hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2014. 08. 08. (XVIII/32) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Nyugalmat igen, Gázát nem!

Úgy tűnik, az izraeli hadsereg (IDF) eljutott addig, ameddig szükséges volt – legalábbis Benjamin Netanjahu korábbi beszédeiben ezt ígérte. Közel kétezer palesztin és mintegy hetven izraeli áldozat után a két fél letette a fegyvert, és sok izraeli örömére az IDF végül kivonult a füstölgő övezetből. Kérdés marad viszont, hogy mi jön ezután?

Európa is retteg az ebolától

Immár hetedik hónapja tombol az ebola Nyugat-Afrikában, az áldozatok száma az ezret közelíti. A legsúlyosabban fertőzött afrikai országokban a helyiek orvosokat vernek a járványtól való féltükben, miközben a világ többi része is kezd bepánikolni. A British Airways már leállította a térségbe induló járatait, Amerika pedig egy eddig csak majmokon tesztelt gyógyszer bevezetésével próbál szembeszállni a kórral. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti bizottsága lapzártánkkor kezdte meg kétnapos ülését, hogy megvitassa a fekete kontinensen kitört járvány miatt szükséges intézkedéseket.

Semleges svédek

2015 áprilisától hivatalosan is a svéd nyelv részét képezi majd a harmadik vagy semleges nemet jelölő „hen” kifejezés – adta hírül a The Local című hírportál. A „hagyományos nemi sztereotípiák” ellen folytatott küzdelem nem ma kezdődött, s valószínűleg nem egyhamar ér véget az északi országban.

Háborús cél az európai zsidóság terrorizálása

Annak a fényében, ami az elmúlt hetekben a gázai hadművelet ideje alatt Európában történt, úgy tűnhet, hogy Izraelnek mégiscsak van gyenge pontja: a diaszpórája. Az Európa-szerte, de főleg Franciaországban lezajlott, sokszor fegyveres, antiszemita tömegdemonstrációk képei azonban nem érték el a kontinens lakóinak ingerküszöbét.

Libanonig nyomult az ISIS

Irak legnagyobb duzzasztógátja, egy olajmező, egy kőolaj-finomító és újabb városok a Szíriával és Törökországgal határos területen – ez az Iszlám Állam nevű szunnita dzsihádista csoport múlt hétvégi mérlege. Az újabb hódítások kapcsán az is vészjósló, hogy az iszlamista fegyveresek a helyi kurd milícián kerekedtek felül, azon a hadseregen, amelyet a legszervezettebbnek tartottak Irakban. Beszámolók szerint a kurdok is csekély ellenállást tanúsítottak a terroristák támadása során. Az Iszlám Állam pedig vérszemet kapva iraki és szíriai sikerein, már Libanonban is megvetette a lábát.

Belföld

Szárnypróbálgatás - Új stadion, új korszak. Új foci?

A vasárnapi Chelsea elleni csúcsmérkőzéssel avatja fel a mintegy 15 milliárd forintos állami beruházás keretében megépült Groupama Arénát a Fe­renc­város Torna Club. A nagy múltú és egyben legnépszerűbb magyar labdarúgó egyesület vezetői az új otthonba megújult tartalmat is álmodtak: elkötelezettek a szélsőséges ultrák kiszorítását illetően és „lassan, de biztosan” építkezve újra naggyá tennék a Fradit. Bár a hazai futballviszonyok egyelőre nem vetítik előre a sikert, a kitörésre mégis a zöld-fehéreknek van a legnagyobb esélyük.

Vereségre készül a baloldal

Falus Ferenc Tarlós István baloldali kihívója. Hétfőn. Aztán kedden kiderül, hogy Horváth Csaba is az. Szerdán éppen abban a percben szivárog ki a szocialisták ötpontos, Falus támogatása fejében benyújtott követeléslistája a partnerekhez, amikor a három párt bejelenti, hogy a volt országos tisztifőorvos a közös jelöltjük. Káosz a fővárosi baloldalon.

Zsidózók, cigányozók a Jobbik szegedi listáján

Az MSZP vezette baloldali tömb és a Fidesz-KDNP után a Jobbik is bemutatta szegedi polgármester­jelöltjét. Korántsem meglepő fejleményként a párt favoritja a sokak által „keményvonalasnak” tartott városi elnök, Tóth Péter lett. A képviselőjelöltek névsorát náci orientációjukat nyíltan felvállaló jobbikosok is gazdagítják.

Akasztós vagy cuki?

2010-ben 7,3 százalékkal csak 4. lett a főpolgármester-választáson. A Jobbik a fővárosban mindig gyenge volt: becsületből vállalta ismét az indulást?

Áron lassan megőrült

Egy férfi minden előzmény nélkül a villamos alá lökött egy idős hölgyet, aki meghalt. Mint kiderült, a férfi kezelt pszichiátriai beteg, aki nem volt beszámítható állapotban. Ha a bíróság kényszergyógykezelésre ítéli, legfeljebb 5 évre bezárják, de nem tudni, utána mi lesz vele. Az eset újra felhívta a figyelmet a hazai pszichiátria áldatlan helyzetére.

