hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Harc a Sínaiért
Hamasz-közeli terrorszervezet felügyelné az egyiptomi–izraeli határvidéket

2014. 06. 26.
2013 nyara óta egy rejtett háború zajlik  Egyiptom és Izrael határvidékén. A kairói közvélemény úgy nevezi, hogy a „beduin háborúk”, bár e megnevezés korántsem pontos. Az egyiptomi hadsereg műveleti területté nyilvánította a teljes térséget, nincs megbízható tudósítás arról, mi történik pontosan. A Hetek tudósítója azért megpróbált eljutni.

„Ennyi egyiptomi Apache helikoptert még az életben nem láttam. Berepülnek Gázába gond nélkül, a zsidókkal való nagy egyetértésben, ha az Ánszár Ál Bájt Ál Mákdiszről (A Szent Ház Támogatói – egyiptomi terrorszervezet a Sínai-félszigeten – a szerk.) éppen azt gondolják, hogy erre vonul vissza. Több tankhadosztály állomásozik idelent az egyiptomi oldalon, gyakorlatilag a rendőrség munkáját teljes egészében átvette a hadsereg. Ők tartják fent a rendet. Az alagutakon egy tű nem jut át, a Hamasz már tárgyalna Egyiptom új urával, hogy legalább a határt nyissák meg, hogy a humanitárius segélyek bejöhessenek. Eléggé feszült a helyzet” – mondta telefonon Abdelhalim Al Anzi palesztin újságíró arra a kérdésünkre, hogy mi történik jelenleg a Gázai övezetben.

Az egyiptomi kormányzati sajtóirodában Fúad úr, aki többek között a Hetek tudósítójának akkreditációját is intézi, közölte, hogy „el lehet felejteni” az olyan kéréseinket, mint hogy utazási engedélyt kapjunk Gázába vagy a határvidéki legnagyobb városba, Árisba. „Nemzetbiztonsági érdek, hogy senki ne menjen oda” – mondta az öregúr, akit kellőképpen felzaklattunk azzal az elképzelésünkkel, hogy lemennénk tudósítani a határvidékre.

Szóval, minden létező engedély nélkül indultunk el Áris felé, egy szörnyű állapotban lévő Mercedes kombival és egy árisi sofőrrel, aki hajlandó volt elvinni minket felárért. A legtöbb taxisnak az volt a mottója, hogy „ha nincs külföldi utas, nincs gond”, így igazán szerencsésnek érezhettük magunkat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!