hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2015. 03. 20. (XIX/12) Lapszám

Tartalom ajánló

Belföld

Orbán szinte lehetetlent kért Lázártól

Bő egy éve Orbán Viktor megkötötte Vlagyimir Putyinnal az „évszázad üzletét” a Paksi Atomerőmű bővítéséről. Most Lázár Jánosra vár a feladat, hogy utólag „lepapírozza” Brüsszelben, amiben a főnöke korábban megállapodott Moszkvával. Nem lesz egyszerű: finoman szólva is kétséges, hogy a megállapodás egyes elemei megfelelnek-e a hatályos uniós szabályoknak. A Paks2 fűtőelemei körüli múlt heti botrányt a szakértők még a kisebb problémák közé sorolják.

M1: történelmi bukás

Médiatörténeti eseménynek indult, bakiparádék sorozata lett belőle – a közszolgálati csatornák átszervezéséből a nemzeti hírcsatornaként aposztrofált M1 jött ki legrosszabbul.

Nem múló szeszély: ahol a Jobbik már veri a Fideszt

Az Ipsos kutatása szerint a munkanélküliek és a szakmunkások mellett a harminc alattiak körében is a Jobbik a legnépszerűbb párt – már hosszú évek óta minden mérés a párt erősödését mutatja a fiatalok körében. Fiatalkori szeszély vagy tartós elköte­lezettség?

Autonómia, traumák, gyógyulás

Diplomáciai botrány lett a székely szabadság napja alkalmából a Hősök terén tartott megem­léke­zésből, ahol a Székelyföldért Társaság elnöke, György-Mózes Árpád az Iszlám Államhoz hasonlította Romániát. De vajon mekkora valós támogatottsága van a Székelyföld autonómiájának az ott élők, és mekkora az Erdély más részein élő magyarok körében? Hogyan lett az autonómia az erdélyi magyar politika fősodrának témája?

Botrány az ORÖ-ben

Áll a bál az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) körül, miután a gyanú szerint a munkahelyteremtésre szánt 600 millióból sok mindenre jutott pénz, csak munkahelyteremtésre nem. Az ORÖ friss botránya ügyében kevés dolgot tudunk biztosan – de az önkormányzat múltja nem sok jóval kecsegtet. ORÖ-történet, botránykrónika és a lehetséges kiutak.

Hit és értékek

A passzív többség

„Törekedjetek arra, hogy békesség legyen köztetek” - hangzik a Koránból vett egyik idézet, amellyel az iszlám vallás békepártiságát kívánják alátámasztani. Az iszlám vallás és követőinek megítélése a nyugati társadalomban két szélsőség között mozog: a teljesen elfogadó és a vallási hagyományaikat totálisan figyelmen kívül hagyó szemlélet. Az iszlámpártinak elnevezett felfogás alapján a terrorizmus, tömegmészárlás, elnyomás csak egy elenyésző kisebbség terméke, az iszlám valójában a béke, az összetartozás vallása. A másik oldalt pedig a „minden muszlim terrorista” nézet adja. E megközelítési módok legnagyobb problémája, hogy külső szemlélőként nézi az iszlámot, és a nyugati értékek alapján próbálja kategorizálni a nem nyugati értékeket valló vallási és politikai rendszert.

Hogyan formálja át az internet az agyunkat?

Leülnél könyvet olvasni, de még mielőtt kinyitnád, eszedbe jut, hogy másfél órája nem csekkoltad az e-mailjeidet. Ha már ott vagy a laptop előtt, belenézel még a hírekbe, miközben csengetve érkezik a jelzés, hogy egyik ismerősöd lájkolta legutóbbi posztodat a Facebookon. Persze erre illik visszaküldeni legalább egy szmájlit, miközben az idővonaladon felbukkan a napi top vicces összeállítás, „ha csak egy klipet nézel meg, ez legyen” kommenttel. A YouTube videó mellett jobboldalt még további személyre szabott klipajánlatok tűnnek fel, legalább egybe muszáj belenézni. A hosszúra nyúlt körútnak a telefon SMS-jelzése vet véget, innen a navigálás az okostelefonra vált. A kiszemelt könyv ott hever a kanapén, reménytelenül, vesztesen. Előfordult már ilyen veled is?

HÁTTÉR

Rossz a mája? Nyomtasson egyet!

Hogyan változtat egészségügyi kultúránkon, étkezési, életvezetési szokásainkon a technológia fejlődése? Elérhető-e a halhatatlanság? Létrejöhet-e egy technológiával keveredő új faj? Dr. Meskó Bertalan orvosi jövőkutatóval beszélgettünk.

