hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hit: az igazi szenvedély
Értelem és kinyilatkoztatás az európai hagyományban

2015. 02. 19.
Vajon képesek vagyunk logikai következtetés által hitre jutni? Ha nem értelmi belátás mentén jön létre a hit, akkor hogyan? De mi is tulajdon­képpen a hit? És mit jelent egyáltalán Istenben hinni? Írásunkban előző heti cikkünk folytatá­sa­ként (Ruff Tibor: A tudáson túl. Hetek, 2015. február 13.) az európai filozófiatörténetben e kérdésekre adott válaszok közül szemlézünk tovább, a teljesség igénye nélkül.

A természetes teológia képviselői – olyan filozófusok, mint: Canterburyi Anzelm, Aquinói Tamás, René Descartes, G. W. Leibniz – javarészt úgy gondolták, hogy a racionális érvelés ugyan senkit sem vezet hitre, Isten létezése érveléssel mégis bizonyítható. Ezzel szemben más teológusok – például Karl Barth (1886–1968) – úgy vélték, hogy mivel az emberi értelem megromlott, pusztán kinyilatkoztatás által tudunk Isten­ről megfelelő ismeretet szerezni. „Isten mint Atyánk, mint Terem­tőnk ismeretlen számunkra, amennyiben nem Jézus tanítására hagyatkozunk” – írja Barth. A „filozófusok istenéről” – az első okról, a legfőbb jóról stb. – pedig megjegyzi, hogy „akár felruházzuk az Atya névvel, akár nem, semmi köze sincs Jézus tanításához az Atyáról”. De hogyan is fogadhatunk el valamit csak úgy, észérvek nélkül?

A megismerés eszköze

A Biblia az Istenhez való fordulásra, azaz megtérésre a görög metanoia szót használja, ami annyit tesz: a szív értelmének (görögül nusz) megváltozása. Vagyis aki elfogadja Isten létét, aki hinni kezd Istenben, annak először egész egyszerűen a szívében történik egy radikálás váltás, változás, nem pedig az értelmében. A Biblia több helyütt kinyilvánítja, hogy az ember hitre alkalmas szerve a szíve, mely az ember lényének középpontja, egyfajta intuíció által működő szellemi szerv, amivel képes dolgokat, lényeket – akár embertársa személyiségének lényegét – s Istent is megragadni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!