hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ha jön a front…
Mit tegyünk, ha érzékenyek vagyunk az időjárás-változásra?

2014. 08. 18.
A gyakori időjárás-változások és hőingadozások kisebb-nagyobb mértékben szinte mindenkire hatást gyakorol­nak, sőt sokan szenvednek a frontoktól, amelyek befolyásolhatják a teljesítő- és koncentrációs képességünket, a hangulatunkat, a kapcsolatainkat, és ezáltal az életminőségünket is. Szakembereket kérdeztünk arról, hogy a légköri folyamatok vajon hogyan, miért, milyen mértékben hatnak ránk, és mit tehetünk ellenük?

Vezető kutatóorvosok egy része az időjárással szembeni érzékenység hátterében gyakran pusztán modern kori civilizációs betegséget sejt (egyre kevésbé és egyre ritkábban vagyunk kitéve az elemek természetes hatásainak), és az emberi szervezet hőszabályzó-, valamint alkalmazkodóképességének zavarát feltételezik a jelenség mögött. Mások szerint viszont a környezeti hatások mindig is befolyással bírtak szervezetünk működésére, hiszen már jóval időszámításunk előtt Hippokratész lejegyezte, hogy bizonyos betegségek bizonyos időjárási körülmények hatására súlyosabbá válhatnak: „Aki helyesen akarja gyakorolni a gyógyítás művészetét, annak figyelembe kell vennie a hideg-meleg szeleket és az évszakokat” – írta, és azt is megfigyelte, hogy például a sarkvidéki eredetű, hideg levegő hatására gyakrabban lépnek fel görcsök.

Angela Schuh német orvos-klimatológus Bioklíma című könyvében egyenesen azt állítja, hogy az emberek több mint fele érzékenyen reagál az időjárási hatásokra. A professzor asszony német alapossággal taglalja az időjárás és az ember kapcsolatát, a megelőzés módjait és a terápiás módszereket, miközben nem feledkezik meg az időjárás egészségre gyakorolt pozitív hatásairól sem. Schuh szerint valóban az időjárási változásokra reagál szervezetünk, a szimptómák valódiak és tényleg megkeserítik elszenvedőjük életét, és nem beképzelt tünetekről van szó. Például a mozgásszervi panaszok 60–90 százalékának, a migrén, fejfájás 50-60 százalékának időjárás-érzékenység az okozója. Majd közli azt is, hogy kutatásai szerint a kellemetlen időjárási viszonyok és változások zárt térben is utolérnek bennünket.

Új népbetegség?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!