hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2014. 02. 14. (XVIII/7) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Svájc bezár

A svájci polgárok alig több mint fele, 50,3 százalék foglalt állást az Európai Unió országaiból érkező bevándorlókkal kapcsolatos szigorú kvóták visszaállítása mellett a múlt vasárnap. A bevándorlás korlátozásáról szóló szavazást a jobboldali konzervatív Svájci Néppárt (SVP) kezdeményezte több mint 135 ezer összegyűjtött aláírással. Mivel a svájci politikai rendszer számos kérdésben a polgárokra bízza a végső döntést, az ország az Európai Unióval kötött korábbi együttműködési megállapodás újratárgyalására kényszerül a jövőben.

Kimondhatatlan szenvedések

Továbbra sincs komoly előrelépés a szíriai válság rendezését célzó genfi békekonferencián, ahol a damaszkuszi rezsim és a lázadók képviselőit próbálják megállapodásra bírni a nagyhatalmak. A közel-keleti országban eközben egyre drámaibb a gyerekek helyzete. Az ENSZ friss jelentésében a szíriai gyerekeket érő borzalmakról számol be részletesen. A közel három éve tartó polgárháborúban mind a kormányerők, mind pedig a felkelők súlyos bűncselekményeket követnek el gyermekekkel szemben is.

Ítéletidő a briteknél

Káosz és kétségbeesés uralkodott el az egyre súlyosbodó árvízhelyzet miatt Dél-Angliában. Százak hagyták már el gumicsónakon otthonaikat, a mentési munkálatokba a hadsereg is bekapcsolódott. David Cameron miniszterelnök komoly pénzforrásokat ígér a károk megtérítésére, szakértők szerint viszont hosszú távon is számolni kellene a klímaváltozással.

Tavasz Boszniában

„A délszláv háborúk borzalmaiban a halottakon túl még valami eltűnt – elpusztították a szerbek, horvátok és bosnyákok együttélésbe vetett hitét is” – mondja Emir Drakovic belgrádi szociológus. A daytoni rendezés elvette ugyan az addig egymás vérét ontó etnikumok fegyvereit, de egyúttal kereteket is adott egy mára már élhetetlen ország lehetetlen viszonyaihoz, aminek eredményeként az elmúlt héten ismét lángba borult Bosznia.

Belföld

Lehet-e Paks kampánytéma?

Rekordgyorsasággal fogadta el az Országgyűlés a paksi atom­erőmű bővítéséről szóló törvényt, amit Áder János államfő is a rendelkezésre álló határidő előtt aláírt. Ellenzéki körökben meg vannak győződve arról, hogy egyebek mellett azért volt sietős a Fidesznek a törvény áthajtása, mert létezhet egy gázárról szóló titkos megállapodás is Putyin és Orbán között, bár erre jelenleg nem állnak rendelkezésre „atombiztos” bizonyítékok. Kormánypárti forrásaink szerint – idézzük – „lehet, hogy erőlködik az ellenzék, hogy Paksból kampánytéma legyen, de a méréseink szerint az embereket nem hatja meg a téma”.

Hoffmann Rózsa: A diákok érdeke a központosítás

Mit gondol azokról a diák-érdekképviseletekről (HaHa, OHA, KiHa), amelyek folyamatosan kifejezik ellenérzéseiket az Ön nevével fémjelzett oktatási reformról? Miért nem tartja őket legitimnek?

Diplomamentés

A kormány úgy döntött: önerőből 3 milliárd forintot költ az úgynevezett diplomamentő intézkedésre. Ennek keretében ingyenes nyelvtanfolyamokat szerveznek tízezer olyan személynek, aki csak a nyelvvizsga hiánya miatt nem kapta meg a diplomáját. A fogadtatás vegyes, egyesek szerint a megoldást inkább az szolgálná, ha ekkora összegből a középiskolai nyelvoktatást modernizálnák, és persze az sem mindegy, hogy mely nyelviskolák járnak jól majd a pályázattal.

