hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2014. 04. 25. (XVIII/17) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Cameron és az ateisták

Többszörösen is kiverte a biztosítékot David Cameron brit miniszterelnöknek a Church Times című anglikán újságban megjelent írása, amelyben amellett érvelt, hogy Nagy-Britanniának büszkének kell lennie a keresztény gyökereire, és engednie kellene, hogy az egyházak nagyobb szerepet vállaljanak a társadalomban.

Polgárháború etnikai alapon

Nem szűnik a tavaly decemberben kialakult konfliktus a Szudánból 2011-ben kivált Dél-szudáni Köztársaságban, ahol az elmúlt hetek mészárlásai óta holttestek halmai borítják Bentiu utcáit.  Az ország két legnagyobb népcsoportja, a nuerek és a dinkák között immár négy hónapja tartó fegyveres összecsapásban ezrek haltak meg, több mint egymillió ember menekült el otthonából, és további milliókat fenyeget az éhínség.

Rendet ígér Egyiptomnak asz-Szíszi

Kitűzték az egyiptomi elnökválasztás időpontját. Úgy tűnik, a fejetlenségbe és vérengzésekbe belefáradt egyiptomi nép visszasírja az elmúlt hatvan év katonai diktatúráit, a szavazás kimenetele ugyanis aligha kétséges: a várakozások szerint a tavaly nyáron katonai puccsal hatalomra került Abdul Fattah asz-Szíszi vezérkari főnök elsöprő győzelemre számíthat.

Engedni vagy nem engedni

Folyamatos vita zajlik Németországban Edward Snowden meghallgatásával kapcsolatban. A politikusok nem értenek egyet azzal kapcsolatban, hogy az NSA (Nemzetbiztonsági Ügynökség) megfigyelési botrány szivárogtatója tegyen-e vallomást a német parlament NSA-vizsgálóbizottsága előtt, illetve hogy ezt személyesen, Németországba utazva kell-e megtennie. Snowden jelenleg még mindig az oroszok vendégszeretetét élvezi.

Médiaháború Ukrajnában

Folytatja a terrorellenes akciót az ukrán kormány a szepara­tistákkal szemben Kelet-Ukrajnában, a Nyugat és az Egyesült Államok jóváhagyásával. Moszkva viszont a polgári lakossággal szembeni agressziótól és a Nyugat által támogatott fegyveresek terrorjától védené az orosz lakosságot.

A futó és a Bulldog

Egymásnak ellentmondó vallomások hemzsegnek az amputált lábú sportoló, Oscar Pistorius perében. A világhíres paralimpikont nem csak a „Buldognak” becézett ügyész, Gerrie Nel vádolja hazudozással, szereplését a tárgyalást figyelemmel kísérők jelentős része is hiteltelennek találja; egy dél-afrikai újságíró pedig nyílt levélben szólította fel, hogy erősítse meg a közeli forrástól származó információt, miszerint a tárgyalások előtt leckéket vesz színjátszásból. A per tétje legalább 25 éves letöltendő börtönbüntetés.

Maláj gép, koreai hajó

Alig öt héttel a malajziai repülőgép eltűnése után újabb ázsiai közlekedési katasztrófa döbbentette meg a világot. A dél-koreai Sewol óceánjáró komp tragédiája nemcsak a feltételezett áldozatok számában hasonló az MH370-es járat esetéhez, hanem abban is, hogy nincs egyértelmű válasz az események kiváltó okaira, továbbá a hozzátartozók ezúttal is a hatóságokat hibáztatják az információk visszatartása miatt. A hajókatasztrófa más szempontból a Costa Concordia balesetét idézi: mindkettő a partközelben történt, és a kapitány, valamint a legénység nagy része anélkül menekült el a hajóról, hogy gondoskodtak volna az utasok mentéséről.

Belföld

Párbeszéd hiányában kordonbontás

Lapzártánkig nem történt hivatalos szintű kapcsolatfelvétel az állami irányítású emlékévet bojkottáló zsidó szervezetek és a kormány­zat között. Kormányzati forrásaink szerint tudatos taktikai húzás volt a Szabadság téri emlékmű előkészületi munkáinak folytatása, és a kordonbontók folyamatosan „talicskázzák is a téglát az építkezéshez”. Időközben megváltozott a szoborcsoport eredetileg megálmodott összképe.

A Jobbik a nemzetbiztonsági bizottságra hajt

Nagyvonalú gesztust szeretne tenni, vagy inkább a konszolidáció szándékát mutatná a Fidesz az új Országgyűlés működése kapcsán, mivel nem kétharmad-egyharmad arányban tervezi elosztani a bizottsági vezetői és tagsági helyeket. Az ellenzékiek természetesen álságosnak tartják a Fidesz nagyvonalú ajánlatát, mert szerintük olyanról mondanak le számukra, amelynek nagyon nincs jelentősége.

