hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kispártok és magas hivatalok

2014. 05. 01.
Tisztában vagyok vele, hogy a költségvetési összeg megszerzése reményében induló, kamuval és biznisszel vádolt új pártok még az utált bürokráciával szemben sem számíthatnak osztatlan rokonszenvre – márpedig ezúttal róluk lesz szó. Az ő védelmükről. Ami persze nem a sokszor valóban tagadhatatlan csalást illeti, hanem a maguk kevéssé ismert, sajátos nehézségeiről szól, amely – ha legkevésbé sem nyílegyenesen, de végső soron – a hazai demokrácia, a népakarat érvényesülésének gondját-baját is feltárja valamelyest.

Önmagában a költségvetési kampánypénz megszerzésének terve nem feltétlenül az eltulajdonítást sugalmazó ördögtől származik. Már a választási kampány előtt is akadt olyan politikus, aki bevallottan ebből szándékozott pártot építeni, hogy nem a mostani, hanem a négy év múlva esedékes választásokra már egy országos szervezet segíthesse a remélt sikert.

Azt is tudjuk, hogy a hazai pártstruktúra nem feltétlenül képezi le a magyar állampolgár pártpolitikai igényeit. Ahogy erről alkalomadtán a közvélemény-kutató cégek is beszámolnak. Megfelelő anyagiak híján nincsenek, nem is lehetnek új jelentkezők, s ha mégis, legfeljebb erőtlen próbálkozás lesz az osztályrészük, ha a meglévő térkép átrajzolásába fognak: a struktúrák – legalább is kontúrjaikat tekintve – jobbára változtathatatlanok. És ez az a momentum, amely a hazai demokrácia továbbépülésének, avagy további leépülésének lehetőségét döntő módon befolyásolja. Mert a dolog veleje az, hogy érvényesül-e a választópolgári akarat szabadsága, avagy sem.

A szavazástól való távolmaradás oka nem mindig a nemtörődömség, legalább annyira szerepet játszik benne a jogos elégedetlenség is. A szavazáson való részvételnek sem az egyetlen lehetséges indítéka az elégedettség, avagy a rajongás, hanem a megváltoztathatatlanba való belenyugvás is. A két egymástól eltérő magatartás olykor ugyanarról a tőről fakad: az egyik a szabadságjogait a struktúra fogságában nem hajlandó gyakorolni, a másik ugyanezeket a korlátokat elviselve cselekszik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!