Bojkott viharokkal

Továbbra is sorra jelentik be zsidó szervezetek, hogy a kormány emlékezetpolitikája elleni tiltakozásként visszaadják a holokauszt-emlékév kapcsán korábban elnyert pénzügyi támogatásokat. A legnagyobb zsidó szervezet, a Mazsihisz is a hivatalos állami rendezvények bojkottja mellett döntött. A Hetek úgy értesült, hogy a kormánypárti értelmiséget is megosztja a kérdés, a színfalak mögött két befolyásos értelmiségi, egy volt és egy jelenlegi miniszterelnöki főtanácsadó rivalizálása nehezíti a megoldást. Egyébiránt lapzártánkig Orbán Viktor nem hozta nyilvánosságra, hogy enged-e a zsidó szervezetek tiltakozásának.

Sminkelt radikálisok

Megpecsételheti a Jobbik sorsát, hogy szemmel láthatólag lemondtak a vidékről: a fővárosiak mellett mindössze két megyéből juthatnak be képviselők a jövendőbeli frakcióba, amelyet a Novák házaspár dominálhat majd – vélekedett a Heteknek Pősze Lajos exjobbikos, jelenleg független országgyűlési képviselő. Ezzel egybecsengenek azok az információink, amelyek szerint a pártvezetés diktatórikus irányítási gyakorlata miatt több vidéki alapszervezetben szakadásig fokozódott az elégedetlenség.

Kirakatper

A Prisztás-gyilkosság elsőfokú ítélete több kérdőjelet is hagy maga után. Nem mintha Portik Tamás ne szolgált volna rá a börtönre (emiatt vagy másért), hanem mert úgy tűnik, hogy a ’90-es évek nagy volumenű bűnözőinek egy részét egyelőre nem tervezik vegzálni a hatóságok. Lapunk több, a rendszerváltás utáni szabadrablás időszakára rálátással bíró személyt is megkérdezett az ellentmondásokról.

Hit és értékek

24 év, 22 zsidótörvény

A magyarországi zsidótörvényeket és -rendeleteket a politikai elit 1920–1944 között folytatott kül- és belpolitikájának keretein belül érdemes elemezni. A Horthy-rendszer vezetői elsősorban a Trianonban elvett területek visszaszerzésén fáradoztak. A trianoni Magyarországon a zsidók mellett a németek maradtak a vallási, nyelvi stb. kritériumok alapján megkülönböztethető kisebbség. A zsidók elmagyarosodása és a magyarosításban játszott szerepe a nemzetiségi területeitől megfosztott országban már nem érvényesülhetett, pozícióikat, vagyonukat viszont egyre többen akarták megszerezni. Az ország modernizálásában betöltött szerepüket gátlástalan, mohó térhódításnak nevezték az antiszemiták. A zsidókérdés radikálisabb „elintézésétől”, majd a világháború idején az Endlösungtól a politikai elitet nemcsak konzervativizmusa, hanem a gazdasági-társadalmi zavaroktól való félelme is visszatartotta.

Bárka, víz, özön

Noé bárkája és a vízözön bibliai eredetű története az elmúlt időkben többször is reflektorfénybe került. Kalandorok és kutatók olykor felkiáltottak, hogy megtalálták, vagy hogy hamarosan meg fogják találni az ősi bárka maradványait, tudósok pedig számos leletben vélték felfedezni a vízözön történetét. Most januárban szintén egy új régészeti felfedezés kapcsán került a középpontba a történet, vélhetően nem függetlenül attól, hogy márciusban mutatják be a Noé című film­eposzt.

Arabok Izraelért

„Nincs olyan dolog a Koránban, hogy »Palesztina«. Izrael földje iránti igényetek hamis, és a Korán, a zsidók, és az országuk elleni támadáson alapszik.” A súlyos kijelentés meglepő módon egy muzulmán tanító szájából hangzott el, éppen muzulmán hittestvéreit vádolva. A Jordániában élő Ahmad Adwan sejk állítólagos Facebookoldalára kihelyezett kijelentéseit később egy interjúban is megismételte, és mindezek alátámasztására a Koránból idézett.

