hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2015. 02. 20. (XIX/8) Lapszám

Tartalom ajánló

Belföld

Druzsba kötve

Tökéletes ellentéte volt az Angela Merkel látogatását és Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin vizitjét követő sajtó­tájékoztatók atmoszférája. Míg a német kancellár jelenlétében kissé olyannak tűnt a magyar magyar miniszterelnök, mint egy megszeppent diák, aki magyarázza a bizonyítványt – például az illiberális állam elméletét –, addig az orosz elnökkel tartott tájékoztató oldott hangulatban zajlott le, és semmi nézetkülönbség nem érződött kettejük között.

Oda lehet a kétharmad

Rövid időn belül két időközi országgyűlési választást is tartanak, amely miatt elvesztheti a Fidesz a parlamenti „nagy” kétharmadát. Az ellenzéki pártoknak óriási lehetőséget jelent, ha sikerül az egyik helyet „megcsípniük”, mert akkor vagy a baloldal, vagy a Jobbik azt hirdethetné magáról, hogy miattuk szűnik meg Orbán „királysága”.

Erősebb általános iskolát akar a Fidesz

Elővette a kilenc évfolyamos általános iskola ötletét a Fidesz, hogy az alapfokú oktatást megerősítse, és csökkentse a későbbi lemorzsolódást. Az amúgy innovatív javaslat vegyes fogadtatásra talált: sokan úgy vélik, hogy bevezetése a jelenlegi viszonyok mellett nem váltaná be a hozzá fűzött reményeket.

Iskolázatlanság a magyar fejlődés gátja

Az iskolázatlanok munkanélkülisége világszerte a gazdasági növekedés egyik kerékkötője. A norvégok és olaszok viszont tudnak valamit: Norvégiában a szakképzetlenek közel háromnegyede foglalkoztatott, az olaszoknál több mint a fele, míg a magyaroknál mindössze a harmada. A magas foglalkoztatottság titka a kis családi agrárvállalkozásokban, valamint a felnőttkori tanulásban és a civil társadalom megtartó erejében rejlik – csupa olyan dologban, amiben hazánk a legkevésbé jeleskedik.

A botrányok ellenére is működik a cukikampány

A több mint egy éve „cukiskodó” Jobbik töretlenül jön fel, pedig rendszeresen napvilágot látnak olyan hírek, melyek erősen cáfolják, hogy valóban és teljes mértékben szakított szélsőséges jegyeivel. A Fideszben a folyamatosan záruló olló ellenére még nem tartják valódi ellenfélnek a pártot.

Hit és értékek

Hit: az igazi szenvedély

Vajon képesek vagyunk logikai következtetés által hitre jutni? Ha nem értelmi belátás mentén jön létre a hit, akkor hogyan? De mi is tulajdon­képpen a hit? És mit jelent egyáltalán Istenben hinni? Írásunkban előző heti cikkünk folytatá­sa­ként (Ruff Tibor: A tudáson túl. Hetek, 2015. február 13.) az európai filozófiatörténetben e kérdésekre adott válaszok közül szemlézünk tovább, a teljesség igénye nélkül.

Az ember mindenek felett

„2014-ig csupán ember nélküli űrhajók fognak landolni a Marson, de egy emberi expedíció előkészületei már megkezdődnek” – írta Asimov 1964-ben. Ma már 200 ezer önkéntes áll sorban, hogy az első – egyirányú – Mars-expedícióban részt vegyen, és élete végéig a vörös bolygón éljen mesterséges körülmények között. A racionalista sci-fi író azonban nemcsak a technológiai fejlődés irányával kapcsolat­ban előzte meg saját korát, hanem magabiztos állításokat fogalmazott meg a túlné­pe­­­­sedés problémájára is – melynek egyik megoldását az emancipáció és a homo­szexuális jogok kiterjesztésében látta. Fantáziaregényeiben úttörő módon elegyítette a tudományos szintre emelt ateizmust az okkultizmus akkor ismert formáival.

HÁTTÉR

A menekültek irgalmas szamaritánusa

Az utóbbi hetek koszovói menekülthulláma Magyarországon is újra ráirányította a figyelmet az európai migráció problémájára. A magyar-szerb zöldhatáron azonban nem csak mostanában mutatkozik forgalom: a menekültek utaztatására valóságos iparág épült. Van azonban, aki nem lehúzni akarja a szerencsétlen migránsokat, hanem önzetlenül segít nekik – bőrszíntől és vallástól függetlenül.

