hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az univerzum jövője
Megkerülhetetlenek Penrose tételei

2012. 04. 19.
Játékosság, eredetiség, vitatható álláspontok bátor vállalása jellemzi a már nyolcvan felett járó  Sir Roger Penrose világhírű matematikus életpályáját. Paradoxonok és rejtélyek fáradhatatlan kutatójaként nem légvárakat épített, hanem fajsúlyos tudományos munkát tett le az asztalra a matematika és a fizika határán. Ha lenne matematikai Nobel-díj, már minden bizonnyal azt is elnyerte volna.

Roger Penrose 1931-ben született Anglia egyik festői kisvárosában, az essexi Colchesterben, kvéker családban. Édesapja, Lionel Penrose komoly matematikai érdeklődéssel bíró pszichológus-genetikus volt, úttörő kutatásokat végzett az értelmi fogyatékosság öröklődésével kapcsolatban. Mindhárom fia nevet szerzett magának a szakterületén: a legidősebb, Oliver, elméleti fizikus lett az edinburghi Heriot-Watt Egyetemen, a legfiatalabb, Jonathan pedig rekordideig, tíz éven át volt brit sakkbajnok.

A család Kanadában vészelte át a második világháborút, később azonban visszatértek Angliába. Roger a londoni University College-ban diplomázott, majd 1958-ban a Cambridge-i Egyetemen doktorált. Tudományos tevékenységéért 1994-ben lovaggá ütötték, és számos díjat tudhat magáénak, többek között a Dirac-, a Wolf- és a Copley-díjat is. Jelenleg az Oxfordi Egyetem Matematikai Intézetének Rouse Ball matematikaprofesszora.

Első jelentős eredményeit a relativitáselmélet terén érte el, új matematikai formába öntötte, és ezzel jóval könnyebben használhatóvá tette Einstein egyenleteit. Munkájában erőteljesen képi gondolkodás jellemzi, a leg­elvontabb matematikai gondolatokat is szemléletes ábrákban, diagramokban ragadja meg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!