HÁTTÉR

Átprogramozott agyak

A tűznél meg lehet melegedni, de akár több hektárnyi erdőt is fel lehet perzselni vele. Pontosan ugyanez igaz a közösségi médiára, a számítógépes játékokra és az internetre is. A számítógép- és internetfüggés tudományos hátteréről Prof. Dr. Gerald Hüther agykutató nyilatkozott a Heteknek.

Maximum önmegvalósítás, minimum szolidaritás

A volt szocialista országok, így Magyarország fiatalságának értékvilága rendkívül eltér a Nyugat-Európában élő kortársaikétól. Konzervativizmus és egyéni túlélésre törekvés jellemzi a keleti blokk ifjúságát, bár kevésbé, mint az elődöket. Kérdés, hogy ez a fiatal életkor hozadéka csak, vagy valóban változik valami a fejekben?

Nagyban űzik az ipart

Németország a prostitúció 2002-es legalizálása óta a kritikusok véleménye szerint „Európa bordélyházává” vált. Az eltelt tizenkét évben megduplázódott a – többségében női – szexmunkások száma, mára több mint 400 ezer prostituált kínálja bájait az erre igényt tartóknak bordélyházakban, saját lakásokban vagy az utak mentén. Az államnak és az önkormányzatoknak érdekében áll a legalizálás fenntartása-folytatása, hiszen a német szexipar forgalma évente 14,5 milliárd eurót tesz ki.

Nézünk, mint a moziban

Az utóbbi években szabályozottabb lett a mozifilmek életkori kategóriák szerinti besorolása, és megjelent a 6-os karika is. A besorolás alapja az erőszak és a szexualitás ábrázolásának megítélése, de sokak szerint a kiskorúaknál további életkori bontásokra lenne szükség, mivel a gyerekfilmek egyre inkább a felnőttfilmek klónjai, a nagykorú nézők ingerküszöbe pedig egyre magasabb.

Trónkövetelők

A BRICS országok tavalyi gazdasági teljesítménye minden képzeletet alulmúlt. Habár még nem temetik őket, sokak szerint ideje volna egy újabb, trendi világgazdasági betűszót kreálni. Esélyes befutó lehet a „MINT”, amely az éppen felszálló ágban lévő Mexikót, Indonéziát, Nigériát és Törökországot takarja.

KÁVÉSZÜNET

Több mint romantika?

A Büszkeség és balítélet című regény meg­jelenésének tavalyi, 200. évfordulója al­kalmá- ból 2013 a Jane Austen-rajongók éve volt, idén tavasszal pedig A mansfieldi kastély kiadásának bicentenáriuma szolgálhat alapul a népes rajongótábor ünnepségsorozatának. Ahhoz képest, hogy két évszázad távlatában íródott regényekről beszélünk, ez az odaadás igen figyelemreméltó olvasástól idegenkedő korunkban, és érdemes megvizsgálni, vajon minek köszönhető.

Vetíts bátran!

Korunk technikai vívmányai között még mindig nagy népszerűségnek örvend a diavetítés. A nosztalgia, a kellemes gyerekkori élmények tartják fent, vallja Csehné Lendvai Gabriella, a Diafilmgyártó Kft. ügyvezető igazgatója. A cég 60. évfordulóján most mi mesélünk egy csodálatos magyar hungaricumról, a diázásról.

Film az embermentés lélektanáról

A könyvtolvaj nem háborús akciófilm, de nem is elvont példázat emberről az embertelenségben. Inkább filmbe oltott elbeszélő költemény egy nevelő­szülőkhöz került kislány szemszögéből, érzelmi kölcsön­hatásokról, az adott szó erejéről. És a csendes tisztességről, ami valójában csak éles helyzetekben látható. Mert „békeidőben” nem mindig világos, mit kell ez alatt értenünk.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!