hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Napfelkelte az alkonyban
Megelőzhető az időskori elgyengülés

2015. 02. 26.
Ahová a szem ellát, mindenhol ugrándozó 50 év feletti hölgyeket látunk a teremben a Fitt Nagyi Tornán. A szegedi klubban hadat üzentek az öregedésnek. Az eredmények magukért beszélnek: kevesebb fájó ízület, csökkenő túlsúly, kevesebb vérnyomásgyógyszer. Az országosan is szinte egyedülálló kezdeményezésről Deák Zsuzsanna életmód-tanácsadóval, fitnesz­­­edzővel beszélgettünk.

Úgy tudom, ez az a korosztály, amelyiket nagyon nehéz rendszeres, heti többszöri mozgásra rávenni. Mennyire számít a sportolói múlt? Vannak-e olyanok a csapatban, akik soha nem sportoltak?

– A klubomba ugyanannyi nyugdíjas jár edzeni, mint aktív dolgozó nő. Sőt, sokkal rendszeresebben járnak mozogni, mint dolgozó társaik, tisztelet a kivételnek. Nagyon ritkán adják fel, ha már elhatározták magukat az edzéssel kapcsolatban. Ugyanakkor Magyarországon a testmozgás hiánya, amelyeket felmérések bizonyítanak, csaknem tragikus mértékű: a felnőtt lakosság – a 18–64 éves kor közöttiek – köréből a férfiaknak mindössze 21 százaléka, a nőknek 13 százaléka végez rendszeres testmozgást. Ezek az arányok az életkor előrehaladtával tovább romlanak. Legkisebb arányban az aktív keresők mozognak, kétharmaduk semmiféle tudatos mozgástevékenységet nem folytat. 10 felnőtt emberből 6 sem hét közben, sem hétvégén nem mozog.

Mi motiválja a hölgyeket?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!