Hit és értékek

Spirituális rasszizmus

A New Age történetével és alapítóival foglalkozó sorozatunk megmozgatta olvasóinkat. Van, aki arra figyelmeztet, hogy nem érdemes ezzel a jelenséggel foglalkozni, mert az „egész egy nagy kamu”. Egy másik olvasó védelmébe vette a mozgalom legnépszerűbb könyveit, mondván: „sok szellemi igazságot tartalmaznak”. Volt, aki összegyűjtötte a YouTube-ról a témában általa legérdekesebbnek tartott magyar nyelvű videókat, és ezeket küldte el szerkesztőségünknek azzal az ajánlással, hogy ebből kiderül, kiknek az érdekében is áll az emberiséget „hamis tanításokkal” megtéveszteni és tönkretenni. A gyűjteményt a videomegosztó letöltési statisztikái alapján több mint kétmillióan nézték meg eddig.

HÁTTÉR

Vesztőhelyek és menedékek

A munkaszolgálat históriája a magyar zsidóság második világháborús szenvedéstörténetének sajátos és ellentmondásos fejezete. A haza fegyveres védelméből való kizárás a zsidók társadalmi kirekesztésének egyik döntő lépése volt. A zsidó férfiakat kollektívan megbízhatatlannak bélyegezve fegyver nélküli munkaszolgálatra kényszerítették. A rendszer Magyarország háborúba sodródásával egyre radikalizálódott. A honvédségben rutinná vált a besorozott zsidók megalázása, bántalmazása és kifosztása. Végül a keleti fronton és a háború végén az úgynevezett halálmenetek során a fizikai megsemmisítés egyik módjává is vált, közvetlenül vagy közvetve tízezrek pusztulását okozva. A német megszállás után azonban ugyanez a rendszer sokak számára a megmenekülés lehetőségét jelentette. A magyar holokauszt minden tizedik áldozata a honvédség sorállományú tagjaként veszett oda. Ugyanakkor a munkaszolgálatra kényszerített mintegy kétszázezer magyar zsidó férfi nagy többsége végül elkerülte a deportálást és túlélte a háborút.

A Hamasz propaganda-gépezetének kulisszatitkai

Az Erős szikla hadművelet a végéhez közeledik a Gázai övezetben, az Izraeli Védelmi Erők megkezdték a kivonulást a térségből, melynek infrastruktúrája gyakorlatilag megsemmisült. A palesztinok temetik a halottjaikat, s bár Rafahnál még harcok zajlanak, a Hamasz már hatalmas győzelemről beszél és toboroz. De vajon miért beszélhetnek a terroristák győzelemről? A válasz a palesztin propagandagépezet működésében keresendő.

Ceruzacsonkok és milliárdok

Minden évben újra és újra kíváncsiak vagyunk arra, hogy a világ milliárdosai vajon tudták-e növelni vagyonukat, vagy nem. A Forbes magazin listáját mindenki figyeli, és az is érdekes, hogy vajon melyik ország vezeti a szupergazdagok ranglistáját. Úgy látszik azonban, hogy míg az amerikaiak szeretnek nyilvánosan adakozni, és nem rejtik véka alá, hogy mennyi pénzük van, addig a németekről szinte alig szivárog ki valami.

A Google nem felejt

Az internet ugyan vitathatatlanul hasznos eszköz, de negatív hatásai sem vonha­­tóak kétségbe. Míg a korábbi évezredekben az számított kivételnek, ha az információ túlélte a történelem viharait, napjainkban ez megfordulóban van: az inter­net egy egyre növekvő, sosem felejtő archívum. Ezen végezne ráncfelvarrást az elfeledéshez való jog az EU-ban (right to be forgotten), de a jelenleg kialakult helyzetet inkább tekinthetjük egy rosszul sikerült sminknek.

A hűtlenség vámszedői

„Cégünk a leghíresebb márkanév a hűtlenség és a házasoknak szóló társkeresés területén” — ezzel a meg­hök­kentő szöveggel hirdeti magát egy újabb félrelépést ajánló társkereső portál. A tisz­tességtelen szolgáltatást megbízhatóan nyújtó „világszerte megbecsült” cég immár a második debütáns a hazai piacon. A kommunikációs igazgató szerint a súlyos hazugságra épülő házasságok megjavulnak — ugyanakkor maga bevallottan monogám kapcsolatban él hosszú ideje, és sokként érné, ha a párja félrelépne.

Kék árfolyam

Július utolsó napján hivatalosan is államcsőd állapotába került Argentína, miután továbbra sem hajlandó kifizetni hitelezőinek a közel 539 millió dolláros kamattartozását.

KÁVÉSZÜNET

Ha jön a front…

A gyakori időjárás-változások és hőingadozások kisebb-nagyobb mértékben szinte mindenkire hatást gyakorol­nak, sőt sokan szenvednek a frontoktól, amelyek befolyásolhatják a teljesítő- és koncentrációs képességünket, a hangulatunkat, a kapcsolatainkat, és ezáltal az életminőségünket is. Szakembereket kérdeztünk arról, hogy a légköri folyamatok vajon hogyan, miért, milyen mértékben hatnak ránk, és mit tehetünk ellenük?

Áldott vagy szorongásos állapot?

Vajon úri huncutság, ha a kismamák azt szeretnék, hogy a szülés körülményei minél természetesebbek legyenek? Mit jelent a medikalizált szülés? Mit kezdjen a szülés előtt álló nő a félelmeivel? A szülés előtti szorongásról, félelmekről és az azokkal való megküzdésről beszélgettünk dr. Sipos Edit okleveles pszichológussal.

Útvesztő a kukoricásban

„Két barát, amerikai ötlet alapján elhatározza, hogy valóra váltja azt, ami a nyugati világ »őrültebb« felén működik. Kis befektetéssel, nagy adag humorral jó szórakozást lehet nyújtani sok ember részére, és hát saját maguk számára is.”
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!