Mennyit fizet a bank?

A Hetek háromrészes sorozattal kíván segíteni olvasóinak a devizahitelekkel kapcsolatos elszámolás és forintosítás megértésében. Erdősi Éva pénzügyi szakértő elsőként arról ír, hogy kire és milyen esetekben vonatkoznak az új törvények.

Juhászélet, medvesors

A gazdaélet a hegyekben eddig sem tűnt egyszerűnek előttem, de az igazi problémákkal akkor néz szembe egy számadó juhász, ha szembesül vele, hogy a medve, a farkas vagy a kóbor kutyák rákapnak a nyájra. Ha hiányzik egy jószág, keresni kell, hová tűnt, és meg kell találni legalább a maradványait, hogy kiderüljön, ki a betolakodó, ki ellen kell felvenni a harcot. Viorel nem nyomolvasó, de a közel húszéves hegyi pásztorkodás alatt megtanulta, hogyan pocsékolja meg a jószágot a medve és hogyan a farkas. Guraniban, a Bihar lábánál elterülő lankákon a hosszú ősz alatt el-eltünedeztek a rábízott birkákból, akiket a telelésre hoztak le a havasokból, és a gazda a helyi vadászokkal összefogva nyomozásba kezdett.

Végtisztesség újratöltve

A második világháború kezdetben alig érintette Sátát, ezt az 1400 lakosú borsodi kisközséget, melynek lakói bányákban, az ózdi kohászatban, hadiüzemekben dolgoztak, ez adott mentesítést számukra a katonai szolgálat alól. A háború első szele akkor érte őket, amikor 1944. október 4-én a közelben zuhant le az amerikai légierő B24-es Liberátor bombázója. A falu lakói sok használható anyagra leltek a gép roncsai között: eszközök, lemezek, plexi, no meg a futómű gumija (kiváló cipőtalp) mind értéket jelentett a szűkös ellátás idején.

A Dolgok Lelke

Fahidi Éva A Dolgok Lelke című dokumentatív családregényéhez hasonló igaz és szép még nem született a soáról. Egyes szám első személyű, szívbelsőig érő fájdalmas vallomás ez: a 49 főt elveszítő magyar családból Éva marad egyedül. Egy árva szó sincs a műben Radnóti költészetéről, a könyvből mégis mintha a Radnótinál tapintható idill és borzalom kontrasztja köszönne vissza - teli torokból.

"Szeresd embertársadat, mint önmagadat!"

Március 21-e a Down-szindróma világnapja. Amerikától Ázsiáig a világ számos országában különféle tudományos vagy éppen abszurd rendezvényekkel hívják fel a figyelmet a szervezők a genetikai eredetű intellektuális képességzavarral küzdő gyermekekre. Az Európai Parlamentben, Strasbourgban magas szintű kerekasztal-tárgyalást szerveznek világhírű nemzetközi kutatókkal. Kanadában össze nem illő színes zoknik viselésével jelzik majd a résztvevők, hogy a disszonáns külső általában kiváló értékeket takar. Vajon mi lehet a kiút az intellektuális képességzavarból? Mi a legtöbb, ami – jelen tudásunk szerint – a genetikai rendellenességekkel élő emberek gyógyulásáért tehető? (2015. 03. 20.)  

KÁVÉSZÜNET

Tanulás a konyhaasztal körül

Napjainkban egyre többen vállalkoznak az otthonoktatás fárasztó, de rendkívül kreatív feladatára. Az otthonoktató szülők úgy vélik, csemetéik fejlődése számára az államinál jobb minőségű környezetet tudnak biztosítani, szeretnének személyre szabottabban foglalkozni gyerekeikkel.

Szemben az árral

Képzeljünk el egy átlagos, kiegyezéskori arisztokrata kislányt. Harmincszobás kastélyban születik, nevelőnő tanítja az alapokra, majd leánynevelő intézetbe kerül. Ha ezt kijárja, 16 évesen kezdődhet a bálozás, ahol kinézi magának egy arisztokrata férfi, és családot alapítanak. Húszévesen szül, kézimunkázik, és szerelmes regényeket olvas. És most képzeljük el Hugonnai Vilma grófkisasszonyt, aki – noha ebben az időben középiskolák sem voltak még lányoknak – fiatalasszonyként fejébe vette, hogy orvos lesz.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!