hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Oda lehet a kétharmad
Két választás Magyarországon

2015. 02. 19.
Rövid időn belül két időközi országgyűlési választást is tartanak, amely miatt elvesztheti a Fidesz a parlamenti „nagy” kétharmadát. Az ellenzéki pártoknak óriási lehetőséget jelent, ha sikerül az egyik helyet „megcsípniük”, mert akkor vagy a baloldal, vagy a Jobbik azt hirdethetné magáról, hogy miattuk szűnik meg Orbán „királysága”.

Veszprémben és a környező 24 településen Navracsics Tibor miatt lesz vasárnap választás. A politikus uniós biztos lett, ezért a hatályos szabályok szerint le kellett mondania az egyéni országgyűlési mandátumáról, pedig Navracsics ideális jelölt volt a Fidesz számára, mert a legutóbbi két parlamenti választáson mindig több voksot kapott, mint a Fidesz pártlistájára leadott szavazatok. Mi több, még legutóbb is 20 százalékot vert a balos riválisára. Az uniós biztos helyére a Fidesz a város alpolgármesterét, a nem annyira karizmatikus karakterű Némedi Lajost indítja, akit a szocialisták rögtön megtaláltak azzal, hogy egykoron KISZ-vezető volt (a pápai városi tanács KISZ alapszervezeti titkára), az MSZMP-n belül reformkörös, sőt, a ’90-es évek elején az MSZP aktivistájaként is tevékenykedett.

A veszprémi választás érdekes színfoltja volt, hogy hetekig úgy tűnt, hogy Simicska Lajos, a Fidesz egykori pártpénztárnoka, mega­milliárdos, valamint Orbán Viktor újsütetű kritikusa is ringbe száll. Simicska – és felesége – a körzethez tartozó, festői szépségű Hárskúton rendelkezik érdekeltségekkel, fel is virágoztatta a falut, a veszprémi kézilabdacsapat támogatója – de hosszú lebegtetés után végül nem jelentette be indulását. Helybéli forrásaink szerint a várakozások ellenére nem is „mozog” a háttérben.      

Eközben az MSZP egy volt fideszes mögé sorakozott fel. Kész Zoltán angoltanár, aki az őszi Fidesz-ellenes tüntetéshullámokon tűnt fel, független színekben, de a baloldali pártok támogatottságával indul. Kész korábban a helyi Fidelitas vezetője volt, amely a Fidesz ifjúsági fiókszervezeteként működött. (A ma már visszafogottan tevékenykedő, elég harmatos Fidelitas olyan politikusokat „adott” a Fidesznek, mint Rogán Antal frakcióvezető és Szijjártó Péter külügyminiszter.) Kész Zoltán tíz éve hagyta ott a Fidelitast, legutóbb – egyebek mellett Somogyi Zoltán szociológus-műsorvezető, Kukorelly Endre József Attila-díjas író által alapított – Polgári Platform vezetőjeként tűnt fel a médiában. A Fidesz azzal próbálta támadni, hogy az elvált és újranősült Kész mindig tanítványait vette el feleségül. A tanítványi viszonyt azonban Kész cáfolta, és ő, illetve volt felesége is pert helyezett kilátásba a Fidesz ellen.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!