hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Orbán szinte lehetetlent kért Lázártól
A paksi bővítés és a magyar kormányfő kalandjai

2015. 03. 19.
Bő egy éve Orbán Viktor megkötötte Vlagyimir Putyinnal az „évszázad üzletét” a Paksi Atomerőmű bővítéséről. Most Lázár Jánosra vár a feladat, hogy utólag „lepapírozza” Brüsszelben, amiben a főnöke korábban megállapodott Moszkvával. Nem lesz egyszerű: finoman szólva is kétséges, hogy a megállapodás egyes elemei megfelelnek-e a hatályos uniós szabályoknak. A Paks2 fűtőelemei körüli múlt heti botrányt a szakértők még a kisebb problémák közé sorolják.

Múlt héten a Financial Times robbantotta ki a hírt, hogy az Európai Unió blokkolta a paksi beruházást, mert az Európai Atomenergia Közösség (Euratom) kifogást emelt a Paks2-nek szánt fűtőelemek kizárólagos oroszországi importja ellen. A magyar kormány cáfolta, hogy a döntés, pontosabban az Euroatommal zajló „vita” a beruházás blokkolását jelentené, majd rövid üzengetés után beperelte a brit világlapot.

A helyzet több mint abszurd: azt ugyanis, hogy miről vitatkozik Budapest és Brüsszel, nem tudjuk pontosan, mert a kormány képviselői államtitkokra hivatkozva nem adnak erről érdemi tájékoztatást (ahogy egyébként az oroszokkal kötött megállapodásról sem). A titkolózás azért is különös, mert pont üzemanyagügyben nem lenne olyan nehéz megindokolni, hogy miért éppen az orosz fűtőelemek a legalkalmasabbak egy orosz tervezésű erőmű működtetéséhez.  

A fűtőelemekről annyit lehet tudni, amennyit a tavaly decemberi szerződéskötéskor szűkszavúan nyilvánosságra hoztak a Paks2 beruházás honlapján. Eszerint
– Magyarország 20 évig Oroszországtól vásárolja az üzemanyagot,
– a fűtőelem árának meghatározása a felek által előre rögzített árképlet segítségével történik,
– ebben az orosz fél jelentős kedvezményt biztosított Magyarországnak, tekintettel a hosszú távú megállapodásra,
– az oroszok vállalták, hogy megrendelés esetén a kiégett fűtőelemeket 20 évig Oroszországban tárolják, vagy feldolgozzák, majd visszaszállítják Magyarországra.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!