hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Meglepetésvébé
Miért vergődnek az európai csapatok?

2014. 06. 26.
Nagyon belekezdtek a csapatok a vébén, és így, a félidő tájékán sem csökken a játék szenvedélyessége. Aminek persze csak örülünk. Ha leülünk egy meccs elé, hogy csak belenézzünk, biztos ott ragadunk a végéig – kivételek persze mindig vannak. Talán ez lesz az a vébé, amelyre utólag visszatekintve azt fogjuk mondani, hogy az elmúlt húsz év legkomolyabb változását hozta a futball logikájában.

És ebben nagyon sokat köszönhetünk a tiki-takának, amely játékstílusnak díszes temetését a spanyol–chilei meccsen láthattuk. Az elmúlt években, miközben egyre több csapat próbálta alkalmazni, más oldalról komoly kísérletek történtek ennek meghaladására – most már kimondható: sikerrel. Néhány nagyon komoly tanulsággal mégis járt ez a stílus: stabil labdajáratás nélkül egy csapat sem léphet pályára a siker reményével. Védőtaktikában kevés pusztán visszaállni és tolódni, a párharcokban erősnek lenni, több elemet kell kombinálni, hogy sikerrel lezárják a szervező csapat előtti területeket. Érdekes módon az egyik válasz az öt védős rendszer, ami nem a támadásokról való lemondást jelenti, hanem a szélek lezárását.

Ami ennek a játékstílusnak az ellenszere lett, az teszi most izgalmassá a futballt: a csapatok bátrabban vállalják fel a letámadást a pálya különböző zónáiban (ez a tiki-takára is jellemző). Nagyobb sebességű lett az alapjáték, az erőelemek hangsúlyossá váltak, és ismét lényeges a csatárok könyörtelen kapura törekvése. És ami a látványosságot erősíti: támadásokban a területi (stratégikus) szervezési elv dominanciáját ismét átveszi a pillanat felismerésének és gyors kihasználásának (taktikus) logikája. Öröm nézni a csatárokat, akik ismét nagy területeket bejátszva, kevés, gyors húzással hozzák játékba a kapu elé érkezőket. Ahogy látványos játékot hozott a tiki-taka, úgy most annak kimúlása is. Újra él a futball!

Természetesen a játékstílust alapvetően meghatározhatja a rendező ország futballtradíciója. A közönség elvárásai vagy egyszerűen a „hely” hatása is – amely tudjuk, hogy „hozzáad, de el is vesz” – hathat a vébé különlegesen jó játékstílusára.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!