hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2014. 06. 27. (XVIII/26) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Európa sem feddhetetlen a lehallgatási botrányban

Egyre hangosabban követeli a német média, hogy a kormány adjon számot, vagy legalábbis tegyen valamit az NSA kiterjedt megfigyelési tevékenysége miatt kirobbant botrány nyomán. Úgy tűnik azonban, hogy az embereket jobban érdekli a vébé, mint a Snowden-akták, amelyeket most bárki letölthet a Spiegel Online weboldaláról. Időközben Edward Snowden elzárkózott a tanúvallomástól, amennyiben arra nem német földön kerül sor – ha nem sikerül felrázni a közvéleményt, talán végleg elszalaszthatja a lehetőséget, hogy helyzete megoldódjon.

A média szerepe az üldözöttek megmenekülésében

Nemzetközi nyomásra hétfőn szabadon engedték szudáni börtönéből a keresztény hite és keresztény házassága miatt aposztáziával vádolt és halálra ítélt Mariam Yahya Ibrahimot. Hozzá hasonlóan sokakat ítélnek el, ám csak keveseknek adatik meg, hogy a Nyugat felkarolja ügyüket és megmeneküljenek a biztos haláltól.

Obama kudarca lehúzza Clintont is

Sokan Hillary Clinton elnökválasztási kampányának nem hivatalos startjaként várták a volt külügyminiszter új könyvének megjelenését és az erre szervezett körutat. Ha ez volt a szándék, akkor az visszájára fordult: most, a bemutató után néhány héttel sokkal több a kérdőjel Clinton indulásával kapcsolatban, mint előtte, és előfordulhat, hogy az ex-first lady kampánya véget ér, mielőtt egyáltalán elkezdődhetett volna.

Magyar áldozatok Ukrajnában

Június 20-án életbe lépett a Petro Porosenko ukrán elnök által egyoldalúan meghirdetett fegyverszünet, melyet az orosz-párti szeparatisták rendszeresen megsértenek. Rajtaütéseik mind az önkéntes, szerződéses katonák, mind a sorkatonák közül követelnek áldozatokat. A tűzszünet kihirdetése előtt Kárpátaljáról négy fiatal esett el a harcokban.

Szolidaritást ígér népének VI. Fülöp

Bár az újságok mindig fontosnak tartják leszögezni, hogy „nem olyan karizmatikus, mint az apja”, a közvélemény-kutatások szerint VI. Fülöp édesanyja, Zsófia után a királyi család legnépszerűbb tagja Spanyolországban. Sőt, egy friss, júniusi felmérés alapján a spanyolok majdnem 77 százalékának jó, illetve nagyon jó véleménye van az új királyról. Világszerte hatalmas médiaérdeklődés irányul Fülöp titokzatos személyiségére – hiszen bár újságírót vett feleségül, a király soha életében nem adott interjút.

Visztula-gate

Sokba fognak kerülni a lengyel kormánynak azok a költséges vacsorák, amelyeknek a beszélgetései kiszivárogtak az elmúlt napokban. Az eddig nyilvánosságra hozott felvételek tanúsága szerint ugyanis a legbefolyásosabb kormánypárti politikusok meglehetősen szókimondó, sok esetben vulgáris stílusban „osztották az észt” elegáns éttermekben. Egy vacsorán menesztették a pénzügy-minisztert, egy másik hasonló vacsorán pedig kiosztották David Cameront és az Egyesült Államokat is.

Ha minden kötél szakad

Zoltán az iraki Erbilben dolgozik egy amerikai bázison, Moszultól körülbelül 80 kilométerre. Többnyire amerikai cégek telephelyei vannak a bázison, ahol még a jelenlegi körül-mények között is viszonylag biztonságban élnek, hiszen a kurd fegyveresek ellenőrzik a területeket. Bár az ország középső részén zajló fegyveres összetűzések hatását közvetve érzik,  Kurdisztánban viszonylagos nyugalom van. Az itt dolgozók és a civil lakosság helyzetéről beszélgettünk telefonon.

Megállíthatatlan erőszak?

