hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Távolról tisztelik
Növekszik a szkepticizmus a Bibliával szemben

2014. 05. 01.
Miközben sorozatban jelennek meg a mozivásznon a bibliai témájú filmek, mindez nem jelenti azt, hogy a Szentírás iránti érdeklődés is növekedne. Egy friss felmérés ellentmondásos helyzetet jelez. A Barna Group az Amerikai Bibliatársasággal (American Bible Society) karöltve évente széles körű felmérést végez a Biblia megítéléséről, és az azzal kapcsolatos hozzáállásról az amerikai társadalomban. Minden évben azonos kérdéseket tesznek fel, ennek eredmé-nye­képpen a nemzeti reprezentatív mintából világosan nyomon követhető a Szentírással kapcsolatos általános felfogás folyamatos változása. A 2014-es felmérés hat fő trendre világít rá a Bibliához köthető tevékeny­ségekkel és azok megítélésével kapcsolatban. A tanul­­mányból többek között kiderül, hogy a Szentírás nem veszítette el kulturális ikonként betöltött szerepét, egyre többen olvassák digitálisan, ugyanakkor növekszik a szkepticizmus vele kapcsolatban, elsősorban az Y generáció körében.

1. Hiszik is, nem is

A felmérés történetében először, a Szentírással kapcsolatban szkeptikusok aránya elérte az abban hívők arányát. Három év alatt közel megduplázódott, tehát 10 százalékról 19 százalékra emelkedett a szkeptikusok, agnosztikusok aránya, akik szerint „a Biblia csupán egyszerű, emberek által írt tanítások, történetek, útmutatások könyve”. Számuk így jelenleg megegyezik azokéval, akik hiszik, hogy a Biblia Isten által inspi­rált írás, melynek üzenete napjainkban is aktuális, ezért hetente legalább négyszer olvassák azt.

A felmérésből az is kiderül, hogy a Szentírással kapcsolatban szkeptikusok kétharmada 48 évnél fiatalabb (28 százalékuk az Y generációhoz, míg 36 százalékuk az X generációhoz tartozik), többségük férfi. Leginkább magukat katolikusnak valló (30 százalék), a felmérést megelőző héten nem imádkozó (63 százalék), gyülekezetet nem látogató (87 százalék) emberek, kiknek jelentős hányada (76 százalék) nem kötelezte el magát Jézus mellett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!