hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2013. 02. 01. (XVII/5) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Brit exitpolitika: Menni vagy nem menni?

Ahogy várható volt, alaposan felkavarta az európai állóvizet David Cameronnak az unió jövőjéről mondott múlt heti beszéde. A brit miniszterelnök szerint országának lakossága rendkívül kiábrándult az Európai Unióból, ezért érzi szükségesnek, hogy újratárgyalják viszonyrendszerüket a szövetséggel, és erről népszavazást is tartsanak. Egyúttal felvázolta elképzelését az unióról, amelynek szerinte inkább hálózatként kellene működnie, mintsem tömbként. Javaslatai meglehetősen vegyes reakciókat váltottak ki.

Kijátszotta a náci kártyát Zeman

Mintegy tízszázalékos fölénnyel nyert Milos Zeman korábbi szociáldemokrata pártelnök mérsékelt jobboldali riválisával szemben a hét végén Cseh­or­szágban lezajlott választásokon. Egyes elemzők szerint azonban az első közvetlen elnökválasztást nem ő nyerte meg, hanem Karel Schwarzenberg veszítette el. A „Hercegként” emlegetett arisztokrata származású politikus, aki a jelenlegi külügyminiszter, a Benes-dekrétumokról alkotott véleménye miatt kényszerült defenzívába, és ebből a helyzetből már nem tudott fordítani a választás eredményén.

Belföld

Bajnai és Mesterházy is rendezné az ügynökkérdést

Az Együtt 2014 és a Haza és Haladás Alapítvány javaslatot készített az állambiztonsági múlt megismerésére, kezdeményezve, hogy az egykori megfigyeltek nyilvánosságra hozhassák a róluk jelentő ügynökök kilétét.

Jelképes önkényuralom

Magyarországon nem éri meg nemzetközileg elfogadott antifasiszta jelképekkel tüntetni, mert könnyen rács mögött találja magát az ember – foglalta össze egy múlt heti, abszurd rendőrségi akció tanulságait az egyik hazai jogvédő szervezet munkatársa lapunknak. Az eset nem csak egy hibás jogszabályhelyre mutat rá, hanem arra is, hogyan élhetnek vissza vele azok, akik miatt a passzus a jogalkotó eredeti szándéka szerint megszületett.

Lehet más az LMP?

Az LMP két szárnya közötti rivalizálás odáig vezetett, hogy képletesen szólva egyikük sem rántotta el a kormányt az ütközés előtt. A karambol következtében kettészakadt a párt, de mindkét oldal mániákusan mondja a magáét: Schiffer Andrásék arról beszélnek, hogy a bizonytalanok tömegei fordulnak majd a Fideszt és az MSZP-t is egyaránt elutasító LMP felé, a Jávor Benedek—Karácsony Gergely fémjelezte csoport pedig biztos abban, hogy ők lendületet adhatnak az ellenzéki összefogásnak, bizonytalanok tömegeit nyerve meg az Orbán-ellenes koalíciónak.

Tíz kicsi indián - Darabokban a baloldal

Miközben a Fidesz ellenzéki időszakában „Egy a zászló, egy a tábor” elve alapján igyekezett minél több politikai csoportosulást magába olvasztani az exkisgazdáktól kezdve az MDF maradékáig, addig a baloldalon ennek éppen az ellenkezője zajlik. Legalább tíz baloldali-liberális párt és pártocska, illetve be nem jegyzett, de már az elindulásukat meghirdető párt készül Orbán Viktor úgynevezett megdöntésére.

A „bizalomvesztés” is elég a jegyzők kirúgásához

A jogállamiság végvárainak lerombolásaként értelmezik szakmabeliek, hogy január 1-től a polgármesterek gyakorolják a jegyzők feletti munkáltatói jogokat, így ha a politikai érdekek úgy kívánják, bármikor lapátra tehetik őket. A Jegyzők Országos Szövetségénél hivatalosan csak néhány ilyen esetről tudnak, arról viszont nincs információ, hogy mennyien váltak meg önként hivataluktól, vagy mentek nyugdíjba. Egyes vélemények szerint a helyi költségvetések februári elfogadását követően kirúgási hullám indulhat.

Kábítószer  helyett  pálinka

Nincs drogstratégia, és a korábbi források egytizedét szánja a kormány a hazai kábítószer-probléma kezelésére, amit első­sorban büntetőjogi kérdésnek tekint. A hazai drogpolitika mostoha sorsra jutott: ha úgy tetszik, liberális álproblémává silányult, szebben fogalmazva bevezették a zéró toleranciát.

Hit és értékek

Mint sáskák sokasága…

„Az iszlám megjelenése a középkor legmeglepőbb és legfontosabb eseménye. Kezdetben csak apokaliptikus terminusokkal tudták leírni. Gyorsasága és teljessége még ma is hihetetlennek tűnik” – írja Michael Angold brit történész magyarul is megjelent Bizánc című könyvében. Az iszlám zászlaja alatt harcoló arab seregek Mohamed halála után hét évvel, i. sz. 639-ben léptek ki az Arab-félszigetről. Nyugat felé haladva hamarosan elérték az Atlanti-óceánt (i. sz. 682), majd meghódították Hispániát (i. sz. 711). Hetven év alatt új világrendet hoztak létre azon a területen, amelyet egykor a Római Birodalom, a hetedik század elején pedig a Keletrómai Császárság uralt. A kortársak beszámolóiból drámai kép bontakozik ki a muzulmán hadseregek – vagy ahogy akkor nevezték őket, a szaracénok – szélvészsebességű, villámháborús hódításairól.