Több mint ezer embert öltek meg két és fél hét alatt Irakban – állítják az ENSZ megfigyelői. Az áldozatok többsége civil volt. A mészárlást és a szunnita dzsihádisták nyomulását egyelőre nem tudja megfékezni az iraki hadsereg, és a nemzetközi közösség sem találja a megoldást a helyzetre. Az Iraki és Levantei Iszlám Állam fegyveresei közben az internetes közösségi oldalakon toboroznak harcosokat a világ minden tájáról.

Belföld

Európai játszma - Orbán és a Juncker-ügy

Nem százszázalékosan, de az a Jean-Claude Juncker tűnik befutónak az Európai Bizottság élére, akinek kinevezése ellen Orbán Viktor elsők között tiltakozott. Okozhat-e ez a keménykedés kárt Magyarországnak, vagy csak a miniszterelnök egy olyan játszmába fogott, aminek következ­tében fajsúlyosabb európai biztosi posztra jelölhet képviselőt a magyar kormány, vagy új szövetségest talál Európában. Junckerről a döntés lap­zár­tánk után, csütörtökön vagy pénteken születhet meg.

A Párt embere

Az elmúlt négy év nemcsak azt bizonyítja, hogy kétharmaddal bármit meg lehet csinálni Magyarországon, ami mögött van politikai akarat, hanem azt is, hogy bármit meg lehet akadályozni, ami mögött nincs. Ilyen ügy az állampárti időszak titkosszolgálati múltjának iratnyilvánossága is. Ezért lehet – lapzártánkig legalábbis – rendészeti államtitkár a harmadik Orbán-kormányban egy olyan egykori kommunista, aki a miniszterelnök huszonöt évvel ezelőtti beszédének idején a Belügyminisztérium operatív tisztjeként dolgozott Nagy Imre újra­temetésének „zavartalan” lebonyolításán.

Nem üldözzük tűzzel-vassal a nagyüzemeket

A nagygazdaságoktól elvont uniós milliárdokat a családi gazdaságok helyzetbe hozására fordítják majd – nyilatkozta a Heteknek Győrffy Balázs, a területalapú támogatások rendszerének átalakítását előkészítő Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. A gond csak az, hogy az állattenyésztésben és a vidéki munkahelyteremtésben éppen a nagyüzemek járnak élen, a családi gazdaságok inkább a kisebb hozzáadott értékkel bíró szántóföldi növénytermesztésben utaznak. Az elnök szerint ez a képlet hamarosan változni fog.

Oda lesz a szabad rektorválasztás joga?

Már szeptembertől megvalósulhat az állami felsőoktatás központi gazdasági irányítása, kiterjesztik az ágazatban a duális képzést, önállósítják a Testnevelési Egyetemet, állami kézbe veszik a Pethő Intézetet – legalábbis ha a Parlament jövő héten elfogadja Balog Zoltán oktatási tárgyú törvényekre vonatkozó módosító csomagját. A központi gazdasági irányítás megfelelő részletszabályozás híján könnyen politikai vezérléssé válhat – figyelmeztetnek szakértők.

Csak az ellenfél befektetője büdös

Bár 2008-ban elüldözték, 2014-ben mégis Gyöngyös közelében települhet le az indiai Apollo Tyres gumigyár. A kormány kiemelten támogatná a sokmilliárdos adóbevétellel és munkahelyteremtéssel kecsegtető beruházást. Most azok a helyi fideszesek is teljes mellszélességgel a gyár mellett vannak, akik hat éve még népszavazást kezdeményeztek a beruházás ellen. Gyöngyöshalász szintén esélyes mint befogadó település. Ott viszont egy családi cég borzolta fel a kedélyeket, mert úgy tűnt, lefölözheti a terület­eladás hasznát.

Jogerősen elítélték Zagyváékat

A Budapest Környéki Törvényszék másodfokon, jogerősen elítélte a Hetek két újságíróját fenyegető Zagyva György Gyulát, a Jobbik volt országgyűlési képviselőjét, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tiszteletbeli elnökét, valamint társát, Incze Bélát, a HVIM budapesti tagszervezetének elnökét, és  pénzbírság megfizetésére kötelezte őket.

Hit és értékek

Bojkottal a bojkott ellen!

