hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2016. 07. 08. (XX/27) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Dzsihád az emberiség ellen

Még a tavaly novemberi párizsi vérfürdő méreteit is felülmúlta az Iszlám Állam Bagdadban elkövetett szadista tömegmészárlása. A minden bizonnyal Fallúdzsa felszabadítására válaszul végrehajtott tömeggyilkosság áldozatainak száma lapzártánkkor meghaladja a 200-at – az már csak a globális nyilvánosság furcsa működését mutatja, hogy a bagdadi áldozatok halálát milyen elképesztő közöny fogadta az Eagles of Death Metal párizsi koncertjének vagy az orlandói melegbárnak a közönségével, illetve az isztambuli reptéren vagy a dakkai étteremben lemészárolt turistákkal szolidáris nyugati közvéleményben.

„Rendkívül felelőtlen”

Kihallgatta a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Hillary Clintont az ünnepi hétvége során. Mint ismeretes: Clinton a magán e-mail szerverét használta hivatalos ügyek intézésére külügyminiszterként. A gyanú szerint a 2009 és 2013 között tartó hivatali ideje alatt több titkos információt tartalmazó e-mailt küldött nem hivatalos szerveréről, ezzel lehetséges kibertámadás veszélyének tett ki államtitkokat. Az FBI Clinton eljárását „rendkívül felelőtlennek” minősítette, de vádemelést nem javasol az ügyben.

Pokoli ramadán

Az orlandói és isztambuli támadások után az Iszlám Állam újabb, több száz halálos áldozatot köve­telő terrorcselekményeket követett el, legutóbb Irakban és Bangladesben. Miközben az ISIS egyre nehezebb helyzetbe kerül harctéri területveszteségei miatt, a „klasszikus” terrortámadások terén viszont „sikereket” ér el, és biztonságpolitikai szakértők újabb véres me­rényleteket vetítenek előre.

Dubaj lesz Belgrádból?

Hónapok óta tartanak a tiltakozások Belgrádban egy megalomán építési beruházás ellen, ami gyakorlatilag teljesen átalakítaná a szerb főváros folyópartját, ahova yacht-kikötőket, felhőkarcolókat építenének. A legutóbbi tüntetésen egyes becslések szerint akár húszezren is részt vettek Belgrád­ban azért, mert még mindig nem derült fény arra, hogy másfél hónappal ezelőtt kik rombolták le az épületeket a „Belgrád a vízen” elnevezésű arab finanszírozású építési projekt helyszínén.

Figyelmeztető lövések - Brüsszel helyett Berlin vezet

Nagy-Britannia kilépésével várhatóan eltolódik a hatalmi egyensúly az Európai Unión belül. Az elmúlt időszakok történései egyértelműen bizonyítják, hogy a Brexittel keletkező űrt Németország tölti majd be, amit a többiek aggódva figyelnek. Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter sietett is minél gyorsabban reagálni a kimondatlan kérdésre, hangsúlyozva, hogy a többi tagállammal szoros együttműködésben képzelik el a jövőt. Ez viszont nehéz lehet, ha az októberben megismétlésre kerülő osztrák elnökválasztáson a szélsőjobboldali FPÖ győzelme lavinát indít el a többi országban is.

Hatalmi harcok a Brexit-referendum után

Nem csillapodnak a Brexit utórengései a brit belpolitikában: egyik meglepő fordulat éri a másikat. Nemcsak a Munkáspártnál áll a bál a voksolás óta, hanem a toryknál is felizzottak a kedélyek. Boris Johnson, akit az egyik legesélyesebb pályázónak tartottak a konzervatívok vezetésére és a miniszterelnökségre, a várakozásokkal ellentétben nem kampánya elindítását, hanem visszalépését jelentette be. Azt követően döntött így, hogy az egyik miniszter, akit szövetségesének tartott, „politikai merényletet” követett el ellene. Pár nappal később újabb meglepetés következett: a kilépéspártiak élharcosa, Nigel Farage lemondott a UKIP vezetéséről.

Belföld

Némethné távozik

Orbán vs. Simicska, Lázár vs. Rogán, kormány vs. Spéder: Németh Lászlóné munkásságá­nak és nyugdíjazásának tör­té­netéből a hatalmi eliten belül egyre szaporodó törésvona­lak egymáshoz való viszonyát is megérthetjük.

Magyar munkavállalók a változó európai munkaerőpiacon

„2010 óta hazánk gyorsuló ütemben csatlakozott a közép-kelet-európai országokat jellemző elvándorlási hullámhoz” – hangzott el a Munkaerőpiaci tükör 2015 című kötet bemutatóján. Hosszú távú, tartósan növekvő tendenciáról van szó, pillanatnyilag a felnőtt magyar lakosság 13 százaléka akar külföldön munkát vállalni vagy letelepedni. Azt egyelőre csak találgatni lehet, hogy a közép-kelet-európai kivándorlási folyamatot miként fogja befolyásolni a Brexit vagy a menekültválság.

Orbán Viktor azt üzente

Bár a miniszterelnök határozott meggyőződése, hogy a Kiskunhalason napokban megnyílt nyitott menekülttáborra szüksége van az országnak, a döntés ellen tiltakozó petíciót Bányai Gábor, a térség fideszes országgyűlési képviselője is aláírja. Aligha tehetne mást: a titokban hozott döntés hatalmas felháborodást okozott az alföldi városban.

