hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Hamasz propaganda-gépezetének kulisszatitkai
Terrorista kiskáté

2014. 08. 07.
Az Erős szikla hadművelet a végéhez közeledik a Gázai övezetben, az Izraeli Védelmi Erők megkezdték a kivonulást a térségből, melynek infrastruktúrája gyakorlatilag megsemmisült. A palesztinok temetik a halottjaikat, s bár Rafahnál még harcok zajlanak, a Hamasz már hatalmas győzelemről beszél és toboroz. De vajon miért beszélhetnek a terroristák győzelemről? A válasz a palesztin propagandagépezet működésében keresendő.

Amikor a 2009-es Öntött ólom hadművelet végén három heti sivatagban éjszakázás után végül Izraelen keresztül bejutottam a Gázai övezetbe, elkeserítő látvány fogadott. Rakétatalálatot kapott panelházak acélgerendái meredtek csontvázként az ég felé, a homokos földön még ott feküdtek a hadműveletben megölt állatok, az övezetben pedig a „megszokott” humanitárius katasztrófa (áram-, víz-, és üzemanyaghiány) mellett még egy egészségügyi katasztrófa is lebegett a lakosság felett: hogy bármikor kitörhet valamilyen járvány.

A statisztikai adatok az áldozatok tekintetében kísérteties hasonlóságot mutatnak a jelenlegi hadművelet számaival. Mégsem a rombolás volt, ami megdöbbentett, hanem az, hogy a Hamasz a pénteki istentiszteleten, melyen a muszlim férfilakosság összegyűlik, az egész inváziót „győzelemként” kommunikálta. „Az angyalok is fegyvert fogtak Gáza mellett” – mondta az imám, szavait kontrasztba állítva a körülöttünk heverő romokkal.

Először annak tudtam be a Hamasz pusztulást és civilek százainak értelmetlen halálát „győzelemként” beállító retorikáját, hogy a szervezet a fundamentalizmusnak egy olyan szintjére jutott el, ami kizárja a tények racionális értékelését, de utólag belegondolva, nagyon is racionálisak voltak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!