A hálózat örök, a módszerek ősiek

Ügynökök révén azt terjeszteni befolyásos ellenzékiekről, hogy ügynökök – már a rendszerváltás előtt is ez volt az állambiztonsági szervek egyik leghatékonyabb eszköze a nem kívánatos személyek likvidálására. Egy most bemutatott dokumentumfilm arra vállalkozik, hogy feltárja a lejáratás és bomlasztás módszereit, a puha diktatúrában alkalmazott lelki terrort, melynek célja az ellenzéki csoportok máig ható megosztása, vezetőik lejáratása a beépített emberek által.

Egy lépésre a szakadék szélétől

 Ukrajna 40 milliárd dollárt kaphat a következő négy éven belül – közölte nemrég Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója. Az összeg talán elég lesz, talán nem. Mindenesetre e nélkül biztosan államcsődöt kellene jelentenie az ukrán vezetésnek – az igen közeli jövőben.

Elhallgatott ellenállók

A Déli-Kárpátok lábánál fekvő Argeş megyei Slatina falu egy átlagos román falucska a fogarasi hegyi települések végtelen sorában. A Wikipédián is csak a lakosság létszámát, térképen való elhelyezkedését és egy régi templom adatait lehet megtalálni, valamint egy utalást a Kárpátok csodás természetvédelmi területére. A falunak azonban van egy titka, amit csak kevesen ismernek. Tavaly temették el Slatina hősét, a 98 éves Marina Chircát (képünkön lent, balra). Sokak szerint Marina néninek már a ’89-es rendszerváltás után szobor, magas rangú állami kitüntetés járt volna, cselekedeteit történelemkönyvekben kellene megismertetni a mai nemzedékkel. Igazi hős volt ugyanis, aki több mint egy évtizeden keresztül dacolt a kommunista rendszerrel. Neve azonban mégsem forrt egybe az antikommunizmus román hőseivel, nem is szerette a pátoszt, egyszerűen élt és olyan emberként, aki hű maradt az elveihez egy elvtelen társadalomban is.

Színből vagy szívből

Egy friss felmérés szerint negyvenhat európai ország vezetői közül mindössze nyolcan állítják magukról, hogy nem vallásosak. Lapunk a teljesség igénye nélkül részletesebben is utánanézett, hogy azoknál a politikusoknál, akik hívőként aposztrofálják magukat, mindez hogyan nyilvánul meg életformájukban, közéleti aktivitásukban és beszédeikben. A kép színes és ellentmondásos.

KÁVÉSZÜNET

Napfelkelte az alkonyban

Ahová a szem ellát, mindenhol ugrándozó 50 év feletti hölgyeket látunk a teremben a Fitt Nagyi Tornán. A szegedi klubban hadat üzentek az öregedésnek. Az eredmények magukért beszélnek: kevesebb fájó ízület, csökkenő túlsúly, kevesebb vérnyomásgyógyszer. Az országosan is szinte egyedülálló kezdeményezésről Deák Zsuzsanna életmód-tanácsadóval, fitnesz­­­edzővel beszélgettünk.

Időcsavar

Év elején tele vagyunk új tervekkel, elhatározásokkal, egyre hosszabb a lista, miközben érezzük, hogy ennyi minden nehezen fog beleférni az időnkbe. Mindemellett rohan a világ, és erős a nyomás rajtunk, hogy muszáj vele tartani. Sikeres embereket, üzleti és időgazdálkodási tanácsadókat kérdeztünk meg, hogy ők hogyan csinálják, és mit szoktak másoknak javasolni.

Egy felhőtlen designer

Olyan rajzokkal lepi meg emberek ezreit, amelyektől önkéntelenül elmosolyodnak. Mi több, eloszlatja még a „boldogtalan magyar” emberek egéről is a felhőket: segít észrevenni a jót, megtalálni a napos oldalt. A megismételhetetlen személyre szabott ajándékok lelkes kitalálója Vámos Robi, akitől azt is megtudtuk, hogy húszévesen milyen óriási tragédia érte, hogyan dolgozta fel, és eközben miként lett sikeres vállalkozó.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!