hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rossz a mája? Nyomtasson egyet!
Interjú Meskó Bertalan orvosi jövőkutatóval

2015. 03. 19.
Hogyan változtat egészségügyi kultúránkon, étkezési, életvezetési szokásainkon a technológia fejlődése? Elérhető-e a halhatatlanság? Létrejöhet-e egy technológiával keveredő új faj? Dr. Meskó Bertalan orvosi jövőkutatóval beszélgettünk.

Mivel foglalkozik egy orvosi jövőkutató? Hogyan határozná meg a munkáját?

– Orvos, genetikus, kutató és a technológiák szerelmese vagyok egyben. Ezeket a területeket egyesítő szakma nem volt, így hát kreáltam egy újat. Évente 90-100 előadást tartok, zömében külföldön, cégeknek, egyetemeknek és kormányoknak adok tanácsokat. Küldetésemnek érzem, hogy ledöntsem az egészség­ügy elefántcsonttornyát, hogy az or­vost lehozzuk a beteg szintjére, a pácienst pedig feljebb emeljük azáltal, hogy saját egészségmenedzsmentjéért felelősséget vállal. Az egészség­ügy ugyanis nem lesz hosszú távon fenntartható az egészségüket folyamatosan és tudatosan menedzselő emberek nélkül.

Egyre elterjedtebbek a hétköznapokban a különféle hordható szenzorok, orvosi kütyük, egészségügyi applikációk. Hogy látja, erősödik a páciensek felelősségvállalása?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!