hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Google nem felejt
Érvényesíthető-e a törléshez való jog?

2014. 08. 18.
Az internet ugyan vitathatatlanul hasznos eszköz, de negatív hatásai sem vonha­­tóak kétségbe. Míg a korábbi évezredekben az számított kivételnek, ha az információ túlélte a történelem viharait, napjainkban ez megfordulóban van: az inter­net egy egyre növekvő, sosem felejtő archívum. Ezen végezne ráncfelvarrást az elfeledéshez való jog az EU-ban (right to be forgotten), de a jelenleg kialakult helyzetet inkább tekinthetjük egy rosszul sikerült sminknek.

Bár az 1995-ös európai adatvédelmi irányelv is tartalmazta már az elfeledéshez való jog alapelvét, a gyakorlatban mégis csak idén májusban jelent meg először. Egy spanyol férfi szerette volna, hogy a Google-ben a nevére rákeresve ne legyen a találatok között egy többéves, már lezárult aukció a házáról. A keresőóriás azonban nem működött együtt, ezért a férfi kénytelen volt az Európai Bírósághoz fordulni. A bíróság kimondta, hogy annak ellenére, hogy a Google nem tárol adatokat, csupán azok rendszerezését végzi és kereshetőségét biztosítja, mégis köteles a törléshez való jogot is biztosítani mindenki számára az Unióban.

Tehát az EU polgárai beleszólhatnak, hogy mely webcímek jelenhetnek meg, amikor nevükre keresnek. E célból 2014. május 30-ától a Google üzembe helyezett egy űrlapot, amelyen igényeket lehet beküldeni, amennyiben valaki úgy érzi, hogy elévült vagy irreleváns találatok jelennek meg a nevére keresve. Csak az első napon tizenkétezer kérést kaptak, azóta pedig körülbelül százezret, és a benyújtott kérések körülbelül felében pozitívan bírálták el az igényeket.

A Google érthető módon nem rajong az új kötelezettségeiért, és úgy tűnik, hogy a fő problémát a jogkövető magatartás bonyolultsága okozza – miként azt közleményük tartalmazza. Azonban az is valószínű, hogy elvi problémája is akad a cég­óriásnak, hiszen saját bevallása szerint a küldetése az, hogy „a világ információit rendszerezze, és mindenki számára elérhetővé és hasznossá tegye”. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a cég üzleti modellje a számos forrásból begyűjtött és összefésült információ értékesítésére épül, érthető lesz, miért nem kívánatos, hogy egy harmadik fél beleszólhasson az adatok felhasználásába – főleg ha maga a termék dirigál (lásd keretes írásunkat a következő oldalon).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!