hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Közös képviselők az állam szolgálatában
Besúgókat  csináltak belőlünk

2014. 04. 24.
A közös képviselőknek „adatot kell szolgáltatniuk”. A lakókkal azt kell tudatniuk, hogy mennyit csökkent a lakóházak rezsije az adott hónapban, az egyes szolgáltatókkal pedig azt, hogy hány százalék a rezsicsökkentésre jogosultak aránya. A Fidesz szerint „alapvető fogyasztói jog” az érintettek megfelelő tájékoztatása, az MSZP szerint az ötvenes éveket idéző módon besúgói hálózat kiépítése folyik, amikor bírsággal fenyegetve kötelezik a közös képviselőket a jelentések megtételére.

Az Országgyűlés a múlt év végén Németh Szilárd fideszes képviselő beterjesztésére egészítette ki a korábbi (2003. évi CXXXIII.) társasházakra vonatkozó törvényt, amelynek értelmében a társasházak közös képviselői vagy az intéző- bizottság – többletdíjazás felszámolása nélkül – havonta köteles kifüggesztett hirdetményben, megfelelő formában tájékoztatni a lakókat (tulajdonostársakat) a társasház rezsicsökkentésével kapcsolatos megtakarításairól. A kötelezett­ség elmulasztása esetén a közös képviselő bírsággal bün­tethető, amelynek összege 500 ezer forintig terjedhet. A törvény idén újabbal egészült ki: a közös képviselőnek arról is tájékoztatnia kell a vízműveket vagy a hulladékgazdálkodó szervet, hogy egy számlázási időszakban milyen arányban oszlik meg a rezsicsökkentésre jogosult, illetve „más felhasználók” vízdíja és szemétdíja, a rezsicsökkentés ugyanis csak a lakókra vonatkozik. Cégek, vállalkozások tulajdonában lévő ingatlanoknak a teljes díjat kell megfizetniük.

Jogtalan beavatkozás

„Olyan dologba szólt bele a kormány, amihez semmi köze. Mi, közös képviselők, nem állami alkalmazottak vagyunk, hanem a társasháznak megbízásos alapon történő alkalmazottai. A társasházak ügyeiről a lakók döntenek a közgyűléseken, demokratikus módon. Mi a velük kötött szerződés szerint elvégezzük a feladatot” – mondta lapunknak egy közös képviselő, aki a főváros több kerületében látja el a feladatát. Kérte, hogy nevét ne írjuk le, hiszen – mint mondta – „a politikával nem lehet szembemenni”. Szerinte azonban egyoldalú dologról van szó, ugyanis a megtakarítást sok esetben elviszik más kiadások, mint például a banki szolgáltatások drágulása vagy épp a közterhek növekedése.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!