hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A „bizalomvesztés” is elég a jegyzők kirúgásához
Vadászidény

2013. 02. 07.
A jogállamiság végvárainak lerombolásaként értelmezik szakmabeliek, hogy január 1-től a polgármesterek gyakorolják a jegyzők feletti munkáltatói jogokat, így ha a politikai érdekek úgy kívánják, bármikor lapátra tehetik őket. A Jegyzők Országos Szövetségénél hivatalosan csak néhány ilyen esetről tudnak, arról viszont nincs információ, hogy mennyien váltak meg önként hivataluktól, vagy mentek nyugdíjba. Egyes vélemények szerint a helyi költségvetések februári elfogadását követően kirúgási hullám indulhat.

„A polgármester irodájában volt egy centi, abból mindennap levágott egy darabot, jelezve, mennyire várja már január 1-jét” – meséli Csölle Yvette Kiskunfélegyháza volt jegyzője, akit a nagy nap elérkeztével azonnal fel is mentett hivatalából a város fideszes első embere. Kapus Krisztián közleményében az önkormányzati törvény és a közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló törvény módosítására hivatkozott, amelyek alapján ettől az évtől a jegyző feletti munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja, a felmentésre pedig alapot adhat akár a „bizalomvesztés” is. Pedig Csölle Yvette saját bevallása szerint 2010-ben Kapusra szavazott a választásokon, és huszonkét éves jegyzői gyakorlatára alapozva mindenben igyekezett segíteni az új városvezetőt. „Azt tapasztaltam azonban, hogy semmilyen veszélyérzete nincs, olyan, jogilag megkérdőjelezhető dolgokat erőltetett, amelyeket nem hagyhattam szó nélkül” – mondta a menesztett jegyző, aki szerint éppen ezek miatt romlott meg a viszonya Kapussal.

Hozzátette: amikor a Központi Nyomozó Főügyészségen hallgatták ki a polgármester ügyeivel kapcsolatban, egyértelművé vált számára, hogy itt nem ártatlan félreértésekről van szó. (Az ügyészség jelenleg több ügyben is nyomoz, amelyek érintik Kapus Krisztián tevékenységét.) A jegyző azt állítja, hogy ő akadályozta meg például, hogy olyan vagyonkezelő céget hozzon létre a fideszes vezetés, amely úgy olvasztotta volna magába a város vagyonát, hogy afölött a képviselő-testület elvesztette volna a közvetlen rendelkezési jogot. Mint ahogy az az elképzelés állítása szerint is rajta bukott meg, hogy a testület kizárásával köttessen meg egy vagyonvédelmi szerződés a polgármester és egy vállalkozás között. A pályázaton három, azonos érdekkörbe tartozó cég indult úgy, hogy az ajánlatokon korábbi dátum szerepel, mint a tender kiküldésének időpontja. A kontraktus évi 8 millió forintról szólt volna. Csölle Yvette egyébként nem nyugszik bele a felmentésébe, és bírósághoz fordul.

Kecel jegyzője nem akarta megadni az esélyt Haszilló Ferenc polgármesternek, hogy hasonló helyzetbe hozza, így maga távozott posztjáról. Szabóné Opauszki Zsuzsanna szerint a jegyzői hivatal „kinyírása”, a szakemberek „csicskává tétele” tudatos lépés a kormány részéről. Tapasztalatai szerint azok, akik továbbra is vegytisztán jogászként igyekeztek, igyekeznek a munkájukat ellátni, vagy mondjuk a fideszes városvezetés szemében baloldalinak minősülnek – esetleg azért, mert baloldali városvezetés idején nevezték ki őket – nehéz helyzetbe kerültek. „Van olyan kolléga, akivel kapcsolatban a polgármester folyamatosan lebegteti, hogy kirúgja-e, vagy sem, nyilvánvalóan így akarja kézben tartani. Az én polgármesterem pedig állandóan szondázott engem: kérdezte, hogy mit szólok Bajnai színrelépéséhez meg a diáktüntetésekhez, majd a válaszokat követően magára csukta az ajtót, és telefonált” – fogalmazott a lemondott jegyző, hozzátéve, hogy más esetekben viszont a legegyszerűbb jogi kérdésekben is tőle kért tanácsot a kisváros polgármestere. Vagyis nagy kérdés, hogy ha lényegében a politikai hovatartozás dönt majd a jegyzők személyéről, akkor nem kerül-e veszélybe a törvényesség felügyelete, tekintve, hogy az ezt a feladatot átvevő kormányhivatalok szintén politikai színezettel bírnak. Az is a jövő titka, hogy a hivatalok hatékonysága hogyan változik majd a jegyzők „legyengítése” miatt. „A hivatal vezetőjeként igyekeztem megakadályozni, hogy a polgármester beültesse oda saját sleppjét, olyan embereket, akiknek nem éppen a munka az erősségük” – fogalmazott keresetlen egyszerűséggel Opauszki Zsuzsanna, hangsúlyozva, hogy örül, hogy nem vesz részt tovább a keceli önkormányzat munkájában, amelynek aktuális fejezete, hogy Haszilló Ferenc polgármester vezetésével megszüntetik a helyi televíziót és újságot. Az önkormányzat egyik intézménye által működtetett média „bűne” annyi volt, hogy bár éles kritikát nem fogalmazott meg a polgármestert illetően, ám nem is viszonyult hozzá szolgai módon.
Arról egyelőre nincs hivatalos összesítés, hogy a törvénymódosítás örvén országosan hány jegyzőt menesztettek a polgármesterek, vagy mennyien mondtak le önként, esetleg mentek nyugdíjba. A Jegyzők Országos Szövetségénél nem kívántak az ügyben nyilatkozni, csupán annyit mondtak el, hogy „néhány” kirúgott kolléga esete jutott el hozzájuk. Egyébként van olyan szakember, aki szerint a polgármesterek megvárják a helyi költségvetések elfogadását, és csak ezt követően menesztik a jegyzőt. Mások viszont úgy gondolják, hogy nem feltétlenül kell a legdurvább eszközökhöz folyamodni, elég ha a városvezetők „kézben tartják” a törvényesség őreit.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!