hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Engedni vagy nem engedni

2014. 05. 07.
Folyamatos vita zajlik Németországban Edward Snowden meghallgatásával kapcsolatban. A politikusok nem értenek egyet azzal kapcsolatban, hogy az NSA (Nemzetbiztonsági Ügynökség) megfigyelési botrány szivárogtatója tegyen-e vallomást a német parlament NSA-vizsgálóbizottsága előtt, illetve hogy ezt személyesen, Németországba utazva kell-e megtennie. Snowden jelenleg még mindig az oroszok vendégszeretetét élvezi.

A német ellenzék és a szövetségi kormány sem egységes abban, hogy szükség van-e Edward Snowden személyes vallomására az NSA-megfigyelési ügy kivizsgálásában. Természetesen a személyes meghallgatáshoz elegendő volna egy webkamerás összeköttetés, vagy szóba kerülhet akár egy semleges harmadik ország is, hogy a németeknek ne kelljen feltétlenül választaniuk a kivizsgálás teljessége és Barack Obama barátsága között – ugyanis a kiadatási egyezmény az Egyesült Államok és Németország között még mindig érvényes, Snowden ellen pedig nemzetközi elfogatóparancs van érvényben. Ennek azonban a múlt hét végéig az volt az akadálya, hogy az amerikai csak személyes megjelenéssel volt hajlandó vallomást tenni.
A személyes meghallgatás jelentőségét növeli, hogy a bizottság igyekszik nagyon alapos munkát végezni, hogy a polgároknak az elektronikus kommunikációs eszközökbe vetett bizalmát újra helyre lehessen állítani. A kormánynak május 2-áig kell állást foglalnia arról, hogy milyen keretek között kerülhet sor Snowden meghallgatására, akiről a The Guardian újságírója az NSA-botrányt kirobbantó Glenn Greenwald a múlt hét végén Berlinben azt mondta, nagy hiba lenne kihagyni a nyomozásból. Snowden ugyanis legalább egy évtizedig volt a gépezet része, így nagyobb rálátással rendelkezik annak működésére, mint bárki más, aki hajlandó tanúskodni a bizottság előtt.
Már-már úgy tűnt, hogy Angela Merkelnek a körmére ég a dolog, ha a bizottságnak nem sikerül rövid úton elfogadható eredményeket felmutatnia. Snowden német ügyvédje által a Süddeutsche Zeitunghoz eljuttatott levél azonban megoldani látszik a dilemmát: Snowden ugyanis időközben úgy döntött, most már akár a németek által támasztott feltételekkel is hajlandó a meghallgatásra, amire korábban nem volt kész.
Edward Snowden július végéig élvezi hivatalosan az orosz menedéket. Emiatt is problémás lehet, ha a németek nyitnak felé a beutazási engedély megadásával – neki ugyanis sürgősen megoldásra van szüksége, hogy továbbra is el tudja kerülni az amerikai felelősségre vonást. A németek érthető módon nem szeretnék felvállalni a problémát, a közvélemény viszont hiteles információkat kíván a megfigyelési botrány részleteiről, amihez pedig Snowden a legmegfelelőbb tanú.
A diplomáciai összezördülés pedig nem igazán jönne jól most, hogy a nagyhatalmak igyekeznek egységes álláspontot kialakítani az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus kérdésében, amely akár polgárháborús helyzetet is teremthet a térségben. Merkel május 1. és 3. között találkozik Obama elnökkel Washingtonban, és nagy valószínűséggel ennek függvénye lesz, hogy a német kormány támogatja vagy elutasítja Snowden bevonását az NSA-bizottsági nyomozásba. Az ellenzék pedig akármilyen hangosan kiabál, a fekete-piros koalíció túlnyomó többsége ellen nem tehet semmit a Bundestagban.

Csak törvényesen!

Snowden alatt, úgy tűnik, kellemesen megmelegedett a szék Oroszországban, bár ennek is megvan a maga ára. A szivárogtató, aki kivételes kegyelmi helyzetben tartózkodhat az oroszoknál, a múlt hét végén aktívan ki is fejezte, hogy ezért annyira hálás, hogy akár propagandacélokra is hagyja magát felhasználni. Egy televíziós betelefonálós műsorban Putyinnak is feltette azt a kérdést, hogy Oroszország – az NSA-hoz hasonlóan – gyűjt-e nagy tömegben elektronikus, vagy egyéb információt az állampolgárairól. A propagandacél egyértelmű, hiszen Snowden valószínűleg nem annyira ostoba, hogy kényes helyzetében maga ellen hergelje vendéglátóit – bár később a nemzetközi kritikákra válaszolva a The Guardian hasábjain ennek ellenkezőjéről próbálta meggyőzni a fejét ingató külföldi közvéleményt. Putyin válaszul egy népszerű tévéshow-ban mondhatta el, hogy abban a formában, ahogy Amerikában történt, az orosz titkosszolgálat nem gyűjthet adatokat. „A mi speciális szerveink, Istennek hála, szigorúan társadalmi és törvényességi ellenőrzés alatt állnak” – jelentette ki mindenki számára megnyugtatóan.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!