hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nézünk, mint a moziban
Felnőttfilmekkel bombázzák a gyerekeket

2014. 02. 21.
Az utóbbi években szabályozottabb lett a mozifilmek életkori kategóriák szerinti besorolása, és megjelent a 6-os karika is. A besorolás alapja az erőszak és a szexualitás ábrázolásának megítélése, de sokak szerint a kiskorúaknál további életkori bontásokra lenne szükség, mivel a gyerekfilmek egyre inkább a felnőttfilmek klónjai, a nagykorú nézők ingerküszöbe pedig egyre magasabb.

Romániában nemrég betiltották a dán botrányhős rendező, Lars von Trier legutóbbi filmjét, a Nimfomániás 2-t. A film 18 XXX besorolást kapott, ami a nyilvános vetítés tilalmát jelenti. A forgalmazó „hatósági cenzúrát” emleget, mondván: csak Romániában tiltották be a filmet, miközben számos nyugat-európai országban 16-os, sőt, szülőhazájában, Dániában csak 15-ös besorolást kapott. Nálunk 18 év alattiaknak nem ajánlott megnézni.

A törvény értelmében minden Magyarországon forgalomba kerülő filmalkotást a kiskorúak egészséges szellemi és lelki fejlődése érdekében meghatározott kategóriákba kell besorolni. Eszerint vannak korhatár nélküli, kizárólag felnőtteknek szóló, valamint 18, 16, 12 és – tavaly óta – 6 éven aluliaknak nem ajánlott alkotások. A klasszifikáció lényegében a hetvenes évek amerikai szabályozására épül, és állandó viták övezik. Mint azt Hirsch Tibor filmesztéta, a Nemzeti Filmiroda Korhatár Bizottságának tagja kérdésünkre elmondta, az USA-ban a hatvanas évektől kezdve a filmipart a szabad véleménynyilvánítás csatornájának tekintették, és nem akarták tovább cenzúrával korlátozni. A gyermekvédelmi szempontokat azonban azóta egy külön bizottság érvényesíti, és ez szolgál mintául világszerte. A filmek korhatár-megítélésében nem különösebben térünk el az európai és amerikai mércétől, érdekes módon az erősen katolikus országok – Spanyolország, Olaszország – sem szigorúbbak nálunk, ugyanakkor a nyugati társadalmakon kívül eső Szingapúrra például a rendkívül szigorú, harmincas éveket idéző elbírálás jellemző.

Hazánkban egy film korhatár-besorolásáról a Nemzeti Filmiroda héttagú bizottsága dönt, amely filmes szakemberekből, pedagógusokból és pszichológusokból áll. „A pszichológus kollégák által megfogalmazott támpontok alapján viszonylag egyértelműen eldönthető a besorolás, ritkán van komolyabb vita közöttünk” – állítja Hirsch Tibor, aki szerint az egyik fő problémát a 14-es korhatár hiánya jelenti, mivel a 12 és 16 éves intervallum rendkívül tág, itt van a legtöbb hezitálás.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!