  Sir Roger Penrose világhírű matematikus életpályáját. Paradoxonok és rejtélyek fáradhatatlan kutatójaként nem légvárakat épített, hanem fajsúlyos tudományos munkát tett le az asztalra a matematika és a fizika határán. Ha lenne matematikai Nobel-díj, már minden bizonnyal azt is elnyerte volna.

KÁVÉSZÜNET

Adele, az anticeleb

Igazi anti-popsztár. Nem táncol a színpadon, nem modellalkat, nem öltözködik botrányosan, és koncertjeire nem a show vonzza a tömegeket, hanem a hang és az őszinteség. Minden idők egyik legsikeresebb fiatal énekesnője, Adele 23 évesen vonul vissza egy időre, mondván, nem akarja tönkretenni a kapcsolatait.

Ilyen hokist még nem láttak

Első kanadai szezonjában - térdsérülése ellenére - évtizedek óta nem látott sikerre vezette a Sturgeon Falls Lumberjacks junior jégkorongcsapatát a 20 éves Galló Illés. A kiváló magyar hokis fiatal kora ellenére már számos sikert ért el. Legfőbb álma, hogy az NHL-ben szerepeljen - és hogy Istent szolgálja.

Mégsem buták a focisták!

A stockholmi Karolinska Intézet munkatársai megfejtették a legtehetségesebb futballisták titkát: a kiváló fizikai képességek mellett a sikerhez kiemelkedő intellektuális teljesítményre is szükség van.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!