Vonáék ősszel bevehetik Miskolcot

Bár a választás éjjelén csalódott volt a Jobbik vezérkara, másnap már bele is vágtak a következő kampányba. Három hét távlatából úgy tűnik, a párt előretörését az hozta, hogy a törzsszavazóknak elég volt a durva, de csak helyben folytatott kommunikáció, míg a cukikampány több százezer újabb, gyanútlan szavazót hozott. Az sem volt hátrány, hogy a szélsőjobbos pártot egyik politikai ellenfele sem támadta.

Húzónevek és a leszereplők

Sorra készülnek a különféle műhelyekben azok az értékelések, amelyek a baloldal vereségének az okait próbálják megfejteni. A megoldáshoz közelebb vihet az egyéni jelöltek szereplésének elemzése. Elkészült a toplista a jól teljesítőkről és azokról is, akik még a saját, balos táborukat sem tudták teljesen maguk mellé állítani.

A Balkán itt van közel

A gyulai határátkelőnél dolgozó tíz határrendészt fogott el a TEK a húsvét előtti napokban. A látványos akcióra hosszas felderítő munka után került sor, az elfogottak elleni vád ebben az esetben is a korrupció.

A rezsiharc örök

Az új kormány újabb frontot nyit a rezsiharcban: ezúttal az ipari energiaárakat kívánják csökkenteni. Ezt nem feltétlenül törvényi eszközökkel és cégfelvásárlással érnék el, hanem a beharangozott állami óriásközműcég törné le az árakat a szabadpiacon - nyilatkozta a Heteknek Fónagy János, a fejlesztési tárca parlamenti államtitkára. Ezzel a megoldással kicselezhetik az uniós szabályokat.

Hit és értékek

Szélsőségből néppárt

1928-ban a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt (NSDAP) 810 ezer szavazattal a kilencedik helyen végzett a németországi parlamenti választáson. A 2,6 százalékos eredmény még a náci párt négy évvel korábbi teljesítményét is alulmúlta. Ennek ellenére az NSDAP 1932-re ellenzékből a leg­erősebb németországi párttá vált. Korábbi írásunkban (Hitler cukikampánya. Hetek, 2014. március 28.) Philip Gavin amerikai történész tanulmánya alapján azt mutattuk be, miként használta ki Adolf Hitler és kampánystábja a modern politikai marketing eszköztárát arra, hogy ellenszenves és bukott törpepártból rövid idő alatt néppárttá váljanak. A kreatív kampány azonban önmagában nem lett volna elegendő a demokratikus keretek között az áttöréshez.

Távolról tisztelik

Miközben sorozatban jelennek meg a mozivásznon a bibliai témájú filmek, mindez nem jelenti azt, hogy a Szentírás iránti érdeklődés is növekedne. Egy friss felmérés ellentmondásos helyzetet jelez. A Barna Group az Amerikai Bibliatársasággal (American Bible Society) karöltve évente széles körű felmérést végez a Biblia megítéléséről, és az azzal kapcsolatos hozzáállásról az amerikai társadalomban. Minden évben azonos kérdéseket tesznek fel, ennek eredmé-nye­képpen a nemzeti reprezentatív mintából világosan nyomon követhető a Szentírással kapcsolatos általános felfogás folyamatos változása. A 2014-es felmérés hat fő trendre világít rá a Bibliához köthető tevékeny­ségekkel és azok megítélésével kapcsolatban. A tanul­­mányból többek között kiderül, hogy a Szentírás nem veszítette el kulturális ikonként betöltött szerepét, egyre többen olvassák digitálisan, ugyanakkor növekszik a szkepticizmus vele kapcsolatban, elsősorban az Y generáció körében.

HÁTTÉR

Akinek nem volt ideje félni

Milyen megbízatással érkezett Wallenberg Magyarországra?

Fantomlepkék támadása

Tíz milliárdos (!) kártérítést követelt volna a hatóság egy kokadi erdésztől. Végül 1,5 milliárdra csökkentették a keleti lápi bagolylepke hernyóinak állítólagos elpusztítása miatt. Kokad a Délkelet-Nyírségben fekvő Hajdú-Bihar megyei község a román határ mellett, Debrecentől dél-keletre harmincöt kilométerre.

Közös képviselők az állam szolgálatában

A közös képviselőknek „adatot kell szolgáltatniuk”. A lakókkal azt kell tudatniuk, hogy mennyit csökkent a lakóházak rezsije az adott hónapban, az egyes szolgáltatókkal pedig azt, hogy hány százalék a rezsicsökkentésre jogosultak aránya. A Fidesz szerint „alapvető fogyasztói jog” az érintettek megfelelő tájékoztatása, az MSZP szerint az ötvenes éveket idéző módon besúgói hálózat kiépítése folyik, amikor bírsággal fenyegetve kötelezik a közös képviselőket a jelentések megtételére.

