hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Keresztény Unió
Bibliai alapon nyugvó párt, a mérleg nyelve Hollandiában

2014. 07. 06.
Joël Voordewind politikatudományi tanulmányait követően a holland Munkáspártban vállalt asszisztensi szerepet, majd 1994-től az Európai Unióban, az ENSZ-ben és a Dorkas Aid nevű nemzetközi keresztény segélyszervezetben dolgozott. 2001-ben már a holland Keresztény Unió párt kampányfőnökeként tevékenykedett, és azóta is a párt színeiben politizál. Joël Voordewind az Izrael Szövetségesei Alapítvány tagjaként, annak éves konferenciájára érkezett Budapestre.

Miben különbözik a legtöbb európai országban megtalálható kereszténydemokrata párttól az Ön pártja?

– A Keresztény Unió elsődlegesen protestáns párt. A politikánkat teljes mértékben a Bibliára alapozzuk – a kereszténydemokratáknál ez sajnos nem így van. A Biblia alapján teszünk például hangsúlyt a jótékonyságra és a másokról való gondoskodásra. Úgy is mondhatnám, hogy keresztény-szociális pártként mi a szociális konzervativizmust képviseljük, ezt ötvözzük egy mérsékelt euroszkepticizmussal. Életpártiak vagyunk, gondoskodáspártiak és nemzetpártiak. Hisszük, hogy a közéletben az egyháznak és az államnak más-más szerepe van: előbbinek Isten Igéjét kell hirdetnie, utóbbinak pedig a közmorál fenntartásában van szerepe. Pártunk 2000-ben alakult, és két évvel később már négy helyet nyertünk a választásokon. Jelenleg öt képviselőnk ül a százötven fős holland Alsóházban.

Milyen érdekérvényesítési eszközeik vannak? Kis pártként hogyan tudják elérni, hogy ne söpörjék le javaslataikat az asztalról?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!