hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az ember mindenek felett
Isaac Asimov, a tudományos ateizmus egyik úttörője

2015. 02. 19.
„2014-ig csupán ember nélküli űrhajók fognak landolni a Marson, de egy emberi expedíció előkészületei már megkezdődnek” – írta Asimov 1964-ben. Ma már 200 ezer önkéntes áll sorban, hogy az első – egyirányú – Mars-expedícióban részt vegyen, és élete végéig a vörös bolygón éljen mesterséges körülmények között. A racionalista sci-fi író azonban nemcsak a technológiai fejlődés irányával kapcsolat­ban előzte meg saját korát, hanem magabiztos állításokat fogalmazott meg a túlné­pe­­­­sedés problémájára is – melynek egyik megoldását az emancipáció és a homo­szexuális jogok kiterjesztésében látta. Fantáziaregényeiben úttörő módon elegyítette a tudományos szintre emelt ateizmust az okkultizmus akkor ismert formáival.

Asimov 1964-es, a New York Timesban megjelent cikkét tavaly természetesen több médium is felkapta, hiszen az írás számos területen zavarba ejtő pontossággal „jósolta” meg a jövőt. A 20. század talán legnagyobb hatású tudományos–fantasztikus íróját – Robert A. Heinlein és Arthur C. Clarke mellett – a science-fiction irodalom három nagyja között tartják számon. Asimovot a legtöbb filmfogyasztó az Én a robothoz vagy a 200 éves ember című filmhez köti, a sci-fi olvasók az Alapítvány trilógia, különböző robottörténetek és összesen több mint 400 könyv szerzője-ként ismerik. Dr. Isaac Asimov azonban nem csak a szórakoztató irodalomban jeleskedett: tudomány- népszerűsítő művei mellett történelmi témákat is elővett, de a bevallottan racionalista és ateista szerző biblia-kalauzt is írt.

Asimov és a hit

„Ha megfelelően olvassuk, a Biblia a legerősebb ateista erő, amelyet valaha kitaláltak” – vallotta az ortodox zsidó családból származó író, aki Iszaak Judovics Ozimov néven látta meg a napvilágot 1920-ban a Szovjetunió földjén. Szülei hároméves korában emigráltak az Egyesült Államokba, és Brooklynban telepedtek le. Tizenéves korában kezdett írni; 1948-ban pedig biokémiából doktorált a Columbia egyetemen. A Bibliát csupán egy Íliászhoz hasonló mitikus könyvnek tartotta, de a témával olyan komolyan foglalkozott, hogy kiadott egy 1300 oldalas Biblia-kommentárt Asimov kalauza a Bibliához címmel (Asomov’s guide to the Bible). A pokol véleménye szerint „egy szadista képtelen álma” csupán.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!