Az áldozatpolitika mellékhatásai

Ha a magyar zsidó közösség a Holokauszt Emlékévben megvonja a támogatását az állami kezdeményezésektől, az a helyzet kiéleződését mutatja. Viszont az a tény, hogy ezt megteheti, azt jelzi, hogy a magyarországi helyzetet nem szabad démonizálni – nyilatkozta a Heteknek Ljiljana Radonic, a Bécsi Egyetem Politikatudományi Intézetének kutatója. A zágrábi születésű politológus az emlékmúzeumokat elemezve vizsgálta, hogy a posztszocialista országok miként értelmezik a második világháborúban betöltött szerepüket.

Nem volt bennük megbánás

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 1944 előtt jelentős számú izraelita hitközség működött. A kis mezővárosok és falvak kanyargós, poros utcácskáit megannyi boltocska szegélyezte. Pezsgett az élet. Nagykálló, Kisvárda, Mátészalka, Csenger, Szatmárnémeti, Batiz, Nagykároly, Máramarossziget (az utóbbi négy ma Románia területén található) mind jelentős jesivákkal és zsinagógákkal rendelkeztek. A szatmárnémeti születésű író-újságíró Kaczér Illés híres családregényének első részében, a Ne félj szolgám, Jákob címűben ennek a hajdani szatmári zsidóságnak a mindennapjait beszéli el az 1800-as évek elejétől.

Mindenki, aki számít

„Képzeljétek, itt a Vastag Csaba! Itt a Vastag Csaba!” „De Orbán Viktor is itt van ám!” „Á, az minket nem érdekel, őt majdnem minden nap látjuk itt, de Vastag Csabát még sosem!” – a felcsúti Pancho Aréna megnyitóján egy kollegina szerint a női mosdóban közte és a takarító nénik között elhangzott kis párbeszéd alapján azért voltak, akiknek nem a magyar kormányfő jelentette az attrakciót a jeles napon. Igaz, valószínűleg ők alkották a törpe kisebbséget, hiszen a  - miniszterelnök saját szavai szerint – „afféle kézműves építkezés” révén a falu szélére felhúzott stadion átadásán azért a legtöbbeket mégis az érdekelte: Orbán Viktoron kívül ki teszi még tiszteletét az „arénában”, és hogy zajlik majd a megnyitó?

Tanulópénz

A gazdasági válságok lényegében a kapitalizmus kialakulásával egyidősek, a rendszer működé­sének kisebb-nagyobb időközönként, de gyakorta felbukkanó kísérőelemei. Ha külön-külön vizsgáljuk őket, láthatjuk, hogy szinte az összes válság mögött – lényegüket tekintve – ugyanazok az okok állnak. Úgy tűnik, hogy a történelem ismétli önmagát, és az emberek hasonló hibákat követnek el újra és újra…

Kispártok és magas hivatalok

Tisztában vagyok vele, hogy a költségvetési összeg megszerzése reményében induló, kamuval és biznisszel vádolt új pártok még az utált bürokráciával szemben sem számíthatnak osztatlan rokonszenvre – márpedig ezúttal róluk lesz szó. Az ő védelmükről. Ami persze nem a sokszor valóban tagadhatatlan csalást illeti, hanem a maguk kevéssé ismert, sajátos nehézségeiről szól, amely – ha legkevésbé sem nyílegyenesen, de végső soron – a hazai demokrácia, a népakarat érvényesülésének gondját-baját is feltárja valamelyest.

KÁVÉSZÜNET

A Karib-tenger kalóza

Barátainak ő volt egyszerűen Gabo, tisztelőinek pedig a Nobel colombiano: azaz a kolumbiai Nobel. Nyolcvanhét esztendősen távozott a latin-amerikai irodalom egyik legnagyobb kortárs alakja. A spanyol nyelven elérhető könyvek közül csak a Bibliát olvasták többen, mint Márquez műveit. Sokmilliós olvasótábora megszeppenten áll; nem mindennapos, hogy egy élő írólegendát kell búcsúztatniuk.

A Karib-tenger kalóza

Barátainak ő volt egyszerűen Gabo, tisztelőinek pedig a Nobel colombiano: azaz a kolumbiai Nobel. Nyolcvanhét esztendősen távozott a latin-amerikai irodalom egyik legnagyobb kortárs alakja. A spanyol nyelven elérhető könyvek közül csak a Bibliát olvasták többen, mint Márquez műveit. Sokmilliós olvasótábora megszeppenten áll; nem mindennapos, hogy egy élő írólegendát kell búcsúztatniuk.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!