HÁTTÉR

A hatalomgyakorlás nem sokat változott

Pályája csúcsán kilenc területet felügyelt Magyar-országon. Ezek közül az egyik a teljes magyar médiát jelentette, a televízió­tól a megyei újságo­kig, az MTI-től a rádión át az országos napi- és hetilapokig. Kádár János közvetlen munka­társaként hitte, hogy a sajtó nem a hatalom ellenőrzésére hivatott, hanem a hatalom eszköze. Szerinte őt igazolja, hogy aki a hatalom tartós megszerzésére törekszik, az a sajtó megszerzésére is törekszik ma is. Interjú Lakatos Ernővel.

A pénz  mindig dolgozik

Aki hitelből él, az más pénzéből él. Márpedig a magyarok több mint hetven százalékának nincs egyhavi megtakarítása sem, s egy váratlan kiadás, vészhelyzet esetén nem marad más, mint hogy hitelt vegyenek fel. Ez nagyon sokba kerül – állítja Csernok Miklós pénzügyi tanácsadó, teológus, közgazdász, az egyre népszerűbb kiszamolo.hu pénzügyi blog szer­kesz­tője. Ráadásul az emberek legnagyobb része pénzügyi tervek nélkül, máról holnapra él. A blogon keresztül olyan tanácsokat kaphatunk a korábban prémiumbankárként, banki fiókvezetőként szakmai gyakorlatot szerzett és MSC (master of science) diplomával rendelkező bloggertől, amelyek akár sorsfordító módon segíthetik a pénzügyekben való eligazodást.

Szétszakadtak

Az LMP szakadása feltétlenül rossz hír a demokratikus ellenzék számára, mert bizonytalanná teszi az ökopárt sorsát; következésképp a vele való választási együttműködés lehetőségét is. Mondhatnánk persze, hogy amennyiben egységes marad ez a formáció, akkor lett volna csak igazán reménytelen a részvétele bármiféle kormányváltó szövetségben, hiszen a Schiffer András vezette „fősodor” kitartóan elutasítja annak minden módozatát.

Svájcban keresi a kormány az eltűnt százmilliárdokat

Megadóztatná a kormány a külföldi, jellemzően svájci bankszámlákon tartott 1000 milliárd forintnyi összeget, melyet tulajdonosaik éppen a közteherviselés elkerülése céljából vittek külföldre, jelentette be január közepén Lázár János államtitkár.

Isten csempészei

A holland Anne van der Bijl (András testvér) már tizenévesként tapasztalatokat szerzett titkos hálózatok kiépítésében, mivel a német megszállás idején aktívan részt vett a zsidómentésben, és az ellenállásban is feltűnt kiemelkedő merészségével (tizenhárom évesen például otthonról lopott cukrot tett egy német tábornok kocsijának a benzintartályába, ami nagy bosszúságot okozott a németeknek).

Virágzó rózsák  a sivatagban

Mindaz, amit a kommunizmus alatt átéltünk, egyfajta iskola volt, hogy felkészítsen minket a muzulmán világban zajló szolgálatunkra a keresztények felé – mondta a Heteknek az elsősorban evangéliumi keresztények érdekvédelmével és támogatásával foglalkozó Open Doors nemzetközi szervezet strasbourgi irodájának vezetője. Michel Varton szerint a múlt héten kiadott éves jelentésük is azt igazolja, hogy a keresztény kisebbségekkel szemben tanúsított bánásmód olyan súlyos kérdéssé vált – különösen a muszlim világban –, amelyet a közvélemény egyszerűenmár nem hagyhat figyelmen kívül.

KÁVÉSZÜNET

Elfeledett gólok - Weisz Árpád

Néhány nappal ezelőtt játszotta Olaszországban az FC Inter­nazionale és a Bologna FC az olasz kupa negyeddöntőjét. Bár a mérkőzést hosszabbítás után az Inter nyerte, ez a találkozó mégsem csak az eredményről emlékezetes. Azt ugyanis egy magyar származású szakember emlékének, a harmincas évek tragikus sorsú, zseniális sztáredzőjének, Weisz Árpádnak szentelték. Weisz valamikor válogatott magyar labdarúgó volt, később immár Olaszországban a korszak ünnepelt szakvezetője, aki mindkét fenti csapattal bajnokságot is nyert. Sikerei, hírneve és ismertsége ellenére sorsát nem kerülhette el: zsidó származása miatt családjával együtt 1944-ben az auschwitzi táborban végezte. Írásunkban a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja alkalmából ennek a méltatlanul elfeledett rendkívüli magyar embernek állítunk emléket.

Nőszirom és orchidea

Ki kér egy kis orchideát a kávéjába? Vagy egy csipet nőszirmot a hús­levesbe? Ebben a formában talán nem ismerős, de ha azt mondjuk vanília és sáfrány, akkor már olyan fűszerekről beszélünk, amiket mindenki ismer.

Autóvezetés (nem csak) szőkéknek

Az autóvezetés és a nők kapcsolatát annyi sztereotípia övezi, annyi „szőke nős” vicc és nevetséges videó örökítette meg, hogy nem csoda, ha a hölgyek egy részének a slusszkulcs látványától is görcsbe rándul a gyomra. Nekik találták ki a Smink&Drive módszert, amely azt tűzte ki célul, hogy a bizonytalanabb hölgyeket is megtanítsa jól vezetni. Barna vagyok, de kipróbáltam.

Mitől szuper a gránátalma?

Manapság egyre több gránátalmával találkozunk a piacokon. Nincs új a nap alatt, az Édenben már Ádám és Éva is megismerkedhetett vele. De mitől került újra a figyelem középpontjába? Erre kerestük a választ – Nádor Virág Anikó gyógyszerésztől.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!