hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ítéletidő a briteknél
Egy hónapnyi csapadék eshet Angliára a következő napokban

2014. 02. 21.
Káosz és kétségbeesés uralkodott el az egyre súlyosbodó árvízhelyzet miatt Dél-Angliában. Százak hagyták már el gumicsónakon otthonaikat, a mentési munkálatokba a hadsereg is bekapcsolódott. David Cameron miniszterelnök komoly pénzforrásokat ígér a károk megtérítésére, szakértők szerint viszont hosszú távon is számolni kellene a klímaváltozással.

Több mint ezer családot kellett evakuálni, és hatezer ingatlan szenvedett súlyos károkat minden idők eddigi legsúlyosabb dél-angliai árvízkatasztrófája következtében. Az elmúlt hetek folyamatos esőzései miatt áradó Temze folyó soha nem tapasztalt mértékben öntötte el a Londonhoz közeli, többnyire tehetős családok lakta városrészeket. Jó néhány kerület és település került víz alá a brit fővárostól közvetlenül nyugatra fekvő megyékben, köztük a brit királyi család első számú vidéki rezidenciájának otthont adó Windsor, illetve a világhírű elitiskolájáról közismert Eton. Az árvíz már áldozatot is szedett: egy kisfiú veszítette életét szén-monoxid-mérgezésben, miközben szülei a vizet szivattyúzták kifelé az otthonukból.
A lassan beinduló mentési munkálatok és a kritikus helyzet miatt kibontakozott politikai bűnbakkeresés alapján egyértelmű, hogy a brit hatóságok nem voltak felkészülve egy ilyen mértékű árvízkatasztrófa kezelésére. David Cameron miniszterelnök a hét elején látogatást tett a legsúlyosabban érintett megyékben, és bejelentette: törli a jövő hétre tervezett közel-keleti utazását, mivel az árvízhelyzetre akarja összpontosítani erőfeszítéseit. Habár a szakértők nem számítanak a helyzet gyors javulására, Cameron megígérte, hogy a kormány a továbbiakban minden szükséges pénzforrást megad a mentésre és az árvízi védekezésre. Közel kétezer katonát vezényeltek a legveszélyeztetettebb térségekbe, további több ezer katona pedig készültségben áll.
Rájuk hamarosan nagy szükség lehet, ugyanis a meteorológusok szerint a neheze még hátravan. A hét végére újabb szélviharral kísért esőfrontra számítanak az Atlanti-óceán felől az áradás sújtotta országrészeken. A BBC időjósai egy hónapnyi csapadékot jeleznek előre Dél-Anglia bizonyos részein az elkövetkezendő néhány napra.
Környezetvédelmi szakemberek aggályaikat fejezték ki amiatt, hogy David Cameron kormánya mindig is kevesebb gondot (pénzt) fordított az árvízvédelemre, mint elődjei. Ráadásul a jelenlegi kabinet miniszterei nem vették figyelembe a klímaváltozás-elemzők rendszeres figyelmeztetését, miszerint a klíma melegedésével az Egyesült Királyságon belüli árvízkárok enyhítésére fordítandó összeg várhatóan egymilliárd fontról hárommilliárd fontra emelkedik. Minimum további félmilliárd fontot kellene szánni csupán arra, hogy a következő négy évben a szigetország lépést tudjon tartani a klímaváltozással járó, a mostanihoz hasonló „meglepetésekkel”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!