Interjúalanyom életútja olyan sokszínű, hogy meg sem próbálom előzetesen felsorolni az állomásait, de talán a beszél­getésből kiderül, hogyan lesz egy elemző matematikusból országa meghatározó politikusa, aki az elmúlt 30 év minden jelentős döntésében részt vett, hol támogatóként, hol pedig kíméletlen kritikusként. Uzi Landau ma Izrael turisztikai minisztere, de – mint mondta – ezt a posztot pártpolitikai alku eredményeként kapta, miközben ő maga továbbra is megmaradt szenvedélyes cionista politikusnak. A teljes interjút az ATV sugározza, június 28-án 16.10-kor.

Miről beszélhet Ronald Lauder?

Az Izrael Szövetségesei Alapítvány budapesti nemzetközi konferenciájával számos hazai és külföldi médium foglalkozott. Egy olvasónk múlt heti cikkünk (Egy nép, két otthon. Hetek, 2014. június 20.) nyomán néhány kérdést is feltett lapunknak. Az alábbiakban megkísérlünk válaszolni ezekre, a teljesség igénye nélkül.

Ádám, hol vagy?

Brit szekularista csoportok újabb győzelmüket ünneplik, miután a szigetország Oktatási Minisztériuma múlt heti rendeletében lezárt egy jogi kiskaput, s így az állami dotációban részesülő iskolák már nem taníthatják a kreacionizmust tudományos elméletként.

HÁTTÉR

Harc a Sínaiért

2013 nyara óta egy rejtett háború zajlik  Egyiptom és Izrael határvidékén. A kairói közvélemény úgy nevezi, hogy a „beduin háborúk”, bár e megnevezés korántsem pontos. Az egyiptomi hadsereg műveleti területté nyilvánította a teljes térséget, nincs megbízható tudósítás arról, mi történik pontosan. A Hetek tudósítója azért megpróbált eljutni.

Német falu a dzsungelben

Campo Bahia - azaz a németek nem bíznak semmit a véletlenre. Az egzotikus hely ugyanis a nemzeti futballválogatott gondosan megtervezett és felépített brazíliai átmeneti lakóhelyét takarja, ahol a focisták ideális körülmények között tölthetik el a szabadidejüket.

Táborra fel!

Magyarországon a nyári iskolai vakáció hosszú, így nem kis feladat a gyerekek nyári elhelyezése akkor, ha mindkét szülő dolgozik. Németországban például július 20-ig tart az iskola, viszont tanév közben a gyerekeknek sokkal több szünetük van. Nálunk június–július a táborok ideje, az augusztus pedig jó esetben a családi nyaralásé. Ha ügyesek vagyunk, akkor a táborok, a szülők szabadsága, továbbá az ismerősök, rokonok segítsége révén kisakkozhatjuk a két hónapos szünidőt.

Az EU-ból pont a lélek hiányzik

Lucio Malan történelemből szerzett mesterfokozatot a Nevadai Egyetemen. 2001 óta tagja és titkára a szenátusnak a Silvio Berlusconi által vezetett jobboldali Forza Italia párt képviseletében. Korábban a NATO és az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének tagja volt. Pályafutása során volt már úszóedző, tanár és sportriporter is. Magánemberként a valdensek evangéliumi gyülekezetének tagja. Az Izrael Szövetségesei Alapítvány képviselőjeként járt Budapesten.

Keresztény Unió

Joël Voordewind politikatudományi tanulmányait követően a holland Munkáspártban vállalt asszisztensi szerepet, majd 1994-től az Európai Unióban, az ENSZ-ben és a Dorkas Aid nevű nemzetközi keresztény segélyszervezetben dolgozott. 2001-ben már a holland Keresztény Unió párt kampányfőnökeként tevékenykedett, és azóta is a párt színeiben politizál. Joël Voordewind az Izrael Szövetségesei Alapítvány tagjaként, annak éves konferenciájára érkezett Budapestre.

KÁVÉSZÜNET

Meglepetésvébé

Nagyon belekezdtek a csapatok a vébén, és így, a félidő tájékán sem csökken a játék szenvedélyessége. Aminek persze csak örülünk. Ha leülünk egy meccs elé, hogy csak belenézzünk, biztos ott ragadunk a végéig – kivételek persze mindig vannak. Talán ez lesz az a vébé, amelyre utólag visszatekintve azt fogjuk mondani, hogy az elmúlt húsz év legkomolyabb változását hozta a futball logikájában.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!