hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem volt bennük megbánás

2014. 05. 01.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 1944 előtt jelentős számú izraelita hitközség működött. A kis mezővárosok és falvak kanyargós, poros utcácskáit megannyi boltocska szegélyezte. Pezsgett az élet. Nagykálló, Kisvárda, Mátészalka, Csenger, Szatmárnémeti, Batiz, Nagykároly, Máramarossziget (az utóbbi négy ma Románia területén található) mind jelentős jesivákkal és zsinagógákkal rendelkeztek. A szatmárnémeti születésű író-újságíró Kaczér Illés híres családregényének első részében, a Ne félj szolgám, Jákob címűben ennek a hajdani szatmári zsidóságnak a mindennapjait beszéli el az 1800-as évek elejétől.

Szatmár vármegyében elsőként 1740-ben gróf Károlyi Sándor adott engedélyt és biztosított védelmet az izraelitáknak, hogy birtokán letelepedjenek. Olyannyira szívén viselte zsidóinak sorsát, hogy rabbit is hozatott nekik Pozsonyból Nagykárolyba. A hajdani kelet-magyarországi zsidóság az agráriumnak és a kereskedelemnek egyaránt aktív motorjává vált. Sok csodarabbit tartottak számon ezen a vidéken. A leghíresebb talán az 1751-ben Nagykállóban született Jichak Ejzik Taub cadik a magyarországi haszidizmus atyja. A „kállói szent”-ként is emlegetett rabbi Baál Sém Tov, azaz a csodatevő Szent Istennév ismerőjeként híresült el a kelet-magyarországi haszid zsidók körében. Számtalan gyógyulás, bölcs példázat és jó tanács mellett az ő nevéhez fűződik a Szól a kakas már című szatmári népdal, amely hazánk vidéki zsidóságának himnuszává vált. A hagyomány szerint a rabbi egy kállói pásztorfiútól vette meg a dallamot. A csengeri Jungreisz rabbidinasztiának is fényes híre volt. Sok beteg gyógyult meg közbenjárásuk által, ezek között ugyanúgy megtalálhatjuk a szegény zsidókat, mint a dúsgazdag keresztény bárókat is. A haszid legenda szerint személyesen Rafael főangyal volt az, aki a gyógyítás szolgálatára Jungreisz rabbit felkente. Szuhányi méltóságos úr elveszett lovait is a bölcs rabbi tanácsára találták meg a Hortobágyon.

Mátészalka a hajdani Szatmár királyi vármegye egyik jelentős városa. 1888-ban Magyarországon először (New Yorkkal egy időben) Mátészalkán, a Kossuth utca 16. szám alatt, Schwartz Pál házában gyulladt ki a villany. Az áramot a Schwartz Mór által alapított Szalkai Gyártelep és Mezőgazdasági Rt. villanyáram-szolgáltató részlege bizto­sította.

A városban a lengyel zsidóknak külön negyedük volt. A 19. század közepére Szabolcs, Szatmár és Bereg királyi vármegyékben már tízezer zsidó élt. A 18. század elején Galíciából vándoroltak be tömegével, magukkal hozták vallásukat, a haszidizmust.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!