hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Európa sem feddhetetlen a lehallgatási botrányban
Kettős mérce

2014. 06. 26.
Egyre hangosabban követeli a német média, hogy a kormány adjon számot, vagy legalábbis tegyen valamit az NSA kiterjedt megfigyelési tevékenysége miatt kirobbant botrány nyomán. Úgy tűnik azonban, hogy az embereket jobban érdekli a vébé, mint a Snowden-akták, amelyeket most bárki letölthet a Spiegel Online weboldaláról. Időközben Edward Snowden elzárkózott a tanúvallomástól, amennyiben arra nem német földön kerül sor – ha nem sikerül felrázni a közvéleményt, talán végleg elszalaszthatja a lehetőséget, hogy helyzete megoldódjon.

A Glenn Greenwald újságíró által indított The Intercept nevű weboldalon többek között arról is tudomást szerezhetünk, hogy Németország mellett Magyarország is partnere az NSA-nak. A Guardian újságírójának tényfeltáró oldala szerint a magyar kormány­nak is van szigorúan titkos adatgyűjtési (SIGINT – Signals Intelligence) megállapodása az NSA-val, harminckét másik országgal együtt – a politikusok felháborodása tehát nem feltétlenül őszinte. A közvélemény azonban úgy tesz, mintha nem is hallaná ezeket a híreket – a Deutsche Welle publicistája, Michael Knigge például azt hiányolja, miért nem váltott ki semmiféle felháborodást, hogy kiderültek ezek a partneri kapcsolatok. Sem Csehországban, sem Magyarországon, sem máshol nem kapta fel a fejét senki az érdekes lista láttán, amelyen mellettünk olyan országok szerepelnek, mint Szaúd-Arábia, Szingapúr, Törökország, az Egyesült Arab Emirátusok, Pakisztán, Algéria és Izrael. A kérdés viszont, hogy mit is tartalmaz valójában ez a megállapodás – amelynek részleteit ugyancsak le lehet tölteni –, úgy tűnik, nagyon kevesekben merül fel.

Knigge azt veti a társadalom szemére, hogy nemhogy nem követeli a politikusok fejét, de egyre kevésbé háborodik fel azon, hogy a vezető politikusok első néhány számonkérő nyilatkozata ellenére semmiféle felelősségre vonás, tisztázás nem kezdődött meg az NSA megfigyelési hálózata körül kirobbant botrányban.

Pedig a német média minden tőle telhetőt megtesz, hogy felrázza a társadalmat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!