Hit és értékek

Baráti üdvözlet Budapestről

Az amerikai The Algemeiner című lap – impresszuma szerint a „leggyorsabban növekvő zsidó híroldal”, amelybe számos vezető politikus, közgondolkodó és publicista ír rendszeresen – cikket közölt Magyarországról, amely több téves állítást tartalmazott. Miután számos észrevételt kaptak, a lap véleményrovatának szerkesztője felkérte lapunk rovatvezetőjét, hogy egy publicisztikai írásban válaszoljon kifogásolt írásukra. Morvay Péter cikke lapzártánk után jelenik meg a The Algemeiner print és online változatában. Az alábbiakban a válaszcikk magyar fordítását közöljük.

A multikulturalizmus kritikája

Múlt heti számunkban írtunk a multikulturalizmus történetéről. Az Európai Unióban mára a multikulturalizmushoz való viszonyulás a tolerancia és a progresszivitás fokmérője lett: eszerint egy társadalom számára az az előnyös, ha demográfiai, kulturális és vallási területen minél inkább egyfajta pluralizmus valósul meg.

HÁTTÉR

Elment az emberiség hírvivője

„Az élet ellentéte nem a halál, hanem a közöny” – vallotta a napokban elhunyt Elie Wiesel. A holokauszt-túlélő zsidó író, emberjogi aktivista ilyen értelemben nem halt meg, hiszen tekintélyes életműve egyetlen fő célt szolgált: nem akarta, hogy az ő múltja bárkinek a jövőjévé váljon.

Fokozódó helyzet

Július 5-én nulla órától új határőrizeti rendszert vezettek be a magyar hatóságok a horvát–magyar és a szerb–magyar határon, amelynek célja, hogy ne tartózkodjanak jogellenesen migránsok az ország területén – jelentette be Szegeden Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Ezzel egyidejűleg jelentős rendőri és katonai erőket csoportosítottak a déli határövezetbe, amelyek létszáma most már megközelíti a tízezer főt. A Szegedi Rendészeti Szakközépiskolában tartott sajtótájékoztatón jelen volt Papp Károly országos rendőrfőkapitány és Benkő Tibor vezérkari főnök is.

Kiscsapatok nagy meglepetései

Év közben volt, aki örömmel, volt, aki elborzadva olvasta, hogy valami nemzetek feletti szuperligát készülnek létrehozni a legnagyobb klubok képviselői. Most, ezen az Eb-n a kis országok futballforradalma (Wales, Izland, Magyarország) jelzi, hogy komoly tartalékok (megújulási potenciál) vannak a futballban, amelyek újabb irányokat szabhatnak a sportág fejlődésének.

Élet az Iszlám Állam után

Szíriában a kurd önvédelmi erők (JPG) és szövetségeseik a kalifátus fővárosának, Rakkának a külvárosát ostromolják, míg Irakban a bagdadi kormány a kurd autonómia pesmergáinak segítségével végrehajtott moszuli offenzívát tervezi. Úgy tűnik, hogy az Iszlám Állam legyőzése hónapok kérdése. De mi jön utána?

Ellenállás

Márton Áron püspök Erdély történelmének egyik legendája. A huszadik század összes rendszerével szemben állt, de semelyik nem tudta megtörni humanizmusát, emberségét. Élte és értette a kort, amelybe született, előre jelezte tragikus fordulatait, de sohasem futott el kihívásai elől, megmaradt az övéi között, bátran felemelve szavát zsidókért, magyarokért, románokért, szászokért.

Brexit-nyertesek

Habár június 23. óta másról sem szólnak a gazdasági hírek, mint a britek távozásáról az Európai Unióból, a brit referendum eredményének hatásai még bőven a feldolgozás fázisában vannak. Azon túl, hogy a font rögtön esett a népszavazást követően, és a brit gazdasági kilátások is lefelé módosultak, a lehetséges Brexit-nyertesek és haszonélvezők tábora is egyre népesebb.

KÁVÉSZÜNET

Rotschild Klára titkai

Rotschild Klárát (1903-1976) sokféleképpen emlegeti az utókor, feledni azonban nem tudja: a divat királynője, KGST-s Mata Hari, vörös divatdiktátor, Kádár Jánosné és a Tito házaspár első számú tervezője. Karrierje a Horthy-korszakban indult, majd a vészkorszakban szinte teljes családját elveszítette – a szocializmusban azonban saját brandet építve teremtett egy darabka Párizst Budapesten.

A varrógéptől a rakétaautóig

Adam Opel édesapja nyomdokait követve elsajátította a lakatosmesterséget és vándorútra indult. Kitanulta a varrógépgyártás fortélyait, majd 26 millió dollárért eladta a cégét az amerikaiaknak. Persze közben történt még egy és más.

Fegyelem és belső szabadság

A kiadók nem fukarkodnak nevelési tanácsokkal. Létezik útmutató ahhoz, hogyan neveljünk környezetbarát, pénzügyileg ravasz, „gluténmentes” vagy éppen kétnyelvű gyereket. A legtöbb szülő számára azonban napi szinten jelent dilemmát, hogy akár egy adott vitában, akár összességében a nevelés során engedékeny legyen vagy kemény. Mit mondanak erről a pszichológusok?

Nincs kapcsolat

„Míg egyikünk a fiúk rossz iskolai teljesítményéről tudósító újságkivágásokat gyűjtötte, és a férfihallgatók megfogyatkozását észlelte kurzusain, addig a másikunknak feltűnt, hogy korabeli férfiak a partikon a számítógépek és a videojátékok köré gyűlnek, ahelyett, hogy beszélgetnének. Elkezdtünk azon tűnődni, mi lehet az oka, hogy egyre kevesebb férfi akar jogosítványt szerezni vagy elköltözni otthonról, és hogy miért pornót néznek ahelyett, hogy egy igazi nővel töltenék az idejüket” - írja Philip Zimbardo és Nikita Coulumbe a Nincs kapcsolat - Hová lettek a férfiak? című, immár magyarul is elérhető könyvük előszavában.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!