hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Távolról tisztelik
Növekszik a szkepticizmus a Bibliával szemben

2014. 05. 01.
Miközben sorozatban jelennek meg a mozivásznon a bibliai témájú filmek, mindez nem jelenti azt, hogy a Szentírás iránti érdeklődés is növekedne. Egy friss felmérés ellentmondásos helyzetet jelez. A Barna Group az Amerikai Bibliatársasággal (American Bible Society) karöltve évente széles körű felmérést végez a Biblia megítéléséről, és az azzal kapcsolatos hozzáállásról az amerikai társadalomban. Minden évben azonos kérdéseket tesznek fel, ennek eredmé-nye­képpen a nemzeti reprezentatív mintából világosan nyomon követhető a Szentírással kapcsolatos általános felfogás folyamatos változása. A 2014-es felmérés hat fő trendre világít rá a Bibliához köthető tevékeny­ségekkel és azok megítélésével kapcsolatban. A tanul­­mányból többek között kiderül, hogy a Szentírás nem veszítette el kulturális ikonként betöltött szerepét, egyre többen olvassák digitálisan, ugyanakkor növekszik a szkepticizmus vele kapcsolatban, elsősorban az Y generáció körében.

1. Hiszik is, nem is

A felmérés történetében először, a Szentírással kapcsolatban szkeptikusok aránya elérte az abban hívők arányát. Három év alatt közel megduplázódott, tehát 10 százalékról 19 százalékra emelkedett a szkeptikusok, agnosztikusok aránya, akik szerint „a Biblia csupán egyszerű, emberek által írt tanítások, történetek, útmutatások könyve”. Számuk így jelenleg megegyezik azokéval, akik hiszik, hogy a Biblia Isten által inspi­rált írás, melynek üzenete napjainkban is aktuális, ezért hetente legalább négyszer olvassák azt.

A felmérésből az is kiderül, hogy a Szentírással kapcsolatban szkeptikusok kétharmada 48 évnél fiatalabb (28 százalékuk az Y generációhoz, míg 36 százalékuk az X generációhoz tartozik), többségük férfi. Leginkább magukat katolikusnak valló (30 százalék), a felmérést megelőző héten nem imádkozó (63 százalék), gyülekezetet nem látogató (87 százalék) emberek, kiknek jelentős hányada (76 százalék) nem kötelezte el magát Jézus mellett.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!